"To bi Ruse izbacilo iz igre": SAD razmatra slanje oružja Ukrajini koje bi moglo da okonča pomorsku blokadu

Ukrajina ne krije da želi naprednije američko naoružanje uz ono koje trenutno ima na raspolaganju

  • 38
Protivbrodske rakete Foto: Profimedia/Zuma Press/U.S. Navy

Sjedinjene Države rade na dostavljanju naprednih protivbrodskih projektila Ukrajini kako bi pomogle ukrajinskim snagama da okončaju rusku pomorsku blokadu, navode zvaničnici, prenosi agencija Reuters.

Do ovog poteza, kako navodi agencija, dolazi u trenucima zabrinutosti da bi snažnije oružje koje bi moglo da potopiti ruske ratne brodove dodatno intenziviralo sukob.

Ukrajina ne krije da želi naprednije američko naoružanje uz ono koje trenutno ima na raspolaganju, poput projektila "Javelin" i "Stinger" i drugog oružja.

Popis želja Kijeva, uključuje projektile koji bi mogli da potisnu rusku mornaricu od ukrajinskih crnomorskih luka, što bi omogućilo ponovni početak isporuka žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda širom sveta.

Sadašnji i bivši američki zvaničnici i izvori iz Kongresa navode, da postoje prepreke u slanju snažnijeg oružja većeg dometa u Ukrajinu. Ova oprema zahteva dugotrajnu obuku, i stručnije održavanje opreme, a postoji i zabrinutost da bi ruske snage mogle da se dokopaju američkog oružja, ali i strah od moguće eskalacije sukoba.

U razmatranju "Harpoon" i "NSM"

Međutim, tri američka zvaničnika i dva izvora iz Kongresa kažu da su dve vrste moćnih protivbrodskih projektila "Harpoon", koji proizvodi Boing, i Naval Strike Missile, koji proizvodi kompanija "Kongsberg and Raytheon Technologies", u aktivnom razmatranju za direktnu isporuku Ukrajini ili preko evropskih saveznika koji poseduju te projektile, prenosi Reuters.

U aprilu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao Portugal da ukrajinskoj vojsci dostavi projektile Harpoon, koji imaju domet do gotovo 300 kilometara.

Međutim, postoji više problema koji sprečavaju da se Ukrajina domogne tih projektila. U prvom redu, dostupnost platformi za lansiranje Harpuna sa obale je ograničena. Radi se o tehnički zahtevnom rešenju, budući da su u pitanju sistemi stacionirani na moru.

Dva američka službenika izjavila su da SAD rade na potencijalnim rešenjima koja uključuju povlačenje lansera sa američkih brodova. Oba projektila koštaju oko 1,5 miliona dolara po komadu, navode stručnjaci i čelnici industrije.

U operativnoj zoni Crnog mora nalazi se oko 20 brodova ruske mornarice, uključujući i podmornice, saopštilo je britansko Ministarstvo obrane.

"U Crnom moru nema zaklona"

Brajan Klark, stručnjak za mornaricu sa Instituta Hadson, kaže da bi 12 do 24 komada protivbrodskih raketa poput Harpoona sa dometom većim od 100 kilometara, bilo dovoljno da ugroze ruske brodove i da bi mogli da nateraju Moskvu da prekine blokadu.

- Ako bi Putin istrajao u blokadi, Ukrajina bi mogla da iz igre izbaci najveće ruske brodove, budući da u Crnom moru nemaju gde da se sakriju - rekao je Clark.

Rusija je već pretrpela gubitke na moru, pogotovo kad se govori o potonuću broda crnomorske flote, krstarice Moskva.

Nekoliko zemalja bilo bi spremno da pošalje projektile Harpoon u Ukrajinu, kažu zvaničnici. Međutim, niko ne želi da bude prva ili jedina zemlja koja će to da učini jer strahuju od ruske odmazde ako bi Harpoon koji su donirali potopio njihov brod.

Naval Strike Missile (NSM), sa druge strane može da se lansira s ukrajinske obale i ima domet od 250 kilometara. Takođe, potrebno je manje od 14 dana obuke za rad na tom sistemu, za razliku od Harpoona.

Uloga Norveške

Izvori kažu da se NSM-ovi smatraju logistički manje zahtevnim od Harpoona jer bi saveznici iz NATO mogli da pozajme dostupne mobilne lansere sa zemlje i bojeve glave od Norveške.

Dva američka zvaničnika navode da Sjedinjene Države pokušavaju da pronađu način da Ukrajina dobije NSM i lansere upravo od evropskih saveznika.

Izvori iz Kongresa kažu kako bi druga opcija bila da Norveška donira NSM-e Ukrajini, što je ideja koju podržavaju norveški zvaničnici u parlamentu. Norveško ministarstvo obrane, je međutim, odbilo da komentariše koji bi dodatni doprinos u naoružanju i obrambenoj opremi mogli da razmotre kao ponudu Ukrajini.

Sve zahteve za naoružanjem koje je američke proizvodnje, kao što su Harpoon i NSM, morao bi da dobri američki Stejt Department, koji dobija smernice iz Bele kuće.

Još je jedno oružje koje je visoko na popisu želja Kijeva je sistem "Multiple Rocket Launch Systems" (MLRS), kao što je M270 kompanije "Lockheed Martin", koji može da pogodi metu udaljenu 70 ili više kilometara, što je trostruko više u odnosu na mnoge haubice kojima ukrajinske snage trenutno raspolažu.

Odobreno 40 milijardi vojne pomoći

Američki Senat odobrio je skoro 40 milijardi dolara pomoći Ukrajini, poslavši Beloj kući predlog zakona da ga predsednik Džo Bajden  potpiše.

Senat je glasao sa 86 prema 11 za paket vojne, ekonomske i humanitarne pomoći, ubedljivo najveći paket pomoći SAD Ukrajini do sada. Svih 11 glasova protiv bilo je iz Republikanske stranke.

Ovaj paket pomoći je prošle nedelje usvojen u Predstavničkom domu Kongresa.

Video: Ukrajinci tvrde da su potopili još jedan ruski brod?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Žile

    20. maj 2022 | 16:42

    I tako Evropa postade vojni poligon za isprobavanje svih vrsta oružja!Neka nam je svima Bog u pomoći!

  • Hogar

    20. maj 2022 | 16:41

    Onda se oprostite od cele ukrajine..sko mislite da ce im to pomoci ajd da vidimo....ali nemojte kukati posle toga .....

  • Srbenda

    20. maj 2022 | 18:08

    Hocete viatomsku da popijete,da vas za sva vremena izbaci iz igre...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA