≫ 

Zelenski: Ruske snage su potpuno uništile region Donbasa. Dragi apelovao na prekid vatre u Ukrajini

* Australija uvela sankcije protiv osam ruskih novinara * Medvedev: Nećemo dozvoliti Treći svetski rat, ali odgovorićemo na napad * Juče neutralisano 685 eksplozivnih naprava na tlu Ukrajine

  • 69
Rusija Ukrajina rat

Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 85. dan.

Finska i Švedska zvanično su juče podnele zahtev za pridruživanje NATO. Finska i Švedska godinama sarađuju sa NATO, zbog čega se očekuje da tehnički razgovori koji će sada uslediti budu nesmetani i direktni.

Kada uđe u odabranu grupu, novi član odmah uživa zaštitu koju daje član 5, princip kolektivne odbrane: "Svi za jednog, jedan za sve".

U međuvremenu se povodom članstva Finske i Švedske u NATO oglasio i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i poručio da bi zemlje članice trebalo da poštuju zabrinutost Turske po ovom pitanju.

Ruski vojnik optužen za ratne zločine u Ukrajini priznao je juće krivicu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da nema pomaka u mirovnim pregovorima sa Ukrajinom i tvrdi da Kijev pokazuje potpunu nespremnost da ih nastavi.

Predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, najavila je da će iz budzeta EU biti izdvojeno dodatnih devet milijardi evra za hitnu makrofinasijsku pomoć Ukrajini u 2022. godini i pozvala međunarodne partnere i institucije da se pridruže platformi za obnovu Ukrajine nakon rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je juče uredbu o produženju vanrednog stanja i opšte mobilizacije u zemlji za još 90 dana, počevši od 25. maja. Tekst je poslat ukrajinskom parlamentu i njega mora da odobri najmanje polovina poslanika.

Iz časa u čas:

00:31 Stoltenberg o članstvu Finske i Švedske: Nije neuobičajeno da u NATO postoje razlike u mišljenjima

23:55 Čak 90 odsto Ukrajinaca moglo bi da se nađe u teškom siromaštvu

Program UN za razvoj (UNDP) upozorio da bi 90 odsto stanovništva u Ukrajini moglo da se nađe u teškom siromaštvu, ako Rusija nastavi sa napadom.

- Govorimo o tome da će 9 od 10 Ukrajinaca zapasti u siromaštvo ako se ovaj rat nastavi do kraja godine - rekao je zamenik predstavnika UNDP u Ukrajini Manal Fuani.

23:28 Zelenski: Ruske snage su potpuno uništile region Donbasa

Pedsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je večeras da su ruske snage potpuno uništile istočni region Donbasa i optužio Moskvu da sprovodi besmislena bombardovanja u trenutku kada je intenzivirala ofanzivu.

- U Donbasu okupatori pokušavaju da izvrše još veći pritisak. Tamo je pakao i to nije preterivanje - rekao je on u noćnom video obraćanju, preneo je Rojters.

22:42 Blinken tvrdi da Rusija koristi hranu kao oružje u Ukrajini: "Cilj je da slome duh ukrajinskog naroda"

21:50 Rusko krivično gonjenje ukrajinskih boraca iz Azova moglo bi da prekrši Ženevsku konvenciju?

21:16 Zelenski pohvalio odluku Kongresa o novom paketu pomoći

Ukrajinski predsednik je pohvalio odluku američkog Kongresa da odobri novu vojnu i humanitarnu pomoć Ukrajini.- 40 milijardi dolara je značajan doprinos SAD-a u obnovi mira i sigurnosti u Ukrajini, Evropi i svetu - napisao je Zelenski na Tviteru.

19:43 Šolc uveren da će Švedska i Finska ući u NATO

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Holandiji da je uveren da će Švedska i Finska uspeti da se pridruže NATO i dodao da Nemačka čini sve što je moguće da se to dogodi.

- Svi žele da Švedska i Finska brzo postanu članice, tako da sam uveren da ćemo uspeti da donesemo zajedničku odluku - izjavio je je Šolc na konferenciji za novinare sa holandskim kolegom Markom Ruteom, prenosi Rojters.

Šolc je ponovio da Nemačka pozdravlja kandidature nordijskih zemalja i dodao da ima utisak da mnoge druge zemlje dele njegovo mišljenje, navodi britanska agencija.

18:53 Italijanski premijer apelovao na prekid vatre u Ukrajini

Italijanski premijer Mario Dragi apelovao je danas na hitan prekid vatre u Ukrajini kako bi se omogućili pregovori.

- Prekid vatre mora biti postignut što je pre moguće -  izjavio je Dragi u obraćanju Senatu, gornjem domu italijanskog parlamenta, otvarajući debatu o ulozi Italije u podršci Ukrajini, a koja stvara sve veće tenzije u vladajućoj većini koja ga podržava, prenosi Rojters.

Dragi je dodao da je važno održati pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, "jer se Moskva mora dovesti za pregovarački sto“.

18:08 Bajden ugostio predstavnike Finske i Švedske: "Ovo je istorijski događaj"

17:33 Ninisto: Finska otvorena za razgovore o zabrinutosti Turske

Predsednik Finske Sauli Ninisto izjavio je danas da je Finska otvorena za razgovore o zabrinutosti Turske u vezi sa njenim zahtevom za članstvom u NATO, dodajući da je njegova zemlja spremna da se posveti bezbednosti Ankare.

Govoreći u Beloj kući, gde je ugostio lidere Finske i Švedske nakon njihovog formalnog podnošenja zahteva za članstvo u NATO, američki predsednik Džozef Bajden je rekao da njegova administracija podnosi danas Kongresu izveštaje o pristupanju dve zemlje NATO, preneo je Rojters.

16:47 Udovica napala ruskog vojnika kom se sudi za ratne zločine: "Od koga si me branio, od mog muža kog si ubio?"

Vadim Šišimarin ukrajinski vojnik

Foto: Tanjug/AP

16:08 SZO: Rusija da omogući pružanje zdravstvene pomoći u Ukrajini

Direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je danas Rusiju da obezbedi pristup mestima u Ukrajini koja kontrolišu ili drže pod opsadom njene trupe, kako bi omogućila pružanje zdravstvene zaštite ljudima u nevolji.

- Zatražio sam bezbedan pristup Marijupolju, Hersonu, Južnom Zaporožju i drugim opkoljenim oblastima radi isporuke zdravstvene pomoći, civili moraju biti zaštićeni - objavio je Gebrejesus na svom Tviter nalogu, prenosi Rojters.

On je dodao da je razgovarao sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom o situaciji u Ukrajini i ulozi Rusije u globalnim zdravstvenim pitanjima.

15:15 Džonson i Zelenski o cenama hrane i bezbednosnim predlozima

Britanski premijer Boris Džonson danas je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, rekao da je "ozbiljno zabrinut" zbog rasta cena hrane, koje su povezane sa "ruskom invazijom".

Džonson i Zelenski razgovarali su o "nizu pitanja, uključujući i vojnu podršku i globalnu prehrambenu bezbednost", saopštio je Dauning strit, a prenosi The Guardian.

Tema su bili i dugoročni bezbednosni predlozi za Ukrajinu i načini za izvlačenje žitarica iz zemlje, navode iz Džonsonovog kabineta, a dodaje Rojters.

Boris Džonson i Volodimir Zelenski

Foto: Tanjug/AP

Portparol britanskog premijera rekao je da su lideri dve zemlje razgovarali o napretku koji je postignut u pregovorima sa Rusijom i da su se dogovorili da pojačaju rad sa saveznicima, uključujući SAD, Francusku i Nemačku na definisanju "dugoročne bezbednosne arhitekture za Ukrajinu".

- Razmatrali su opcije za otvaranje kritičnih morskih i kopnenih ruta za snadbevanje zalihama žitarica iz Ukrajine i obavezali se da će usmeriti svoje timove da hitno rade na narednim koračima - naveo je portparol britanskog premijera.

14:20 Nastavljena evakuacija ukrajinskih vojnika iz Mariupolja

Evakuacija ukrajinskih vojnika iz južnog lučkog grada Mariupolja se nastavlja, saopštio je ukrajinski general.

- U pravcu Mariupolja preduzimaju se mere za evakuaciju naših heroja - rekao je za Rojters zamenik načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Gromov, koji nije dao više detalja o evakuaciji tokom onlajn brifinga.

13:42 Švajcarska ponovo otvara svoju ambasadu u Kijevu

Švajcarska ponovo otvara svoju ambasadu u Kijevu nakon dva i po meseca privremenog zatvaranja, navodi se u saopštenju švajcarskog odeljenja spoljnih poslova u četvrtak.

U saopštenju se navodi da su odluku zajednički doneli predsednik Švajcarske Konfederacije Ignacio Kasis i šef Saveznog odeljenja spoljnih poslova (FDFA) i zasnovana je na "dubokoj analizi bezbednosne situacije" u Kijevu.

Petoro iz osoblja FDFA će se vratiti u Kijev tokom "narednih nekoliko dana", dodaje se u saopštenju.

13:39 Nove sankcije za ruske avio-kompanije

13:26 Rusija: Ako otvorimo luke, razmotrite ukidanje sankcija

Ukoliko bi Rusija poslušala apel Ujedinjenih nacija za otvaranje pristupa lukama na Crnom moru, onda bi trebalo da se razmotri ukidanje sankcija Rusiji, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Ukrajina je, kao jedan od najvećih svetskih proizvođača žitarica, izvozila većinu robe preko svojih morskih luka, ali otkako je Rusija poslala vojsku u Ukrajinu, prinuđena je da izvozi vozom ili preko malih luka na Dunavu, podseća Rojters.

12:54 Nastavljeno suđenje za ratne zločine

Nastavljeno je suđenje za ratne zločine ruskom vojniku koji je priznao da je ubio nenaoružanog civila.

U sredu je 21-godišnji Vadim Šišimarin priznao da je pucao u Aleksandra Šelipova nekoliko dana nakon što je specijalna vojna operacija počela. Preti mu doživotni zatvor.

Udovica 62-godišnjaka, Katerina, je svedočila da je čula pucnje iz njihovog dvorišta, dozivala muža i videla Šišimarina sa pištoljem.

12:15 EP: Šredera na crnu listu ako ne napusti UO Rosnjefta

Evropski parlament je spreman da zatraži da se bivši nemački kancelar Gerhard Šreder stavi na crnu listu, ukoliko ne napusti upravni odbor ruske naftne kompanije Rosnjeft.

Nacrt rezolucije, koja se takođe odnosi i na Karin Kneisl, bivšu austrijsku ministarku spoljnih poslova u vladi Sebastijana Kurca, podržale su četiri najveće političke grupe u skupštini EU, ali su i dalje moguće manje promene, preneo je Rojters.

Kritičari krive Šredera, koji je kao kancelar sponzorisao izgradnju više gasovoda, jer je povećavao nemačku energetsku zavisnost od Rusije.

11:42 Poljska će pomoći Švedskoj i Finskoj ako ih neko napadne

Poljska će pomoći Švedskoj i Finskoj ukoliko budu napadnute i pre nego što postanu članice NATO, izjavio je danas premijer Poljske Mateuš Moravjecki.

- Smatram pristup Švedske i Finske u NATO kao važan signal ojačavanja bezbednosti u Evropi - rekao je Moravjecki, prenosi Rojters.

Finska i Švedska su zvanično zatražile članstvo u NATO u sredu, nakon što je Rusija počela vojnu operaciju u Ukraijni.

- Želim da stavim do znanja da u slučaju napada na Švedsku ili Finsku tokom njihovog pristupnog procesa, Poljska će priskočiti u pomoć - dodao je Moravjecki.

11:23 Turska obavestila NATO da će reći "ne" članstvu Švedske i Finske

11:12 Novac za Ukrajinu glavna tema na sastanku G7

Pružanju pomoći Ukrajini da izmiruje račune u narednim mesecima glavna je tačka na dnevnom redu dvodnevnog sastanka ministara finansija zemalja Grupe sedam (G7), a na agendi su i pitanja rastuće inflacije, klimatske promene, lanci snabdevanja i prehrambena kriza.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Sjedinjenih Država, Japana, Kanade, Britanije, Nemačke, Francuske i Italije razgovaraće danas i sutra o finansijskoj podršci Ukrajini koja ostaje bez novca u ratnim uslovima, nakon napada Rusije 24. februara, prenosi Rojters.

- Moramo da obezbedimo likvidnost ukrajinskoj vladi - rekao je novinarima nemački ministar finansija Kristijan Lindner, čija zemlja predsedava G7 po principu rotacije.

10:57 MKCK počeo sa registracijom zarobljenika iz Azovstala

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) počeo je sa registracijom stotine zarobljenika iz opkoljene čeličane Azovstal u Mariupolju, saopšteno je danas.

MKCK je naveo u izjavi da je evidentiranje ukrajinskih boraca, koji su napustili čeličanu, među kojima su i ranjenici, počela u utorak i traje i danas, preneo je Rojters.

MKCK uzima informacije od pojedinaca kako bi se pratili zarobljenici.

Dodaje se da MKCK ne učestvuje u transportu zarobljenika do mesta gde će biti zatvoreni.

10:41 Marin: Finska ne želi nuklearno oružje ili NATO baze

Ukoliko postane članica NATO, Finska ne želi da rasporedi nuklearno oružje ili da postavi vojne baze na svojoj teritoriji, rekla je premijerka Finske Sana Marin za današnje izdanje "Korijere dela sera".

Finska i Švedska su formalno juče zatražile članstvo u NATO objašnjavajući tu odluku napadom Rusije na Ukrajinom, ali se suočavaju sa potencijalnim vetom Turske prilikom prijema, za koji se verovao da bi mogao da bude relativno brz, preneo je Rojters.

Sana Marin, Mario Dragi

Tanjug/AP

Marin je tokom posete Rimu rekla da veruje da bi problem mogao da se reši kroz dijalog.

- Mislim da u ovom trenutku važno je ostati smiren. Važno je da imamo diskusije sa Turskom i ostalim članicama, da odgovorimo na pitanja koja mogu da se jave i da ispravimo svaku nesuglasicu - dodala je ona.

10:14 Dragi: Potreban je hitan prekid vatre u Ukrajini zbog pregovora

Italijanski premijer Mario Dragi pozvao je danas na momentalan prekid vatre u Ukrajini kako bi mogli da počnu ozbiljni pregovori o kraju rata.

- Do prekida vatre mora da dođe što pre - rekao je Dragi pred italijanskim Senatom u Rimu, na početku debate o podršci te zemlje Ukrajini, preneo je Rojters.

Dragi je rekao da je važno da se održi pritisak na Rusiju kroz ekonomske sankcije, jer "Moskva treba da se dovede za pregovarački sto".

10:09 Berbok: Rusija koristi glad kao oružje u ratu

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok optužila je Rusiju da koristi blokadu izvoza žitarica iz Ukrajine kao ratno oružje.

- Moskva to ne radi samo blokadom ukrajinskih luka, već i uništavanjem silosa, puteva, pruga i polja - rekla je Berbok na sastanku ministara spoljnih poslova u UN u Njujorku.

Nemačka vlada tvrdi da Rusija sprečava Ukrajinu da izveze 20 miliona tona pšenice, uglavnom iz luke Odese, prenosi Bild.

Analena Berbok

Foto: Tanjug/AP

- Rusija ne vodi svoj brutalni rat samo tenkovima, raketama i bombama. Rusija vodi rat sa još jednim strašnim i tihim oružjem - glađu i siromaštvom - rekla je Berbok.

09:58 Podoljak: Naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac

Ukrajina neće prihvatiti prekid vatre dok se sve ruske trupe ne povuku iz zemlje, rekao je savetnik ukrajinskog predsednika.

Mihail Podoljak, koji je učestvovao u nekoliko rundi pregovora sa Rusijom, odražava sve sigurniji stav Ukrajine.

- Dok Rusija ne bude spremna da u potpunosti oslobodi okupirane teritorije, naš pregovarački tim su oružje, sankcije i novac - rekao je on.

Pozivajući se na mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu iz 2015. kome su posredovale Francuska i Nemačka, a koji je potpisan u beloruskoj prestonici Minsku, Podoljak je dodao da "Ukrajina nije zainteresovana za novi "Minsk" i obnovu rata za nekoliko godina".

09:44 Šolc: Pristupanje Ukrajine EU moglo bi biti brže nego što se očekivalo

Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju (EU) "nije pitanje meseci ili nekoliko godina", rekao je nemački kancelar, ukazujući da bi ona mogla da se pridruži uniji mnogo brže.

Obraćajući se u nemačkom parlamentu, Olaf Šolc je rekao da EU mora da počne da "priprema fond solidarnosti" za pomoć obnove u Ukrajini posle rata.

Govoreći o NATO-u, on je dodao da Nemačka neće učiniti ništa da ga pretvori u "konfliktnu stranu".

Njegovi komentari dolaze nakon što su Finska i Švedska pokrenule ponude za ulazak u vojnu alijansu, čemu se protivila Turska.

09:36 Turska hoće da osigura prolaz ukrajinskih brodova sa hranom

Turska radi sa Ujedinjenim nacijama da osigura bezbedan prolaz ukrajinskih brodova koji nose žitarice, a radi i na tome da se uspostave kontaktne grupe na humanitarnim koridorima u Ukrajini, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu na konferenciji o hrani u organizaciji SAD.

- Podržavamo napore generalnog sekretara Antonija Gutereša da se uspostave humanitarni koridori kako bi se obezbedila sigurnost za prolaz hrane. Zajedno sa UN radimo da pružimo sigurnost ukrajinskim brodovima koji nose žitarice - kazao je Čavušoglu, preneo je TAS S.

09:12 Danas nova suđenja za ratne zločine

Još dvojica ruskih vojnika danas će se naći pre sudom zbog optužbi da su počinili ratne zločine. Vojnici, koji nisu imenovani, terete se da su uništavali stambene zgrade i obrazovne ustanove u regionu Harkova.

08:58 Ukrajinski borci napustili fabriku?

Ruska novinska agencija Tass citira Denisa Pušilina, koji je na čelu samoproglašene Donjecke Narodne Republike na istoku Ukrajine, da je više od polovine ukrajinskih boraca koji su bili u čeličani Azovstal u Mariupolju sada napustilo fabriku. Izveštaji su nejasni o tačnom broju i nisu nezavisno verifikovani.

Došlo je do zabune oko toga koliko je tačno boraca bilo u fabrici. Rusija je juče saopštila da se predalo 959 ukrajinskih pripadnika, od kojih je 51 prebačen u bolnicu. Ostatak je poslat u bivšu zatvorsku koloniju u gradu Olenivka u oblasti Donjecke oblasti pod kontrolom Rusije.

08:52 Zelenski: Ruska invazija je katastrofalna greška Moskve

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je "ruska invazija na njegovu zemlju katastrofalna greška", nakon što je Rusija objavila stratešku pobedu u Marijupolju.

Govoreći iz Kijeva, Zelenski je rekao da se "potvrdilo da je invazija bila apsolutna greška" i tvrdi je da ruska vojska ostaje bez projektila kojima je napadala ukrajinske trupe.

Volodimir Zelenski

Foto: Tanjug/AP

On je kritikovao ruske lidere, za koje je rekao da su uplašeni da priznaju da su "katastrofalne greške napravljene na najvišem vojnom i državnom nivou", preneo je BBC.

Ukrajinski lider optužio je Moskvu da tera mlade, neiskusne vojnike na prvu liniju fronta i da ih gura u boj "kao topovsko meso".

08:22 Guverner Luganska: Odbijeno 16 napada

Sergej Hajdaj, ukrajinski guverner Luganska, objavio je svoju najnoviju procenu događaja u Ukrajini tokom noći.

- Tokom 18. maja, Rusi su avionima uništavali civilne objekte u oblastima naselja Loskutivka, Katerinovka i Orihove. Izvršili su napade u oblasti Ustinovke i Zolotoho-4, ali su bili neuspešni. Naselja imaju brojna razaranja. Oštećenja na kućama zabeležena su i u Vrubivki, Nirkovu i Komišvusu - rekao je na Telegramu.

Kako je ranije saopšteno, u Lisičansku su juče posle podne Rusi isključili moćnu trafostanicu. Područje je ostalo bez svetlosti. U Lugansku i Donjecku sinoć je odbijeno šesnaest neprijateljskih napada, uništeno je osam tenkova, sedamnaest jedinica borbenih oklopnih vozila, četiri specijalna oklopna vozila i šest konvencionalnih neprijateljskih vozila. Jedinice PVO oborile su neprijateljski lovac-bombarder Su-34. Tvrdnje nisu nezavisno proverene.

08:08 Novi obaveštajni izveštaj iz Velike Britanije skoncentrisan na situaciju unutar ruske vojske

Ministarstvo odbrane Velike Britanije izdalo je svoj dnevni obaveštajni brifing za javnost o situaciji sa Rusijom i Ukrajinom, a jutros se koncentriše na situaciju unutar ruske vojske. Ministarstvo tvrdi da je general-potpukovnik Sergej Kisel suspendovan zbog neuspeha da zauzme Harkov, a da je viceadmiral Igor Osipov suspendovan da komanduje Crnomorskom flotom.

- Kultura zataškavanja i žrtvenog jarca verovatno preovladava u ruskom vojnom i bezbednosnom sistemu.Mnogi zvaničnici uključeni u invaziju na Ukrajinu će verovatno biti sve više ometani naporima da se izbegne lična krivica za operativne neuspehe Rusije - navodi se u izveštaju.

07:52 Ponovo otvorena ambasada SAD u Kijevu 

Američka ambasada u Kijevu ponovo je otvorena nakon zatvaranja na početku rata pre skoro tri meseca. Osoblje je na ceremoniji u četvrtak ujutru podiglo baner sa zvezdama na jarbol zastave ispred ambasade.

07:50 Šef UN: Kriza sa hranom mogla bi da potraje godinama

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da bi nestašica hrane izazvana ratom u Ukrajini mogla da izazove „neuhranjenost, masovnu glad i glad, u krizi koja bi mogla da traje godinama“ širom sveta. Govoreći na samitu o hrani u Njujorku, Gutereš je zamolio Rusiju da ukine blokadu Crnog mora koja sprečava isporuke ukrajinskog žita na prekomorska tržišta.

- Nema efikasnog rešenja za prehrambenu krizu bez reintegracije ukrajinske proizvodnje hrane. Rusija mora da dozvoli bezbedan i bezbedan izvoz žitarica uskladištenog u ukrajinskim lukama - objasnio je Gutereš i preneo da je u "intenzivnim" razgovorima sa Rusijom kako bi pokušao da pronađe rešenje.

07:39 Daily Telegraph: Putin namerno uništava zalihe hrane kako bi stvorio nestašice 

Ruski predsednik Vladimir Putin "oružava" globalne zalihe hrane naređujući svojim snagama da namerno unište zalihe žitarica i poljoprivrednu opremu u Ukrajini kako bi stvorile nestašice, navodi se u izveštaju britanskog The Daily Telegraph.

Citirajući neimenovane zapadne zvaničnike, navodi se da je ruska vojska gađala "silose i drugu infrastrukturu za proizvodnju hrane u gradovima uključujući Herson, Lugansk i Donjeck".

- Rusija je pogoršala već postojeću lošu situaciju i stvorila veliku pretnju globalnoj bezbednosti hrane kroz namernu politiku naoružanja globalnog snabdevanja hranom - citirao je list neimenovanog zvaničnika.

07:16 G7 danas o finasijama Ukrajine 

Ministri finansija G7 sastaće se danas u Nemačkoj kako bi razradili plan za jačanje ukrajinske ekonomije razorene ratom. Ministarka finansija SAD Dženet Jelen rekla je uoči sastanka u Kenigsvinteru da ono što je do sada dogovoreno "nije dovoljno" i pozvala američke partnere da nam se "pridruže u povećanju svoje finansijske podrške".

Sjedinjene Države su napredovale sa paketom pomoći od 40 milijardi dolara za popunjavanje kijevske kase i vojnih prodavnica. Japan je u četvrtak ujutro saopštio da će udvostručiti pomoć Ukrajini na 600 miliona dolara u koordinisanom potezu sa Svetskom bankom.

07:08 Mizincev: Ukrajinci koriste bolnice kao borbene položaje

Načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane, general-pukovnik Mihail Mizincev izjavio je da oružane snage Ukrajine koriste medicinske ustanove da rasporede svoje borbene jedinice.

- OSU su raspoređene u regionalnoj bolnici u Podolsku. U blizini bolnice rasporedili su u velikom broju oklopna vozila i artiljerijska oruđa. Vatreni položaji su u zgradama regionalnog dečjeg sanatorijuma, sa artiljerijskim i raketnim sistemima raspoređenim u neposrednoj blizini. Medicinsko osoblje i stanovnici obližnjih zgrada drže se u zatočeništvu i koriste se kao živi štit - rekao je u sredu Mizincev.

Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

07:01 U ukrajinskom napadu na Kursku oblast poginuo civil

Ukrajinske snage granatirale su rano jutros pogranično selo u Kurskom regionu na zapadu Rusije, a u napadu je poginuo najmanje jedan civil, rekao je gubernator Kurske oblasti Roman Starovoit. On je rekao da ima i ranjenih kojima je pružena prva pomoć.

Granate su pogodile destileriju u selu Tetkino i još nekoliko drugih zgrada, naveo je on na Telegram aplikaciji.

- Još jedan neprijateljski napad na Tetkino, koji se dogodio u zoru, završio je nažalost tragedijom. Trenutno je poznato da je najmanje jedna civilna žrtva. Prema preliminarnim podacima, radi se o vozaču kamiona koji je dovozio sirovine u destileriju - rekao je Starovoit.

06:55 TO Ukrajine digli u vazduh šine u blizini voza

Snage teritorijalne odbrane Ukrajine saopštile su u sredu uveče da su njeni borci digli u vazduh oklopni voz koji je prevozio ruske trupe. Međutim, savetnik predsednika Vladimira Zelenskog kasnije je rekao da je navodni napad u blizini okupiranog grada Melitopolja na jugu Ukrajine bio ograničen na šine u blizini voza. Odbrambene snage - rezervni ogranak ukrajinskih oružanih snaga - objavile su u internet objavi da je eksploziv detonirao ispod vagona u kojem je bilo vojno osoblje. Nije precizirano kolika je šteta, navodi Rojters.

- To su bili partizani, iako nisu digli u vazduh sam oklopni voz - rekao je nekoliko sati kasnije savetnik predsednika Aleksij Arestovič i dodao da su Rusi „olako izašli“.

Video: Ukrajinka preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шајкача

    19. maj 2022 | 09:09

    Не може се применити чињеница да су Американци подржали нацисте и помагали их при самом окончању 2. св. рата и деценијама после њега. Такви поступци Америке која је у том рату изгубила неколико стотина хиљада војника и на крају подржала нацизам да се полако диже из пепела до данашњих дана само баца сенку на све оне који су тобож њихови хероји, а у ствари су гинули ради нечије политичке и финансијске користи. Америка је својим дволичним деловањем свуда у свету па и код нас доказала да је верни наследник Хитлерове идеологије с акцентом на финансијску корист.

  • Laki

    19. maj 2022 | 16:03

    Pazi ovo "Poljska ce pomoci Svedskoj i Finskoj, ako ih neko napadne". Pa vi ne mozete ni sami sebi da pomognete.

  • 😳

    19. maj 2022 | 07:36

    NATO u blato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA