≫ 

Talibanska rodna segregacija: Muž i žena ne smeju zajedno u restoran, ni u park

Pravilo Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka zabranjuje muškarcima da večeraju sa članovima porodice u restoranu

  • 2
Žene Avganistan talibani Foto: Tanjug/AP

Talibani su sproveli plan rodne segregacije u zapadnoj provinciji Herat. Prema ovom planu, muškarcima više nije dozvoljeno da večeraju sa članovima svoje porodice u porodičnim restoranima.

Kako navodi avganistanska novinska agencija Kham Pres, pozivajući se na izvore u provinciji Hera, pravilo Ministarstva za unapređenje vrline i prevenciju poroka važi "čak i ako su u pitanju muž i žena“. Jedna Avganistanka, navodi se, otkrila je da joj je menadžer restorana u Heratu rekao da sedi odvojeno od svog muža.

Riazulah Sirat, talibanski zvaničnik u Ministarstvu za promociju vrlina i prevenciju poroka, rekao je da je ministarstvo izdalo direktivu kojom se zahteva da javni parkovi u Heratu budu rodno odvojeni, pri čemu muškarci i žene imaju pravo da prisustvuju samo odvojenim danima.

- Rekli smo ženama da idu u parkove u četvrtak, petak i subotu. Ostali dani su izdvojeni za muškarce da ih posete radi razonode i vežbanja - naveo je ministar.

Još u martu, talibani su izdali sličnu naredbu, zabranjujući muškarcima i ženama da idu u zabavne parkove istog dana.

Ranije danas, ministri spoljnih poslova zapadnih zemalja u zajedničkom saopštenju izrazili su razočarenje zbog eskalacije ograničenja koja su nametnuli talibani koja utiču na ljudska prava avganistanskih žena.

- Svi Avganistanci bi trebalo da budu u mogućnosti da uživaju svoja osnovna ljudska prava. Ova prava su nedeljiva i neotuđiva, izražena u međunarodnom pravu o ljudskim pravima i podržana od strane svih članica Ujedinjenih nacija - navodi se u saopštenju.

Video: Stravično! Majke bacaju decu preko bodljikave žice u Kabulu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alal vera alal vera

    20. maj 2022 | 23:27

    islam tolerantna religija

  • Bata

    21. maj 2022 | 02:57

    Ala tamo muškarci uživaju.pa ja bi sve dao da se rešim ovog mog priveska nigde me ne pušta samog bez kontrole. Taj zakon je smislio neki švaler.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA