"Ko kontroliše Gotland, kontroliše južni Baltik": Švedska se odriče neutralnosti, uči kako da bude vojna sila

Gotlandski puk je vaskrsao 2018. godine kao deo opšteg prenaoružavanja nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, ali je trenutni rat u Ukrajini ubrzao stvari

  • 2
Švedska vežbe Rusija Ukrajina rat

Foto: Profimedia/AFP/Jonathan NACKSTRAND

Švedska gradi svoju odbranu, a strateška lokacija Gotlanda u Baltičkom moru daje joj ključnu ulogu.

U narednih nekoliko godina, vojska se nada da će moći da rasporedi 4.000 vojnika sa ostrva u ratno doba i da doda protivbrodske rakete u arsenal koji već uključuje rakete zemlja-vazduh.

Gotlandski puk je vaskrsao 2018. godine kao deo opšteg prenaoružavanja nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, ali je trenutni rat u Ukrajini ubrzao stvari, prenosi Sky News.

- Putin je jasno pokazao svoju nameru i volju da upotrebi vojnu silu kako bi ostvario svoje političke ciljeve - objašnjava komandant puka Gotland pukovnik Magnus Frikval, koji Rusiju opisuje kao najveću pretnju.

- Dugo smo imali plan da povećamo vojne kapacitete na ostrvu, ali od invazije Ukrajine pokušavamo da to uradimo mnogo brže - dodaje.

Ruska vojna operacija u Ukrajini, koja je počela 24. februara, radikalno je promenila bezbednosnu politiku u Švedskoj, gurajući je od neutralnosti do želje da se pridruži NATO-u.

Švedska vežbe Rusija Ukrajina rat

Foto: Profimedia/AFP/Jonathan NACKSTRAND

Posle oko 200 godina vojne nesvrstanosti, mnogi vojnici na Gotlandu misle da je vreme da se pridruže alijansi.

- NATO daje mere visoke bezbednosti. Verovatnije je da možemo da očuvamo mir ovde u Evropi. Tako da mislim da je zaista, zaista sjajno i za Švedsku i za Evropu i za NATO što se Švedska pridružuje NATO-u - kaže Markus Lagergren, član Rezervne snage dobrovoljaca.

Godine 1808. Gotland su nakratko okupirali Rusi koji su takođe cenili njegovu stratešku lokaciju.

Sada popularno turističko mesto, ono je oduvek bilo važno za odbranu Švedske.

- Izreka je da onaj ko kontroliše Gotland kontroliše južni Baltik - objašnjava Mikael Norbi, istoričar sa Univerziteta u Upsali.

- Pitanje je lokacije. Imate Gotland usred Baltika, to je manje od 100 kilometara do kopna Švedske, možda 120 kilometara do baltičkih država, 200 kilometara do Finske i 300 kilometara dole do Kalinjingrada, ruske enklave... bez obzira da li ste na istoku ili zapadu, ne želite da neko drugi ima Gotland  - dodaje.

Dok detalji oko članstva tek treba da se razotkriju, ruska vojna operacija je resetovala pravila: neutralnost više nije opcija, umesto toga Švedska ponovo uči kako da bude vojna sila.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Klint

    19. maj 2022 | 18:42

    Najveća pretnja svetu su Amerika i Engleska koje su u službi masona i ko zna kojih porodica, a ciljeve ostvaruju tako zavadjuju države, naoružavaju pa razoružavaju i onda crpe prirodna bogatstva. SAD su na rubu sa svojim prirodnim energentima i moraju se prema ostatku planete ponašati kao oni paraziti iz filma "Dan nezavisnosti".

  • Cuj vojna sila

    19. maj 2022 | 18:07

    Da se malo I ja nasmejem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA