Marka našli mrtvog pre 38 godina, policija je rekla da se ubio: 20 godina kasnije pokrenuli istragu o ubistvu

Prošlo je gotovo 38 godina a Markovi najmiliji i dalje ne znaju ko je odgovoran za njegovu smrt. Sada mole sve da im pomognu da pronađu ubicu njihovog dečaka

  • 0
Mark Billington

Foto: Privatna arhiva

Mark Bilington je 1. septembra 1984, kada je imao svega 15 godina, otišao biciklom od kuće sa namerom da pušta zmaja nedaleko od svog doma u Birmingemu. To je bio poslednji put da je viđen živ. Njegovo telo pronađeno je obešeno o jedno drvo tri nedelje kasnije.

U početku se verovalo da je počinio samoubistvo, ali godinama kasnije otvorena je istraga o ubistvu. Ipak, iako istraga traje već decenijama, za njegovo ubistvo nikad niko nije optužen. Prošlo je gotovo 38 godina a njegovi najmiliji i dalje ne znaju ko je odgovoran za Markovu smrt. Sada mole sve da im pomognu da pronađu ubicu njihovog dečaka.

Roj i Vinifred Bilington usvojili su Marka kada je bio beba, a sećanja gospođe Bilington na taj dan kada su ga doveli kući i dalje je veoma živ.

- Sedeo je i gledao po sobi. Ispružila sam ruke i on je ispružio ruke prema meni. Bio je moj - priča ona.

Ona objašnjava kako je i sama bila usvojena, te da je i Mark oduvek znao da je usvojeno dete.

- Uvek sam mu govorila da smo mi posebni, jer smo odabrani... Ali ovo da se dogodi detetu... On je bio poslednja osoba za koju bi pomislio da ovako nešto može da mu se dogodi - priča Vinifred za BBC.

Mark je, prema rečima njegovim usvojitelja, bio mirno i srećno dete. Obožavao je životinje, kuvanje, i zazirao je od nasilja. Probao je da trenira džudo, ali to jednostavno nije bilo za njega.

Imao je i poremećaj u razvoju, mentalni nedostatak i slabost jedne strane tela.

Ipak, našao je način da bude koristan. Ljudima je nosio novine, a mnogima bi kupovao i namirnice.

Shvatili da nešto nije uredu kad nisu našli bicikl i zmaja

Roditelji su poslednji put Marka videli u njihovom porodičnom domu. Roj je krenuo da vrati u radnju ćerkine cipele, a Vinifred je dvoje mlađe dece, Šeril i Filipa, koji su tada imali sedam i devet godina, odvela u grad.

Mark je sedeo kod ulaznih vrata, taman što se vratio sa terena i rekao je da mu se ne ide. Međutim, kada se njegov poslodavac javio oko 17 časova i rekao da se Mark nije pojavio da uzme novu turu novina, što se Marku nikad nije događalo, Roj je počeo da brine.

Kada su shvatili da nema njegovog bicikla ni zmaja, porodica je pozvala policiju i počela je opsežna potraga za dečakom, koja je trajala nedeljama.

Tek 11. novembra su dobili poziv od policije. Roj se seća da je pao na kolena kada su mu rekli da su telo njegovog sina pronašli kako visi na drvetu udaljenom 11 kilometara od njihove kuće.

Kada su stigli u stanicu da identifikuju njegovu odeću, policajac koji ih je sačekao rekao im je da je Mark izvršio samoubistvo. Međutim, oni nikad nisu poverovali u to da bi dečak sebi naudio.

Nakon što su otkrili kako je njegovo telo pronađeno, Roj i Vinifred su tek tad bili ubeđeni da nema šanse da je sebi oduzeo život. Naime, verovali su da sa zastojem u razvoju kakav je imao, Mark ne bi bio u stanju da veže tako komplikovan čvor. Takođe, ne bi mogao biciklom ni da pređe tu distancu...

Ipak, nisu nijednog trenutka pomislili da je policija otaljavala posao.

- Verovatno su pomislili, kada su ga videli kako visi, da je verovatno u pitanju samoubistvo i da nema tu šta dalje da se gleda. A mi, mi smo stara škola... Ona koja veruje da ćeš, ako ti je pomoć potrebna, nju moći da zatražiš od policije - pričaju roditelji.

Dok se porodica nosila sa gubitkom, morali su i da se nose sa "popularnošću". Novinari su opsedali kuću, pa su mlađu decu poslali kod prijatelja, kako bi bar deca bila mirna.

Markova sestra Šeril, koja je danas majka troje dece, priča kako je kao mala verovala da će se Mark vratiti kući.

- Sećam se da sam mamu i tatu stalno viđala na televiziji i znala sam da im je teško jer su im lica stalno bila tužna - rekla je Šeril koju kao malu majka više nije puštala napolje da se igra, jer je strahovala da bi i njoj moglo da se dogodi isto što i bratu.

Nije se ubio, ubijen je

Onda se dogodio stravičan preokret. Naime, 18 godina nakon što je Markovo telo pronađeno, policija je saopštila da su novi dokazi doveli do "otvaranja slučaja" i da se sada sprovodi istraga o ubistvu. Markovo telo pronađeno je 1984, a ovo je bila 2002. godina.

Roj Bilington je rekao da smatraju da je to "diktiralo da je slučaj pogrešno vođen na početku“.

- Očigledno, to nije moglo da vrati Marka, ali smo bar imali neki "zaključak" sa te tačke gledišta - dodao je on.

Policija je počela da preispituje Markovu smrt 2001. godine, nakon zatvaranja ubice Brajana Filda.

Fild, tada 65-godišnjak, radnik na farmi iz Solihala, osuđen je na doživotni zatvor u Old Bejliju nakon što se izjasnio krivim za ubistvo tinejdžera iz Sarija Roja Tutila (14) 1968. godine.

Policija je tada krenula da istražuje nerešene smrti, ne bi li uspela da ih poveže sa Fildom. Međutim, kada je klupko krenulo da se odmotava, policajci su shvatili da Filda nikad niko nije pitao za Markovu smrt.

Umesto toga detektivi su se fokusirali na grupu tinejdžera koji su bili u blizini kuće dok je Mark puštao zmaja.

Iako je uhapšeno više ljudi, tokom 20 godina koliko traje istraga o ubistvu, niko nikad nije optužen za Markovu smrt i porodica ni dan danas nema odgovore.

- Odrastajući, a znajući šta se dogodilo Marku, živeli smo sa strahom da je ta osoba i dalje napolju negde. Ne mogu da vam opišem koji je to teret koji nosite sa sobom čitav život - kaže Šeril.

Sada je porodica pokrenula svoju kampanju sa nadom da će pronaći odgovornog za Markovu smrt i mole javnost da im u tome pomogne.

Njegova sestra kod kuće čuva sve podatke iz istrage, kao i informacije koje su joj ljudi otkrivali tokom godina.

Opisujući to kao "slagalicu kojoj nedostaje nekoliko delova", rekli su da bi im čak i najmanja informacija potencijalno mogla pomoći u sastavljanju slike onoga što se dogodilo Marku i žele da čuju od svakoga ko se seća tog vremena.

- Molimo sve od srca da nam se jave ako nešto znaju. Pogotovo one koji imaju porodicu. Pokušajte da zamislite da živite ovo što se nama dogodilo - kažu Markovi najmiliji.

Prošle godine, dokumentarni film Kanala 4 je istakao moguću vezu između Fildovog i Markovog slučaja, kao i u slučaju dvojice dečaka Dejvida Spensera i Patrika Vorena, 11 i 13 godina, koji su nestali iz Čelmsli Vuda u Birmingemu 1996. i čiji su tela nikada nisu pronađena.

Porodica Bilington je rekla da i dalje veruje da je Fild bio "dobar osumnjičeni", a za njega se zna da je živeo na 10 minuta hoda od mesta gde je Mark poslednji put viđen, i da je pušten iz zatvora u mesecima pre njegovog nestanka.

Takođe se nadaju da će čuti bilo koga ko je poznavao Filda kada je živeo u Birmingemu pre 1988.

Markov otac je rekao da je porodici rečeno da je Fild živeo u Osvestriju u vreme Markovog nestanka, udaljenom oko 90 minuta vožnje dalje, a pitanja su ostala "bez odgovora“.

- Možda nisam upravu, ali on je, što se mene tiče, bio glavni osumnjičeni za to - rekao je on.

Kada je policija Zapadnog Midlenda upitana da li je sa Fildom razgovarano u vezi sa Markovim slučajem, naveli su da bi "bilo pogrešno imenovati ljude koji su možda pomogli ili nisu pomogli u prošlim istragama, ili koji bi mogli ili ne bi mogli da pomognu u budućim istragama."

Šeril kaže da je porodica nedavno postavila niz pitanja u vezi sa Markovim slučajem i da nije dobila odgovore na neke od njih, uključujući i to koja pravila su bila na snazi u vezi sa tim koliko dugo je trebalo čuvati dokaze.

Policija je za BBC saopštila da su, pošto je Markova smrt prvobitno bila istražena kao samoubistvo a slučaj prosleđen mrtvozorniku, tadašnja pravila nalagala da se ne moraju čuvati predmeti koji se sada mogu smatrati dokazima.

Rečeno je da je Markov slučaj poslednji put pregledan 2021.

- Skoro 38 godina nakon Markove smrti, a njegova porodica i prijatelji nisu imali zaključak koji im je potreban. Naš fokus ostaje na pravdi za Marka, a naše misli su sa njegovom porodicom i prijateljima koji ga nikada neće zaboraviti. Kao i sa svim nerazjašnjenim zločinima, ostajemo spremni da pratimo sve nove informacije - rekao je detektiv Šon Edvards, iz policije Vest Midlandsa.

Markova majka je rekla da porodica i dalje ima nadu da će pronaći odgovorne za njegovo ubistvo.

- Želeo bih da Marku dam pravdu koju zaslužuje, a to bi bilo da se pronađe ko je to učinio.

Video: Patrijarh se obratio ocu Mateja Periša: Dragi brate, Gospod ima neki svoj plan Matej se sada raduje

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA