≫ 

On je bio glavni akter kada je Đoković deportovan: Australijski premijer izgubio vlast

To znači da će lider laburista Entoni Albanez biti sledeći premijer zemlje, piše Bi-Bi-Si.

  • 12
Ukrajina Rusija tenzije sukob Skot Morison Foto: Tanjug/AP

Australijski premijer Skot Morison izgubio je vlast nakon što je zemlja izabrala svoju prvu laburističku vladu posle skoro deset godina, predviđaju lokalne mreže.

Lider Laburističke partije Entoni Albanez biće sledeći premijer Australije, sudeći prema projekcijama tri velike novinske mreže, prenosi CNN.

Australijska radiodifuzna korporacija, 7 News i Sky News Australia su projektovale rezultate, jer se glasovi još uvek prebrojavaju. Nijedna mreža još nije predvidela da će laburisti osvojiti većinu od 76 mesta, ali mediji veruju da Liberalno-nacionalna koalicija Skota Morisona nema put do većinske ili manjinske vlade.

Partija Skota Morisona nije uspela da osvoji minimalnih 76 mesta potrebnih za većinu u parlamentu od 151 mesto, predviđa Australijska radiodifuzna korporacija.

Očekuje se da će laburisti osvojiti više od 70 mesta, ali će možda morati da se oslone na podršku manjih nezavisnih partija, uključujući Zelene, da formiraju vladu.

Podsetimo, Skot Morison je bio glavni akter drame početkom godine, kada najboljem svetskom i srpskom teniseru Novaku Đokoviću onemogućen ulazak u zemlju kako bi branio titulu na Australijan Openu.

Tada se spekulisalo da je Morison samo zloupotrebio Đpkovića za prikupljanje političkih poena pred izbore. Australija je tada odbila da Đokoviću izda vizu na osnovu medicinskog izuzeća od vakcinacije protiv kovida, baš u momentu kada je među građanima rastao bes zbog višemesečnog strogog lokdauna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA