≫ 

Turska obavestila NATO da će reći "ne" članstvu Švedske i Finske

Turski predsednik je ocenio da bi NATO postao "mesto koncentracije predstavnika terorističkih organizacija", kada bi Finska i Švedska postale članice tog saveza

  • 3
Redžep Tajip Erdogan

Foto: Tanjug/AP

Turska je obavestila članice NATO-a da će reći "ne" članstvu Švedske i Finske, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Turska planira da blokira prijavu Švedske i Finske za pridruživanje NATO-u ukoliko se ne reše bezbednosni problemi zemlje, dodao je Erdogan.

- Ne želimo da napravimo istu grešku dva puta. Stoga ćemo odlučno nastaviti našu politiku u tom pogledu. Partnerima smo rekli da ćemo reći ne članstvu Švedske i Finske u NATO-u. Nastavićemo svoj put u u istom pravcu - rekao je Erdogana, a reči iz njegovog govora objavljene su na njegovoj Tviter stranici.

Podsetimo, turski predsednik je ocenio da bi NATO postao "mesto koncentracije predstavnika terorističkih organizacija", kada bi Finska i Švedska postale članice tog saveza.

Ankara tvrdi da Švedska i Finska pružaju utočište osobama koje su povezane sa grupama koje smatra terorističkim, odnosno sa Radničkom partijom Kurdistana i pristalicama propovednika Fetulaha Gulena koga optužuje da stoji iza pokušaja puča 2016. godine.

Finska i Švedska su u sredu predale generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prijave za pridruživanje alijansi.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA