Majmunske boginje nastavljaju da se šire po svetu: Prvi slučajevi zabeleženi i u Kanadi

Simptomi majmunskih boginja su groznica, glavobolje i osip po telu, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela

  • 1
Monkeypox majmunske boginje Foto: Shuttertstock

Kanadska državna zdravstvena agencija potvrdila je u četvrtak dva slučaja infekcije majmunskih boginja, nakon što su vlasti provincije Kvebek saopštile da istražuju 17 sumnjivih slučajeva.

Nekoliko država, među kojima su Portugalija, Velika Britanija, Španija, SAD i Italija prijavile su nedavno slučajeve majmunskih boginja, dok je u sredu u američkom Masačusetsu potvrđeno da je od ovog virusa oboleo muškarac koji je nedavno putovao upravo u kanadski Kvebek, preneo je Rojters.

- Provincija Kvebek je obaveštena da su dva uzorka koja su ispitana u Nacionalnoj mikrobiološkoj laboratoriji bila pozitivna na majmunske boginje. Ovo su prva dva potvrđena slučaja u Kanadi - saopštila je Zdravstvena agencija Kanade, dodavši da ta zemlja nikada pre nije imala slučajeve ovih boginja.

Majmunske boginje, koje su uglavnom beležene dosad u zapadnoj i centralnoj Africi, su retka virusna infekcija, slična velikim boginjama, iako u blažoj formi.

Prvi put virus je registrovan u DR Kongo sedamdesetih godina prošlog veka, a broj slučajeva u zapadnoj Africi se povećao u prethodnoj deceniji.

Simptomi uključuju groznicu, glavobolje i osip po telu, koji počinje na licu i širi se na ostale delove tela.

Zdravstveni zvaničnici u Montrealu, najvećem gradu provincije Kvebek, rekli su novinarima ranije u četvrtak da postoji veza između slučaja boginja u SAD i nekoliko sumnjivih slučajeva u regionu Montreala.

Kanadske zdravstvene vlasti su rekle da američki državljanin koji je nedavno putovao u Kanadu iz SAD privatnim prevozom "možda je bio inficiran pre ili za vreme" njegove posete Montrealu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA