≫ 

Putin šalje čuvene Terminatore u Ukrajinu? Koriste se u urbanim sredinama, tenk upotrebljen i u ratu u Siriji

Terminator teži 47 tona, dugačak je 6,9 metara i širok je 3,8 metra, a u unutrašnjosti njime upravlja do pet članova posade. Pokreće ga dizelski motor V-92S2 sa 1000 KS-a

  • 21
Ruski tenk Terminator

Foto: Leonid Faerberg / Zuma Press / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je konačno odlučio da rasporedi svoja vojna vozila "Terminator" na teritoriji Ukrajine, piše Daily Mail.

Na videu koji je objavljen na društvenim mrežama vide se teška oklopna vozila, koja su osmišljena kao potpora pešadiji u borbama u urbanim delovima zemlje. Snimak je navodno nastao u regionu Donbas u Ukrajini.

Odluka o upotrebi ovog moćnog oružja dolazi u trenutku kada Rusija navodno trpi velike gubitke u Ukrajini.

Ukrajinska vojska je ove nedelje saopštila da su njihove snage po prvi put uništile tenkove koji se nalaze duboko iza linije konfrontacije u regionu Donbas koristeći britanske rakete "Brimstoun".

U želji da ojača svoja arsenal, oklopna vozila Terminator su prvi put raspoređena i biće korišćeni u borbama u Donbasu. Ova vozila viđena su u blizini Severodonjecka u regionu Luganska.

- Oni su ključni za uništavanje ukrajinskih položaja, njihovih oklopnih vozila i posade protivtenkovskih raketnih sistema - rekao je izvor iz Ministarstva odbrane.

Ovo vozilo opremljeno je granatama, protivtenkovskim sistemima i malokalibarskim oružjem, a kompanija "Uralvagonzavod", koja je proizvela ovo vozilo nazvala ga je "Terminator".

Teži 47 tona, dugačak je 6,9 metara i širok je 3,8 metra, a u unutrašnjosti njime upravlja do pet članova posade. Pokreće ga dizel motor V-92S2 sa 1000 KS-a.

Misterija je zašto ovaj tenk do sada nije korišćen u Ukrajini

Tenk je navodno korišćen i tokom rata u Siriji, a uz granicu sa Ukrajinom prvi put je prebačen u februaru ove godine.

Mnogima je, međutim, nejasno zašto su Putin i njegovi generali toliko dugo odugovlačili sa raspoređivanjem ovog vozila.

Jedna od teorija je da komandanti ne veruju da je on toliko "svemoguć" kao što ga oni predstavljaju.

Ruski ratni reporter Aleksandar Sladkov zahvalio se Bogu što Rusija konačno počinje da koristi ove tenkove.

- Možda ima problema i grešaka, ali praksa je sve - rekao je on.

Ovo vozilo prikazano je i na paradi povodom Dana pobede u Drugom svetskom ratu na Cvetnom trgu u Moskvi.

U međuvremenu za najnapredniji ruski tenk smatra se  T-90 koji je u upotrebu ušao još 1992. godine, iako se ekspanzija u proizvodnji dogodila početkom 2000-ih.

T-90M koji je vredan više od četiri miliona evra, najnovija je verzija tog tenka i u upotrebi je od 2016. godine. Smatra se da Rusija ima oko 1.000 ovih tenkova, dok poređenja radi tenkova T-72 ima oko 5.000. Upravo taj tenk je najkorišćeniji tokom rata u Ukrajini.

Snimci nastali dronom, koji su objavljeni prošle nedelje pokazali su da je ovaj tenk T-90M uništen od strane švedskog raketnog bacača severno od Harkova.

U videu koji je objavilo ukrajinsko ministarstvo odbrane navodno se vidi kako tenk eksplodira nakon što je pogođen.

Portal Telegraf nije uspeo da proveri verodostojnost ovog snimka, a Rusija se nije oglašavala ovim povodom.

Hoće li uvođenje "Terminatora" nešto promeniti na terenu, tek ćemo videti.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Spale

    18. maj 2022 | 19:20

    A da izgradite nesto sto svima u Ukrajini i Rusiji moze biti od korisiti?Neki most ili put koji ce povezati narode i drzave.Oruzjem se samo produbljava jaz izmedju Ukrajinaca i Rusa.

  • Lazarelo

    18. maj 2022 | 19:17

    I onda se rusofili bune što i Zapad šalje oružje Ukrajincima.

  • T90

    18. maj 2022 | 22:45

    Putin što više bude rastezao više će mu tehnike stradati jer ukrajinci imaju neograničene resurse najmoderniji protivtenkovskih sistema koje ispaljuju iz vrzina sa prozora itd... Svaki rat u kojem ti iza ledja ostaje civil koji je bacio uniformu je izgubljen jer će ti pucati u ledja i zato rusi gube jer nemaju komandu koja zna da ratuje. Putin je oko sebe sve nesposobne nakitio kako bi vladao dok je živ i kako ga niko nebi politički ugrozio jer ljudi koji su nesposobni su uvek najposlušniji, znaju da zaslugom nisu tu gde jesu zato ćute i rade šta im se kaže. Sad će ceo ruski narod ispaštati zbog tih nesposobni obaveštajaca, kapetana i generala i Rusija će ovaj rat izgubiti to je jasno kao dan, posle toga će je zapad iscepati jer neće ponoviti grešku iz 90 tih godina da je ostavi da se oporavi od ovoga... Jedini izlaz od poraza je taktički udar na grupe armija ali to je zločin bez presedana i to putinu nebi oprostili ni rusi ni zapad, najbolje mu je da se povuče odmah ako nije spreman da ide do kraja...ovaku blamažu je teško podneti, ne cupkaju njemu noge od parkinsona i raka već zbog živaca koje je pogubio zato što vidi gde je a nezna kako da se izvuče... Žao mi braće rusa što su ovako prošli žao mi i Ukrajinaca što su prodali veru za šaku dolara i što je pravoslavac udario na pravoslavca tuga velika...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA