≫ 

Otkriven tunel i u njemu ogromne količine kokaina: Ovako se droga iz Meksika "širi" svetom

Tunel, koji je pronađen blizu prelaza Otaj Mesa, dugačak je više od 530 metara, i dubok gotovo 20 metara

  • 0
Meksiko, tunel, droga Foto: Tanjug/AP

Američke vlasti pronašle su veliki tunel za krijumčarenje droge dužine šest fudbalskih terena, koji je iz Meksika vodio do skladišta u industrijskoj zoni u San Dijegu.

Tajni prolaz od Tihuane do San Dijega imao je čak i svoju "mini železnicu" i sistem ventilacije, ali i odvojeno snabdevanje strujom i ojačane zidove.

Tunel, koji je pronađen blizu prelaza Otaj Mesa, dugačak je više od 530 metara, i dubok gotovo 20 metara, saopštili su američki bezbednosni zvaničnici.

Američki zvaničnici kažu da nije poznato koliko je tunel bio u funkciji, kao ni koliko je droge prošlo kroz njega. U trenutku kada je otkriven zaplenjeno je gotovo 800 kilograma kokaina, 75 kilograma meta i 1,6 kilograma heroina.

Policija je uhapšila šest osoba starosti od 31 do 55 godina zbog sumnje da su umešani u krijumčarenje narkotika. Svi privedeni imaju prijavljen boravak u južnoj Kaliforniji i negirali su da su počinili krivična dela koja im se stavljaju na teret.

Tunel se nalazi u jednom od najutvrđenijih deloova granice, prečnika je 4 stope i dubok gotovo šest spratova.

Vrsta zaplenjene droge može signalizirati da su dileri, koji su ranije krijumčarili na tone marihuane u Kaliforniju, sada prešli na novu robu, pošto je u Kaliforniji kanabis registrovan za rekreativnu upotrebu 2019. godine.

Teške droge, kao što su heroin, metamfetamin i fentanil, obično se krijumčare preko zvaničnih graničnih prelaza iz Meksika jer ih je teško otkriti zbog njihove male veličine i nedostatka mirisa. Ali tuneli daju švercerima prednost da mogu da prenose ogromne količine "brzinom munje".

Tunel je "izlazio" iz Sjedinjenih Država kroz neupadljivo skladište pod nazivom "Amistad Park", u ulici kojom tokom dana prolaze kamioni, ali koja je noću veoma tiha.

U tunel se, po svemu sudeći, ulazilo kroz mali otvor sa merdevinama.

Kako je tunel otkriven?

Nakon što su obišli kuću koja je nedavno korišćena za skladištenje droge, zvaničnici su počeli da zaustavljaju vozila koja su bila tamo ili u skladištu blizu granice, otkrivajući kutije pune kokaina.

Pratili su dvojicu osumnjičenih koji su vozilom napustili kuću i odvezli se do magacina.

Prilikom pretrage magacina inspektori su pronašli uzak prolaz u podu.

- Tvrdimo da su osumnjičeni ulazili u garažu i utovarivali i ispuštali kartonske kutije pune droge kako bi unapredili kretanje i distribuciju droge u Sjedinjene Države - naveli su iz policije.

Inače, od 2006. godine vlasti su pronašle oko 15 sofisticiranih tunela na granici Kalifornije sa Meksikom. Najveći je otkriven u januaru 2020. godine, dugačak 1,3 kilometara. Tunel je imao struju, svoj sistem ventilacije, šine i lift.

Mnogi tuneli, uključujući i onaj koji je otkriven juče, nalaze se u industrijskoj zoni Otaj Mesa u San Dijegu, gde je zemlja nalik glini pogodna za kopanje.

Prekogranični prolazi datiraju iz ranih 1990-ih i korišćeni su prvenstveno za šverc marihuane. Američka uprava za borbu protiv droga saopštila je 2020. da se oni uglavnom nalaze u Kaliforniji i Arizoni i da su povezani sa meksičkim kartelom Sinaloa.

Vlasti su odbile da povežu najnoviji tunel sa bilo kojim kartelom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA