Šreder na udaru Bundestaga: Gubi položaj i privilegije zbog stava o Rusiji, prete mu i sankcije?

EP je danas usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da bi sankcije Rusiji trebalo da budu proširene na evropske članove odbora ruskih kompanija i na političare koji nastavljaju da primaju ruski novac

  • 0
Gerhard Šreder Vladimir Putin Foto: Tanjug/AP

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izgubiće neke od svojih privilegija navodno jer nije prekinuo veze sa ruskim energetskim komapijama zbog rata u Ukrajini, odlučio je budžetski odbor Bundestaga.

Šrederu koji je na čelu nemačke vlade bio od 1998. do 2005. godine biće oduzeta funkcija i osoblje koje je nemačke poreske obveznike godišnje koštalo oko 419.000 evra.

Predlog, koji je danas usvojen uz podršku Šrederove Socijaldemokratske partije, Zelenih i Slobodne demokratske partije, ne navodi se da on gubi položaj zbog veza sa Putinom i bliskih odnosa sa Kremljom, već jer on više ne ispunjava nijednu stalnu obavezu kao državnik i samim tim ne zahteva kancelariju i osoblje. 

Glavna opoziciona stranka Hrišćansko-demokratska unija podržala je ovaj potez, a takođe su pozvali i da se smanji penzija bivše kancelarke Angele Merkel koja godišnje iznosi oko 100.000 evra. 

Šreder će, međutim, zadržati svoju penziju, piše Guardian.

Prete mu sankcije?

Četiri člana osoblja njegove kancelarije, koja se nalazi skoro prekoputa ruske ambasade u Berlinu, već su početkom marta svojevoljno podneli ostavku jer Šreder nije želeo da napusti svoje položaje u naftnoj komapniji Rosnjeft i komapniji Severni tok.

Budžetski odbor Bundestaga glasao je za ovaj predlog samo nekoliko sati nakon što je EP pozvao Ursulu fon der Lajen da uvde sankcije Šrederu zbog njegovih veza sa Kremljom.

EP je danas usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da bi sankcije Rusiji trebalo da budu proširene na evropske članove odbora ruskih kompanija i na političare koji nastavljaju da primaju ruski novac. 

Osim Šrederu, sankciej bi mogle da budu uvedene i ministarki spoljnih poslova Austrije i članici nadzornog odbora Rosnjefta Karin Knajsl, koja je 2018. godine na svom venćanju čak i plesala sa Putinom.

Šrederovo blisko prijateljstvo sa Putinom, našlo se na meti žestokih kritika nakon početka sukoba u Ukrajini 24. februara, a rukovodstvo njegove stranke ga je čak pozvalo da podnese ostavku na sve funkcije u toj partiji.

Video: Ovacije u Bundestagu: Olaf Šolc je novi kancelar Nemačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA