≫ 

Avganistanske novinarke trpe torturu od kako je naređeno da pokriju lica: "Talibani se plaše obrazovanih žena"

Samo u poslednjih pet godina u Avganistanu su ubijena 24 novinara, pokazuju podaci Komiteta za zaštitu novinara

  • 1
Zene sudije u Avganistanu, Talibani, sudijski cekic Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: Tanjug/AP/Profimedia/Alamy

Sumorno jutro osvanulo je danas u Avganistanu, bar ako je suditi po njihovom televizijskom programu. Voditeljkama je juče saopšteno da su talibani naredili da moraju da pokriju lica u etru.

Ovo oštro pravilo juče je uvelo Ministarstvo za propagiranje vrlina i prevenciju poroka, koje je nakon dolaska talibana zamenilo Ministarstvo za ženska pitanja.

U redakciji TOLO News-a, čije je sedište u centru Kabula, dve voditeljke su se rasplakale dok su davale izjavu za CNN.

- Oni žele da se žene uklone sa ekrana. Plaše se obrazovane žene. Prvo su devojčicama oduzeli pravo da idu u školu, a sada uvode pravila i za medije. Sigurna sam da ne žele prisustvo žena uopšte - kaže 27-godišnja Katera, koja je na toj televiziji vodila jutarnje vesti poslednjih pet meseci.

Tokom jutarnjeg sastanaka urednika, grupa od oko 30 zaposlenih, od čega su više od jedne trećine žene, raspravljalo je o dnevnom redu vesti.

Direktor televizije Kpolvak Sapai kaže zaposlenima da je razmišljao o zatvaranju nakon što je dobio ovu direktivu od Ministarstva, ali se kasnije predomislio. Ranije su se voditeljke već prilagođavale pravilima novog režima tako što su nameštale svoje marame tako da sakriju kosu.

Međunarodna zajednica je u više navrata jasno stavila do znanja da će poštovanje prava žena i obrazovanje devojčica biti ključni uslov za priznanje koje traže novi vladari u Avganistanu. Ali, mnoge avganistanske žene strahuju za budućnost.

Novonastala situacija samo je još jedan u nizu izazova sa kojima se mediji u Avganistanu bore poslednjih meseci. Jedan od glavnih problema je i to što je 90 odsto novinara koji su do tada radili, u avgustu evakuisano iz Avganistana. 

- Svi moji reporteri koji su radili, svi voditelji imuškarci i žene, svi su otišli. I svi producenti. Na nivou menadžmenta ostao sam sam. Činim sve da televizija živi i da ekran ne postane crn - kaže Sapai za CNN.

Usred svog haosa, Sapai nije imao vremena da se plaši za sopstvenu bezbednost jer se fokusirao na to ako da u neizvesno vreme održi svoju televiziju.

Sve novinarke, od kojih se neke ovim poslom bave i više od 20 godina strahuju od daljih dešavanja.

- Ne znamo šta da radimo. Bile smo spremne do posednjeg daha da se borimo za ovaj posao, ali nam ni to ne dozvoljavaju - kaže 23- godišnja voditeljka Tahmina.

Ona kaze da se oseća kao da je u "psihičkom zatvoru i da je jako demotivisana".

- Nemamo motivaciju da se slobodno i otvoreno pojavimo na ekranu - kaže ona.

Njena koleginica Hela, koja je nekada bila pred kamerama, posao je zamenila pozicijom producenta iz straha za svoju bezbednost.

Njeni strahovi nisu neosnovani. Samo u poslednjih pet godina u Avganistanu su ubijena 24 novinara, pokazuju podaci Komiteta za zaštitu novinara.

Na drugom kraju grada, portparol talibanske vlade Zabihulah Mudžahid prisustvuje sastanku sa lokalnim novinarima kako bi sa zakašnjenjem obeležili Svetski dan slobode medija, koji je bio 3. maja.

Novinar CNN-a ga je zaustavio na putu da bi ga pitao zašto žene moraju da pokrivaju svoja lica.

- To je savetodavno donelo ministarstvo - kaže on

. Na pitanje da li je to obavezno, Mudžahid odgovara da "treba da ga nose", a zatim je to uporedio sa upotrebom maski tokom pandemije korona virusa.

- Kao i tokom pandemije korona virusa, maska je bila obavezna - kaže portparol.

Video: Zatvaraju se kozmetički saloni u Kabulu: Plakati sa ženskim likom farbaju se u crno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA