≫ 

Zameniće čoveka koji je bio ključna figura u deportaciji Novaka iz Australije: Ko je Entoni Albanez?

Jedan od političara sa najdužim stažom u zemlji, obećao je biračima "sigurnu promenu" tokom kampanje u kojoj je radio na izbacivanju konzervativne Liberalno-nacionalne koalicije, koja je na vlasti od 2013. godine

  • 4
Australia Politics

Foto: AP Photo/Rick Rycroft

Entoni Albanez bi trebalo da postane sledeći premijer Australije nakon što je Laburističku partiju predvodio do prve izborne pobede u skoro deceniji.

Jedan od političara sa najdužim stažom u zemlji, obećao je biračima "sigurnu promenu" dok je radio na izbacivanju konzervativne Liberalno-nacionalne koalicije, koja je na vlasti od 2013. godine. I, kako piše BBC, tamo gde je svrgnuti premijer Skot Morison bio "buldožer", Albaneze se zaklinje da će biti "graditelj“.

Nakon pandemije, u kojoj su australijske države bile odsečene jedna od druge, a gradovi razdvojeni strogim karantinama, negovanje jedinstva je bio glavni prioritet za novog lidera.

- Želim da okupim Australijance. Želim da tražim našu zajedničku svrhu i promovišem jedinstvo i optimizam, a ne strah i podele - rekao je on u pobedničkom govoru u subotu uveče.

Ko je "Albo"?

Albaneze je stekao reputaciju branioca besplatnog zdravstvenog sistema u Australiji, zagovornika LGBT zajednice, republikanca i strastvenog navijača ragbi lige. Ovog pedesetdevetogodišnjaka, zvanog Albo, odgajala je samohrana majka u socijalnim uslovima stanovanja i uz invalidsku penziju. Često je navodio svoje vaspitanje kao osnovu za svoja progresivna uverenja.

Albanez je verovao da mu je otac preminuo pre njegovog rođenja, ali je kao tinejdžer saznao da je njegova majka u stvari zatrudnela sa oženjenim čovekom dok je putovao Evropom. Tri decenije kasnije ušao je u trag Karlu Albanezeu, kad je odleteo u Italiju da se prvi put sretne sa ocem i polubraćom i sestrama.

Albanez je rekao da je njegova majka, Merijan Eleri, bila odlučna da mu obezbedi šanse koje ona nikada nije imala. Uz njenu podršku, postao je prvi u porodici koji je završio školu i otišao na fakultet. Rekao je i da je stvaranje boljeg sveta za svog sina Nejtana inspiracija iza njegovog javnog života.

Albanez se 2019. godine razveo od svoje supruge sa kojom je proveo 19 godina, ali mu se partnerka Džodi Hejdon pridružila u kampanji.

Poslanik 25 godina

Albanez je od dvadesetih godina bio borac Laburističke partije, koju predvodi tri godine, preuzevši dužnost nakon šokantnog izbornog poraza od prethodnika Bila Šortena 2019. Radio je u saveznoj i državnoj politici pre nego što je na svoj 33. rođendan izabran za mesto u centru Sidneja 1996.

Godine 2007, kada su laburisti došli na vlast pod Kevinom Rudom, Albanez je postao ministar za infrastrukturu i transport.

Ostao je uticajna figura u stranci i kada je prolazila kroz buran period nakon što je Ruda zamenila Džulija Gilard 2010. Kada je Rud ponovo preuzeo premijersku funkciju 2013. godine, Albanezeova podrška ga je dovela do toga da postane potpredsednik vlade. Međutim, on je bio na toj funkciji samo 10 nedelja jer su laburisti izgubili izbore.

Albanez je tada postao šef stranke. Uprkos tome što je bio popularan među redovnim članovima stranke, rival Bil Shorten je imao veću podršku među članovima parlamenta i dobio je posao, postavši opozicioni lider u Australiji. Vreme Albanezea je konačno došlo 2019. godine, nakon što je Šorten izgubio dva izbora i smenjen sa mesta lidera laburista.

Sledeći premijer Australije

Albanez je bio vodeći glas leve frakcije Laburističke partije, ali otkada je postao lider više se pozicionirao prema centru. Uoči izbora odustao je od njegove podrške agresivnijim klimatskim politikama, uz pojačavanje strože retorike o Kini i nacionalnoj bezbednosti. Takođe je podržao kontroverznu politiku Australije da vrati sve tražioce azila koji stignu brodom - čemu se nekada javno protivio.

Međutim, ostao je veran svojim laburističkim korenima, obećavajući veliku potrošnju na problematični sektor brige o starima u zemlji, jeftiniju brigu o deci i oživljavanje proizvodne industrije. Laburisti su se takođe obavezali da će održati referendum o upisu u ustav Glasa domorodaca Parlamentu - savetodavnom telu koje bi Aboridžinima i stanovnicima ostrva Tores moreuza omogućilo oblikovanje politike koja utiče na njih.

Albaneze je započeo svoj pobednički govor upravo ponavljanjem ovog obećanja.

- Mnogo govori o našoj velikoj zemlji kada sin samohrane majke, koja je bila invalidska penzionerka, koja je odrasla u javnim stambenim zgradama - može da stane pred vas večeras kao premijer Australije. Želim da Australija i dalje bude zemlja koja bez obzira gde živite, koga obožavate, koga volite ili kako se prezivate, ne postavlja ograničenja na vaš životni put. Nadam se da će moj životni put inspirisati Australijance da posegnu za zvezdama - rekao je u svom govoru.

Video: Kao da je počeo Potop: Australija se bori sa poplavama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MentalniSklop

    21. maj 2022 | 17:53

    Znamo mi ko je!Potomak nekog fašiste,kao i sve demokrate koje su demo'nizovali planetu.. Živeo Putin💪💪

  • Smrt fasizmu

    21. maj 2022 | 18:28

    Ziveo PUTIN

  • Tito

    21. maj 2022 | 23:08

    Najlepše v želim da potonete to bih za vas bilo najbolje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA