Šta će se desiti sa vojnicima iz Azovstala? Ukrajina najavljuje razmenu, Rusija suđenja, čak i egzekucije

Dok otpor u Azovstalu jenjava, nejasna sudbina stotine ukrajinskih vojnika

  • 27

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

Nakon što su se borci predali i prebačeni na teritoriju pod ruskom kontrolom, sudbina stotina ukrajinskih vojnika koji su okončali višenedeljni otpor u čeličani Azovstal u Mariupolju - ostaje nejasna.

Zamenik ukrajinskog ministra odbrane rekao je da će oni biti razmenjeni za ruske zarobljenike, dok su sa druge strane, neki ruski zvaničnici, u utorak, rekli da bi moglo da im bude suđeno, pa čak i da budu pogubljeni.

Poslanici ruske Državne dume rekli su da će predložiti nove zakone koji bi mogli da uzurpiraju razmenu zarobljenika boraca za koje Moskva tvrdi da su "teroristi". Ruski istražitelji su rekli da planiraju da ispitaju vojnike i da bi mogli da ih optuže za "zločine koje je ukrajinski režim počinio protiv civilnog stanovništva na jugoistoku Ukrajine".

Podsetimo, u utorak uveče, sedam autobusa sa ukrajinskim vojnicima napustilo je fabriku Azovstal u lučkom gradu i stiglo u bivšu zatvorsku koloniju u gradu Olenivka u Donjecku pod kontrolom Rusije, koja je ovu operaciju nazvala "masovnom predajom", dok je ukrajinska vojska rekla da su vojnici koji su branili čeličanu "izvršili svoj borbeni zadatak" i da je sada glavni cilj da im spasu živote.

- Ukrajini su potrebni živi ukrajinski heroji - rekao je predsednik Volodimir Zelenski u video obraćanju.

Danas se oglasilo i rusko Ministarstvo odbrane navodeći da se za 24 sata predalo još 694 boraca iz Azovstala... Za ove tvrdnje nisu pružili nikakve dokaze.

Nedeljama su stotine vojnika bile skrivene u dnu tunela i bunkera ispod čeličane, dok su ruske snage preuzele kontrolu nad ostatkom grada koji su opustošili.

Mnogi od zaglavljenih u Azovstalu imali su ozbiljne povrede, uz ograničenu medicinsku negu i sve manje zaliha. U poslednjih nekoliko nedelja, civili koji su se takođe sklonili u fabriku spaseni su nakon što je Međunarodni komitet Crvenog krsta posredovao u dogovoru da im se dozvoli da odu na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajina je insistirala na sporazumu koji bi takođe omogućio borcima da se povuku u područja pod kontrolom Ukrajine ili njihovu evakuaciju u neutralnu zemlju.

Međutim, pošto to nije usledilo, ukrajinski zvaničnici su u ranim jutarnjim satima u utorak saopštili da je odbrana elektrane na snazi završena.

- Ovo je bila jedina opcija. Biće sprovedena procedura razmene za njihov povratak kući - rekla je zamenica ministra odbrane Hana Maliar.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se 265 ukrajinskih boraca predalo u fabrici, uključujući 51 teško povređenog vojnika koji će biti prebačeni u bolnice u Novoazovsku na teritoriji pod ruskom kontrolom u istočnoj Ukrajini. Nije odmah bilo jasno koliko je ukrajinskih vojnika ostalo u fabrici. Na snimcima koje su podelili proruski nalozi na društvenim mrežama vide se grupe vojnika kako nose ranjenike na nosilima usred razaranja ispred fabrike.

I zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk takođe je rekla da će borci biti razmenjeni.

- Ako Bog da, sve će biti u redu - napisala je ona.

- Posao na dovođenju momaka kući se nastavlja, a za ovaj posao je potrebna delikatnost i vreme - Zelenski je bio nešto oprezniji u izjavama.

Detalji sporazuma koji je doveo do evakuacije ostaju nejasni, a niz tvrdih izjava ruskih zvaničnika sugeriše da bi razmena mogla da bude još daleko.

Portparol Vladimira Putina, Dmitrij Peskov, obećao je da će prema borcima koji su se predali biti postupano "u skladu sa međunarodnim standardima", ali je ta izjava ubrzo potkopana izjavom još dvojice ruskih zvaničnika. Leonid Slucki, ruski poslanik koji je učestvovao u pregovorima sa Ukrajinom ranije tokom rata, sugerisao je da Rusija treba da ukine svoj moratorijum na smrtnu kaznu za borce iz puka Azov, nazivajući ih "životinjama u ljudskom obliku".

- Nacističke zločince ne treba razmenjivati. U našoj zemlji se ljudski odnosi prema onima koji su se predali ili su zarobljeni. Ali što se tiče nacista, naš stav treba da ostane nepromenjen: to su ratni zločinci i mi moramo učiniti sve da im se sudi - rekao je Vjačeslav Volodin, jedan od najmoćnijih ruskih zvaničnika i predsednik Državne dume, tokom govora u utorak.

Volodin se u svojoj izjavi nije direktno osvrnuo na predaju trupa u Azovstalu, ali je kontekst bio jasan pošto je rusko ministarstvo odbrane objavilo video snimak evakuacije ukrajinskih boraca u utorak ujutro, rekavši da su neki od njih pripadnici bataljona Azov.

Rusko ministarstvo pravde apelovalo je u utorak na Vrhovni sud da puk Azov proglasi terorističkom organizacijom, što bi verovatno predstavljalo još jednu prepreku potencijalnoj razmeni. Ruski istražni komitet je u utorak uveče saopštio da će ispitati zarobljene borce i da će tražiti da ih optuži za zločine nad civilima u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini.

- Ruski istražitelji će identifikovati nacionaliste, proveriti da li su umešani u zločine počinjene nad civilnim stanovništvom, a informacije dobijene tokom ispitivanja biće upoređene sa drugim dostupnim podacima - navodi se u saopštenju komiteta.

Azov je bio ključni deo ruskog propagandnog narativa o ratu u Ukrajini, koji je prvobitno pokrenut sa navodnim ciljem "denacifikacije". Formiran je 2014. kao dobrovoljačka milicija za borbu protiv snaga koje podržava Rusija u istočnoj Ukrajini i mnogi njeni prvobitni članovi imali su ekstremno desničarske stavove. Od tada je jedinica integrisana u Ukrajinsku nacionalnu gardu i njeni komandanti kažu da se udaljila od svog krajnje desničarskog porekla.

Odbrana Mariupolja, u međuvremenu, postala je simbol herojstva pred ruskim napadom za mnoge milione Ukrajinaca. Kao i podizanje morala, ukrajinski vojni izvori tvrde da je tako žestokom borbom za Mariupolj napredovanje ruske vojske zaustavljeno.

Na Tviteru, savetnik Zelenskog Mihail Podoljak uporedio je borce u Azovstalz sa malobrojnim snagama Spartanaca koji su se borili protiv mnogo većih napadačkih snaga u bici kod Termopila u petom veku pre nove ere.

- Odbrana Mariupolja je potpuno promenila tok rata i upropastila planove Rusije da zauzme istok Ukrajine - napisao je.

Sandra Krotevič, sestra šefa kabineta Azova, Bogdana Kroteviča, rekla je da je bila u kontaktu sa bratom u utorak u 5 sati ujutro i da je on još uvek bio na teritoriji Azovstala, ali da se od tada nije čula s njim. Poslednjih nedelja, rekla je ona, kako su zalihe skupljene u čeličanama počele da se smanjuju, a ruski udari na fabriku nastavljeni, vojnici su jeli samo jednom dnevno i pili vodu iz cevi i drugih nečistih izvora.

Sandra Krotevič je rekla da su borci odavno shvatili da Mariupolj više nema strateški značaj za ukrajinsku vojsku i da su se nadali da će moći da sahrane svoje mrtve i evakuišu povređene, ali su se držali dogovora koji bi im omogućio da odu u teritorije pod kontrolom Ukrajine ili treće zemlje.

- Blago rečeno, malo sam iznenađen. Nisam srećna zbog toga i volela bih da čujem bezbednosne garancije pre nego što se ovo desilo - rekla je ona u telefonskom intervjuu.

Sada su borci prepušteni na milost i nemilost ruskim vlastima, a tvrdolinijski komentatori zahtevaju da se ne razmenjuju. Na državnom RT-u, komentator Anton Krasovski nazvao je evakuisane "ranjenim teroristima" i zahtevao da se ne predaju Ukrajini.

- Svaki član Azova dat Kijevu biće tretiran kao naš poraz, kao naša ruska kapitulacija - rekao je Krasovski i pozvao svoje gledaoce da "ovo ne dozvole", rekavši da bi trebalo da bude suđenja i da "RT može da održi prenos uživo za njihove supruge".

Usred takve retorike iz Rusije, Krotevič je pozvao međunarodnu zajednicu da pronađe način da obezbedi da vojnici budu vraćeni u Ukrajinu.

- Njihovi životi su u rukama međunarodnih lidera. Ako nađu način da ih spasu, onda će im svi građani Ukrajine biti izuzetno zahvalni. Oni su heroji za celu Ukrajinu - rekla je ona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaša

    18. maj 2022 | 11:38

    Zapadna i ukrajinska propaganda želi da bezuslovnu predaju svojih vojnika ( inače, nacista), predstavi kao nešto drugo, ne znam šta, da bi stvorili privid, da se njihove elitne jedinice ne predaju. Da nije tužno, bilo bi smešno, Zelenski najavljuje razmenu, da uteši njihove porodice, a ne govori da će razmenjeni biti samo oni koji nisu činili ratne zločine. Tamo je malo takvih, većina su monstrumi. Najzanimljiviji deo je verovatno ostao u toj rupi, čekamo njih.

  • Nikolas

    18. maj 2022 | 11:27

    VERUJEM DA CE SAMO FASISTIMA BITI SUDJENO I PRESUDJENO A STA CE BITI SA AMERICKIM ADMIRALOM I ENGLESKIM GENERALOM KAO I NATO OFICIRIMA TO CEMO VIDETI !!!!!

  • Kiza

    18. maj 2022 | 11:55

    Sta god bilo ne pise im se dobro..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA