Kako kovid "mrvi" Severnu Koreju: Za pet dana od jednog do milion slučajeva, vojska distribuira lekove

Severnokorejski lider je posetio apoteke kako bi proverio snabdevanje i prodaju lekova

  • 10
Kim Džong Un, Severna Koreja Tanjug/AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un je naredio vojsci da reguliše i stabilizuje distribuciju lekova u prestonici Pjongjangu pošto je izgledalo da nacija priznaje da ima više od milion slučajeva kovida.

Izolovana nacija, koja je zatvorila svoje granice na početku pandemije 2020. godine, priznala je svoj prvi slučaj kovida 12. maja.

Više od 1,2 miliona Severnokorejaca imalo je "groznicu" - eufemizam koji Pjongjang koristi za kovid - od nedelje, izvestio je u ponedeljak državni list Rodong Sinmun.

Od svih zaraženih od kraja aprila, više od 648.630 se oporavilo, a najmanje 564.860 je i dalje na lečenju, navodi se u saopštenju.

Vlada tvrdi da je broj mrtvih 50.

Na hitnom sastanku Politbiroa kojim je predsedavao u nedelju, Kim Džong Un je osudio "neodgovoran" pristup kabineta i zdravstvenih zvaničnika i naredio da se "moćne snage" vojnog medicinskog korpusa rasporede u glavni grad da "odmah stabilizuju snabdevanje lekovima".

Severnokorejski lider je posetio i apoteke u blizini reke Taedong u Pjongjangu kako bi proverio snabdevanje i prodaju lekova.

Nakon posete, Kim je rekao da gradske apoteke nisu dovoljno opremljene da nesmetano obavljaju svoju funkciju i da pate od nestašice lekova.

Država je ranije okrivila "nepažnju" ljudi u uzimanju lekova, za koju je rekla da je uzrokovana "nedostatkom znanja i razumevanja infekcije omikron varijantom virusa i njegovog pravilnog načina lečenja".

Ministarstvo zdravlja Severne Koreje počelo je da sastavlja "smernice za lečenje, metode i taktike" za kontrolu virusa, javili su državni mediji.

Kim je prošlog četvrtka uveo karantin širom zemlje kako bi se borio protiv "eksplozivnog" širenja veoma zarazne varijante korona virusa - omikrona. Noseći masku u javnosti prvi put, on je rekao da je "širenje korona virusa veoma ozbiljno u svetu i znači veliki preokret za našu zemlju".

Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Zamolio je svoju administraciju da prouči politiku karantina drugih zemalja, posebno Kine, koja sledi neke od najstrožih svetskih smernica za kovid u okviru svoje politike "nulte tolerancije".

Od zvaničnika je zatraženo da "aktivno prate" naloge kineskih zdravstvenih zvaničnika, sugerišući da bi Pjongjang mogao da duplira strategiju Pekinga za suzbijanje širenja virusa.

Severna Koreja, koja ima jedan od najgorih sistema zdravstvene zaštite na svetu, ranije je odbacila vakcine koje nudi program distribucije Kovaks. Takođe nema pristup broju kompleta potrebnih za sprovođenje testiranja velikih razmera.

Južna Koreja je u međuvremenu ponudila da obezbedi lekove, vakcine i komplete za testiranje, kao i tehničku saradnju.

Ministarstvo za ujedinjenje Južne Koreje saopštilo je u ponedeljak da je ta zemlja ponudila da održi razgovore na radnom nivou sa svojim severnim susedom o pandemiji kovida.

Video: Nikada opušteniji Kim Džong Un u prvom pojaviljivanju u javnosti nakon misterioznog nestanka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neca

    17. maj 2022 | 16:17

    Znači i on je ušao u kolo,bravo Lova lova lova

  • Danilo

    17. maj 2022 | 16:09

    I sad neka Kon i "stručnjaci" ubeđuju polupismene da ovo ima veze sa prirodom???

  • Gole

    17. maj 2022 | 16:39

    Nagrabusice kao Italija, Brazil Indija.....na pocetku pandemije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA