Severna Koreja tvrdi da beleži dobre rezultate u borbi sa epidemijom, a cifre šokiraju

Pjongjang je saopštio da je zabeleženo još 263.370 slučajeva simptoma "groznice" i još dva smrtna slučaja, pa je ukupan broj obolelih od početka epidemije 2,24 miliona, a umrlo je 65

  • 1
Kim Džong Un Severna Koreja Foto: Tanjug/AP

Severna Koreja saopštila je danas da postiže "dobre rezultate" u borbi protiv prvog potvrđenog žarišta korona virusa, dok su brojke obolelih od kraja aprila, kada su ljudi počeli da oboljevaju, premašile dva miliona.

Pjongjang je saopštio da je zabeleženo još 263.370 slučajeva simptoma "groznice" i još dva smrtna slučaja, pa je ukupan broj obolelih od početka epidemije 2,24 miliona, a umrlo je 65, prenela je državna agencija KCNA.

Međutim, od ovog broja obolelih, ne zna se tačno koliko je bilo pozitivno na korona virus.

Uprkos velikom broju slučajeva, Severna Koreja nastavlja sa poljoprivrednim radovima, fabrike rade, a održaće se i planirana sahrana bivšeg visokog generala te zemlje.

- Čak i pod maksimalnom kontrolom nad epidemijom, merama predostrožnosti, nastavljena je normalna proizvodnja u ključnim industrijskim sektorima, a izgradnja velikih građevinskih objekata se nastavlja po planu. Pristižu dobri rezultati u aktuelnom antiepidemijskom ratu - istakla je KCNA.

Povećanje u broju slučajeva i nedostatak medicinske opreme i vakcina je nateralo Agenciju UN za ljudska prava da upozori na potencijalno "razarajuće" posledice po zemlju od 25 miliona stanovnika, dok su funkcioneri Svetske zdravstvene organizacije izrazili zabrinutost da bi neregistrovano širenje moglo da dovede do novih, smrtonosnijih sojeva.

Severna Koreja je navela da je epidemija u sredu napravila "zaokret u pozitivnom smeru", mada zvaničnici iz Južne Koreje kažu da je teško donositi zaključke, jer se ne zna koliko slučajeva se računa kao groznica, a koliko kao kovid.

Broj slučajeva groznice o kojima je izvestila vlada je opao u Pjongjangu, ali se povećao u ruralnim mestima, rekao je Martin Vilijams, istraživač na američkom sajtu posvećenom Severnoj Koreji, 38north.org.

- Sumnjam da su brojke realne - naveo je on na Tviteru.

Južna Koreja i SAD su ponudile pomoć Severu da se bori protiv virusa, uključujući slanje pomoći, ali nisu dobili odgovor, izjavio je zamenik savetnika za nacionalnu bezbednost u Seulu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA