≫ 

Mladi ruski vojnik kojem sude za ratne zločine moli za oproštaj: "Prihvatiću svaku kaznu"

Vojnik je juče, tokom drugog ročišta tražio od udovice Šelipova da mu oprosti što joj je ubio muža

  • 15
Russia Ukraine War Efrem Lukatsky

Vadim Šišimarin (21), ruski vojnik koji se izjasnio krivim pred sudom u Kijevu za ratne zločine, rekao je da je spreman da prihvati svaku kaznu suda.

Šišimarin se tereti da je na početku sukoba u Ukrajini ubio nenaoružanog civila. On je danas na ročištu rekao da je "bio nervozan zbog svega što se događalo" na dan kada je ustrelio Aleksandra Šelipova (62), i da "nije želeo da ubija".

Dok je stajao u staklenom boksu u sivo-plavoj dukserici, obrijane glave, Šisimarin je rekao da se iskreno kaje.

- Nisam hteo da se to dogodi. Nisam ni želeo da budem tamo, ali eto desilo se. Želeo bih još jednom da se izvinim. Prihvatiću svaku kaznu - rekao je Šisimarin na današnjem ročištu u Kijevu.

Vojnik je juče, tokom drugog ročišta tražio od udovice Šelipova da mu oprosti što joj je ubio muža. Tužioci su od sudije tražili da ga osude na doživotnu robiju.

Viktor Ovsjanikov, advokat optuženog, rekao je da njegov nije kriv za ubistvo sa predoumišljajem i ratne zločine i tražio je od suda da ga oslobodi.

Ovsjanikov je za Guardian rekao da je njegov klijent izvršio ubistvo civila po naređenju i da zbog toga ne može da mu se sudi za kršenje običaja ratovanja.

- Ovde je očigledno odsustvo namere, on je izvršavao naređenje. Moj klijent nije želeo da ubije - rekao je advokat.

- Izdvojio bih one sk*****, koji su pucali u potiljak civilima u Buči. To je mnogo drugačije od onoga što je snašlo mog klijenta - rekao je on.

Prema rečima ukrajinskog tužioca Andrija Sinjuka, uputstvo za otvaranje vatre ne može se smatrati vojnim naređenjem i stoga ne štiti Šisimarina od odgovornosti.

- Osoba koja je izdala naređenje nije bila njegov komandant. Bio je svestan toga. Osoba koja je dala instrukciju bila je svesna toga. Pre nego što su ušli u vozilo, nisu se poznavali - rekao je Sinjuk.

Šisimarin dolazi iz Ust Ilinska u jugoistočnoj Irkutskoj oblasti Rusije i bio je komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja na dan ubistva. Ranije tog dana bio je sa grupom ruskih vojnika koji su pucali na civilno vozilo nakon što je njihov konvoj napao ukrajinske snage. Ruski vojnici su tada ukrali automobil i odvezli ga.

Kasnije su naleteli na nenaoružanog čoveka, koji je pričao telefonom i bio je udaljen svega nekoliko desetina metara od svoje kuće. Jedan od vojnika je navodno rekao Šisimarinu da ga ubije, kako ne bi otkrio njihov položaj ukrajinskim borcima. Šisimarin je potom zapucao kroz prozor.

- Pucao je iz automatskog oružja, ispalio je najmanje tri ili četiri metka. Mogao je da izađe iz vozila i da mu uzme telefon. Mogao je da ispali jedan hitac. Mogao je. Umesto toga, ubio je civila, ukrajinskog državljanina - rekao je tužilac.

Više od 1.000 tela civila pronađena su u ruševinama i masovnim grobnicama nakon što su se Rusi povukli iz regiona Kijeva početkom aprila. Sada se istražuje da li su na tom području počinjeni ratni zločini.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Koliko su ukrajinski fasisti ubili

    20. maj 2022 | 17:32

    Rusa pre rata koliko se u ameriki ubije bez rata

  • 🇷🇸 🇷🇺 Srbija

    20. maj 2022 | 23:02

    Jos od 2008-me god je pocelo sa ubistvima civila u Ukraini da bi se od 2014 otvorio otvoren lov sto bi se reklo ko ce vise ubiti Rusa i Ukrainaca koji su bili protiv korumpiranog rezima i stranih prvenstveno Americkih placenika i lobista! Cilj Amera je rasitniti Rusiju da bi bili apsolutni vladari naravno nakon Rusije mnogo bi lakse izisli sa Kinom na kraj!Upotrebili bi isti scenario kao i u Rusiji!

  • srpkinja

    21. maj 2022 | 09:59

    Spasite ovog mladica, od fašista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA