≫ 

Stejt department poručuje da je isključenje Tajvana iz SZO neopravdano

Tajvan je zbog primedbi Kine koja ga smatra jednom od svojih provincija, a ne samostalnom državom, isključen iz većine svetskih organizacija, uključujući SZO

  • 1
Tajvan korona Foto: Tanjug/AP

Tajvanu bi trebalo da bude dozvoljeno da prisustvuje skupštiniSvetske zdravstvene organizacije(SZO) sledeće nedelje, saopštio je Stejt department, uz konstataciju da je isključenje ostrva iz te organizacije na zahtev Kine neopravdano i izaziva zabrinutost za globalno zdravstvo.

Tajvan je zbog primedbi Kine koja ga smatra jednom od svojih provincija, a ne samostalnom državom, isključen iz većine svetskih organizacija, uključujući SZO, prenosi Rojters.

Delegacija Tajvana je prisustvovala skupštini SZO u svojstvu posmatrača u periodu od 2009. do 2016. godine kada je došlo do otopljavanja odnosa između Tajpeja i Pekinga.

Međutim, Kina je blokirala dalje prisustvo Tajvana u međunarodnim telima nakon izbora tajvanske predsednice Kai Ing-ven.

Predsednicu Tajvana Peking smatra separatistom, što ona odbacuje.

Video: Traže se: Momci bacili 1.000 bubašvaba u restoran u kome je večerao direktor policije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MIRODJIJA

    18. maj 2022 | 19:16

    Ovi amerikanci su mirodjija u svakoj corbi. Sta ako se ostatak sveta, a to je mnogo, pocne mesati i postavljati uslove njima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA