"Trebalo bi da ima pametnija posla": Koja je Putinova uloga u zapovedanju ruskom vojskom?

Zapadni izvori nisu objavili dodatne pojedinosti, iako se implicira da je zaključak o ličnom angažmanu Putina i donošenje vojnih odluka utemeljen na obaveštajnim podacima

  • 9
Vladimir Putin  Antonio Guterres Antoni Gutereš UN Foto: Profimedia/TASS/Vladimir Astapkovich

Veruje se da je ruski predsednik Vladimir Putin lično umešan u rat u Ukrajini i da učestvuje u donošenju operativnih i taktičkih odluka koje inače donose pukovnik ili brigadir, tvrde zapadni vojni izvori.

Predsednik Ruske Federacije pomaže prilikom utvrđivanja kretanja ukrajinskih snaga u Donbasu, gde je ruska vojska doživela poraz kada su trupe u nekoliko navrata pokušale da pređu reku Severni Donjeck, prenosi Guardian.

Izvori dodaju da Putin još uvek usko sarađuje sa generalom Valerijem Gerasimovim, vrhovnim zapovednikom ruskih oružanih snaga, što je u suprotnosti sa tvrdnjama ukrajinskih vlasti da je general marginalizovan.

- Verujemo da Putin i Gerasimov učestvuju u donošenju taktičkih odluka kakve bismo inače očekivali od pukovnika i brigadira - rekao je vojni izvor.

Zapadni izvori nisu objavili dodatne pojedinosti, iako se implicira da je zaključak o ličnom angažmanu Putina i donošenje vojnih odluka utemeljen na obaveštajnim podacima.

Ben Beri, bivši brigadir u britanskoj vojsci i stručnjak za kopneno ratovanje na Međunarodnom institutu za strateške studije, smatra da šef države ne bi trebalo da donosi vojne odluke.

- Šef Vlade bi trebalo da ima pametnija posla nego da donosi vojne odluke. Oni bi trebalo da promišljaju o političkoj strategiji umesto da zaglave u svakodnevnim aktivnostima - rekao je.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale71

    17. maj 2022 | 17:19

    Rusiji je jedini izlaz da se reši Putina

  • Laki M

    17. maj 2022 | 19:53

    Prema pouzdanom, nezavisnom izvoru Putin sa puškom u ruci leži u rovu, preuzeo jedan pešadijski vod.

  • Kole

    17. maj 2022 | 18:34

    Uništio i marginalizovao opoziciju u Rusiji pa mu sada treba vanjskih neprijatelja da bi doživotno bio u fotelji. Tako je to kod autokrata i komunističkih diktatora kada se jednom dočepaju vlasti dobrovoljno je ne puštaju.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA