Jedni predviđaju propast, drugi da će jače stegnuti pesnicu: Kako će korona uticati na režim Kim Džong Una?

Ostaje nejasno da li će ga Kimovi problemi sa korona virusom uspeti da ga odvrate od takve demonstracije moći ili će ga to učiniti još ratobornijim?

  • 5
Kim Džong Un Foto: Tanjug/AP

Ako je suditi po trenutnoj situaciji u Severnoj Koreji, čini se da je njen lider u velikom problemu. Za samo nedelju dana od pojave prvog zvaničnog slučaja prijavili su više od dva miliona obolelih od onoga što nazivaju "groznicom".

Smatra se da je u ovoj zemlji, koja je pretežno nerazvijena i izolovana od ostatka sveta, većina stanovništva nevakcinisana, pa zbog toga vrlo lako može doći do izbijanja humanitarne katastrofe koja bi mogla da poljulja režim Kim Džong Una.

Sve bi to bilo očekivano, da je vlast u Pjongjangu kao i sve ostale. Neki čak smatraju da bi ova pandemija mogla da ga učini još moćnijim i "pojača stisak gvozdene pesnice" kojom suvereno vlada godinama.

Kim ima na raspolaganju veliku propagandnu mašineriju i sposobnost da blokira spoljne informacije čime lako uspeva da oblikuje javno mnjenje, na isti način kako su to radili i njegovi prethodnici tokom velike gladi 1990-ih godina.

Tada je Pjongjang svoje probleme okarakterisao kao "naporni marš", i kao glavne krivce naveli su velike poplave i američke sankcije.

Kim već pokazuje znake pokušaja da se na slučan način izbori sa novom krizom. Čak i pre nego što je epidemija objavljena, Kim je upozoravao svoje zvaničnike da se pripreme za "još jedan, teži i naporniji marš". Činilo se da je to referenca na ozbiljne nestašice hrane sa kojima se zemlja ponovo suočava i koje su verovatno pogoršane zbog zatvaranja granica sa Kinom, baš da bi se sprečilo širenej korona virusa.

Analitičari su takođe sumnjičavi po pitanju trenutka kada je Pjongjang priznao izbijanje korona virusa. Mnogima je sumnjivo zašto je baš sada saopšteno da raste broj slučajeva, a pojedini stručnjaci veruju da je to učinjeno i zbog posete američkog predsednika Džoa Bajdena, koji bi uskoro trebalo da doputuje u susednu Južnu Koreju.

- Činjenica da je Kim Džong Un odlučio da izađe i javno saopšti očigledno ima političku konotaciju -  kaže Lina Džun, istraživač Koreje u organizaciji "Human Rights Watch".

Ovo možda nije jedini razlog zbog kog bi upravo on mogao da bude na vrhu liste tema o kojima će Bajden razgovarati sa novim liderom Južne Koreje Jun Suk Jeolom.

Obaveštajni podaci iz Vašingtona navode da Kim možda planira da tada izvede nuklearnu probu ili lansiranje interkontinentalne balističke rakete. SLičnu procenu dala je i Južna Koreja, koja je pripremila planove da odgovori na potencijalne "provokacije" iz Pjongjanga.

Prema podacima iz Seula, istog dana kada je Severna Koreja objavila prve slučajeve korona virusa, ispalila je tri balističke rakete kratkog dometa u vode između Korejskog poluostrva i Japana.

Zato ostaje nejasno da li će ga Kimovi problemi sa korona virusom uspeti da ga odvrate od takve demonstracije moći ili će ga to učiniti još ratobornijim?

"Najteže vanredno stanje"

Iako Pjongjang možda samo traži pažnju, malo ko bi rekao da su podaci koje su objavili preuveličani. Do nedavno je nedostatak zvanično prijavljenih slučajeva izazivao veliki skepticizam meeđu stručnjacima, koji su u više navrata govorili da oni imaju slučajeve, ali da to ne žele da javno saopšte.

Do danas, Severna Koreja je prijavila 62 smrtna slučaja, ali naučnici upozoravaju da su stvarne brojke mnogo veće i da će ove brojke nastaviti da rastu.

Državni mediji su izvestili da su uzorci nekih pacijenata pokazali da su pozitivni na omikron soj, a visok nivo prenosivosti virusa mogao bi da bude razoran u ovoj zemlji, posebno zbog slabe vakcinacije, ali i zbog toga što nemaju stvoreni imunitet od ranije.

Nije poznato da li je Severna Koreja uvezla vakcine protiv korona virusa iako ispunjava uslove za globalni program deljenja vakcina Kovaks. Prošle godine je javno odbio ponudu od skoro tri miliona doza kineskih vakcina Sinovak.

- U ponedeljak su tri severnokorejska teretna aviona letela za Kinu - rekao je dobroobavešteni zvaničnik vlade Južne Koreje, piše CNN.

Nije poznato šta su avioni nosili, ali se pretpostavlja da su doneli pomoć u borbi protiv virusa, posebno jer je let usledio nakon što je Kina obećala da će pomoći Severnoj Koreji u borbi sa pandemijom.

- Nema dokaza koji bi pokazali da Severna Koreja ima pristup dovoljnom broju vakcina da zaštiti svoje stanovništvo od korona virusa. Sa prvim zvaničnim vestima o epidemiji u toj zemlji, ukoliko nastave ovim putem to bi moglo da ih košta mnogih živote i predstavlja kršenje prava na lečenje - rekao je istraživač Amnesty International za istočnu Aziju Boram Jang.

Test za Kimovo vođstvo

Ipak, Džun iz Human Rights Watch-a kaže da sama činjenica da Pjongjang javno priznaje krizu ukazuje na to da su ozbiljno zabrinuti zbog pandemije i šanse da će se ona proširiti.

-  Severna Koreja ima visok procenat nevakcinisanih, mnogi pate i od hronične neuhranjenosti, a nemaju ni lekove za lečenje osnovnih simptoma korone. Severna Koreja je mnogo krhkija od bilo koje druge zemlje koju poznajemo - kaže on.

Čak iako Severna KOreja prihvati pomoć drugih zemalja i Kovaksa, proces vakcinacije će verovatno biti jako spor jer nemaju adekvatnu infrastrukturu za skladištenje i transport vakcina.

Prioritet za Kimove državne medije biće da objasne zašto stroga granična blokada nije uspela da zadrži ulazak omikron soja u njihovu zemlju. Ne samo da su ta blokada niej dala rezultate, već je dovela i do velike nestašice hrane jer nisu uspeli da uvezu žitarice i đubrivo.

Jedna od opcija koji Kim ima je da se ponizno javno izvini građanima.

- Videli smo Kim Džong Una u prošlosti kako plače zbog žrtve koju nacija mora da pretrpi, mislim da je ovo adut koji bi ponovo mogao da iskoristi - kaže stručnjak.

On dodaje d asu građani Severne Koreje prošli kroz dosta toga i da bi jedini ispravan korak bio da im se Kim izvini zbog svega.

U međuvremenu, ako Kim zaista razmišlja o demonstraciji sile koja bi se poklopila sa Bajdenovom posetom Južnoj Koreji, možda bi bilo dobro da razmisli da li će to biti  jedna od njegovih poslednjih demonstracija moći.

Video: Kim Džon Un snimljen kako uživa dok jaše na belom konju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • STRAH

    21. maj 2022 | 07:29

    Nema kod SK straha. Bice prirodna imunizacija. Nece biti nezeljenih reakcija zbog davanja neispitanih vakcina jer ih nece ni primati. U Italiji prva presuda za smrt zbog vakcine. U Italiji su donete i presude u korist njihovih vojnika koji su ozraceni uranijumom na Kosovu i oboleli. Intresantno kako se o svemu tome sturo govori. Svaka cast Italijanima!

  • Boža zemunac

    20. maj 2022 | 22:57

    Vidim, mnogo se uplašio.

  • Boban

    21. maj 2022 | 07:01

    Kad je Švab uspeo i njega da kupi onda je jasno da smo naj...i.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA