≫ 

Putin sve češće prekida sastanke zbog lečenja? Bivši špijun MI6 tvrdi da vlada haos u Kremlju

Agent MI6 prenosi da se Kremlj suočava sa 'haosom' usred Putinovog zdravstvenog stanja, te da je ruski predsednik stalno u pratnji lekara. Godinama kruže glasine da Putin boluje od raka ili Parkinsonove bolesti

  • 12
Christopher Steele Kristofer Stil Vladimir Putin Foto: Profimedia

Vladimir Putin gubi kontrolu u Rusiji zbog svog lošeg zdravlja i ostavlja Kremlj u „sve većem neredu i haosu“ dok se sukob u Ukrajini nastavlja. Ovo tvrdi bivši britanski špijun Kristofer Stil, koji je svojevremeno delovao u Rusiji kao agent MI6, prenosi Dailymail.

Stil prenosi da Putin (69) mora da pravi redovne pauze da bi se lečio i da u Moskvi zapravo "nema jasnog političkog vođstva".

Bivši špijun, koji je tri godine bio na čelu kancelarije MI6 u Rusiji, takođe je rekao da je ruskog predsednika "stalno pratio" tim lekara.

Već godinama kruže glasine da Putin pati od zdravstvenih problema, a pojačale su se otkako je počeo sukob u Ukrajini. Kritičari i izvori iz Kremlja nagovestili su da on možda pati od raka ili Parkinsonove bolesti, što je poslednjih nedelja pokušavaju da potkrepe snimcima na kojima se vidi kako se lider nekontrolisano trese i hvata sto za podršku.

Nedavno, 14. maja, i šef ukrajinske vojne obaveštajne službe general-major Kirilo Budanov izjavio je da je Putin "veoma bolestan", pre nego što je sugerisao da su planovi za državni udar već u toku.

Stil je ove nedelje za LBC rekao da prema poslednjim podacima "sve veći nered u Kremlju i haos".

- Nema jasnog političkog vođstva koje dolazi od Putina, koji je sve bolesniji, a u vojnom smislu, strukture komande ne funkcionišu kako bi trebalo. Ono što znamo je da ga stalno prati tim lekara - rekao je Stil bez navođenja izvora, ali dodajući da je „prilično uveren“ u ove informacije.

Dmitrij Peskov, Putinov glavni portparol, više puta je demantovao da postoje problemi sa zdravljem predsednika Rusije. Međutim, Stil ističe da se mnogi sastanci vlade u Kremlju moraju podeliti na delove kako bi se Putinu omogućilo da ode na lečenje.

Christopher Steele Kristofer Stil Kristofer Stil Foto: Profimedia/Tolga AKMEN/AFP

- To svakako ima veoma ozbiljan uticaj na upravljanje Rusijom u ovom trenutku. Ali uprkos njegovom padu, male su ili nikakve šanse da će se povući iz Ukrajine s obzirom na politički ugao u koji se uvukao. To verovatno pokreće njegovu želju da učvrsti svoje nasleđe kako ga on vidi - rekao je Stil, koji prenosi da Putin verovatno boluje od Parkinsona, ali da se ne mogu saznati "tačni detalji o njegovoj bolesti".

Stil je bio ruski ekspert za MI6 22 godine. Dospeo je na naslovne strane 2016. godine kada je procureo njegov „prljavi dosije“ o novoizabranom predsedniku SAD Donaldu Trampu. U dokumentu je naveo da je Tramp bio u Putinovom džepu i tvrdio da je organizovao orgiju sa prostitutkama na putovanju u Moskvu.

Kristo Grozev, stručnjak za Rusiju, rekao je ove nedelje da veruje da će elite GRU i FSB najverovatnije pokušati da svrgnu Putina, jer znaju istinu o tome šta se dešava na terenu. A te elite već traže načine da svoj novac i porodice isele iz zemlje u iščekivanju pada Putina, tvrdi Grozev.

Govoreći za Radio Sloboda o tome šta bi moglo da izazove državni udar, Grozev je rekao da bi trenutak mogao doći ako ili kada Putin naredi svojim generalima da izvrše nuklearni udar.

- Ako Putin odluči da izda naređenje za upotrebu nuklearnog oružja, mora biti siguran da će svi duž lanca izvršiti ovo naređenje. Ako se neko ne povinuje, to će biti signal neposlušnosti. A možda čak i fizička smrt Putina. Dok ne bude siguran da će svi postupiti, neće izdati ovo naređenje - rekao je Grozev.

Vladimir Putin  Antonio Guterres Antoni Gutereš UN Foto: Profimedia/TASS/Vladimir Astapkovich

Grozev veruje da slični strahovi sprečavaju Putina da izda naređenje za opštu mobilizaciju ruskih oružanih snaga i stanovništva. Takvo naređenje bi mu omogućilo da masovno poveća broj trupa u Ukrajini, što bi možda pomerilo tok rata u svoju korist. Ali naredba bi izazvala i „društvenu eksploziju“ među običnim Rusima, kaže Grozev, jer bi to značilo priznavanje da „specijalna vojna operacija“ – koju je Putin do sada predstavljao kao veliki uspeh – nije uspela.

To dolazi u trenutku kada je Putin pokrenuo veliku novu ofanzivu na istoku Ukrajine u nadi da će graditi svoju „pobedu“ u strateškom lučkom gradu Mariupolju, dok ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski poziva na diplomatski prekid invazije.

Video: Da li pokreti Putinovih nogu ukazuju na bolest? Ovo je snimak za koji analitičari tvrde da otkriva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CH

    21. maj 2022 | 20:35

    Da li iko više na planeti veruje bilo šta ovim englezima?

  • Перагеније

    21. maj 2022 | 20:37

    Хехе, списак англосексонских жеља... Али зато су Боки Џоки и дементни Бајџа праве вође...

  • SRB IN CG

    21. maj 2022 | 21:23

    Britanci,najveći spletkaroši na planeti,sve znaju a ne vide od čega im boluje onaj Džonsi,a da ne govorimo o Bajdiju,hoda ko robokap,demencija, senilnost itd itd...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA