≫ 

Mit Romni: NATO bi mogao da uništi rusku vojsku u Ukrajini, ako Putin upotrebi nuklearno oružje

Senator iz Jute je takođe predložio da se Zapad ultimatumom suoči sa Кinom i drugim ruskim saveznicima

  • 35
Mit Romni Foto: Tanjug/AP

Republikanski senator Mit Romni poručio je za "Njujork tajms" da bi „NATO mogao da se angažuje“ u Ukrajini, „potencijalno uništavajući rusku vojsku koja se bori“, kao opciju protiv ruskog predsednika Vladimira Putina ako bi on upotrebio nuklearno oružje.

Senator iz Jute je takođe predložio da se Zapad ultimatumom suoči sa Кinom i drugim ruskim saveznicima, prenosi businessinsider.com.

- Ili ste sa nama, ili ste sa Rusijom — ne možete biti sa oboje - napisao je Romni u kolumni za "Njujork tajms".

- Upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije bi nesumnjivo bila redefinišući geopolitički događaj - nastavio je Romni.

On je upozorio da bi Putin mogao da upotrebi nuklearno oružje u ratu protiv Ukrajine, pozivajući se na upozorenja bivšeg državnog sekretara Henrija Кisindžera, ruskog ambasadora u SAD Anatolija Antonova i direktora CIA Vilijama Bernsa.

Berns je u aprilu upozorio da bi Putinov „očaj“ mogao da dovede do upotrebe „taktičkog nuklearnog oružja ili nuklearnog oružja niskog prinosa“.

Romni je takođe ohrabrio SAD da nastave da podržavaju ukrajinske ratne napore protiv Rusije. Ako SAD prestanu da šalju oružje i izvrše pritisak na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da popusti Rusiji, napisao je Romni, Putin bi nastavio da „napada i potčinjava“ druge nacije.

Predsednik Džo Bajden potpisao je u subotu paket pomoći od 40 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, a 20 milijardi dolara će ići za vojnu pomoć.

Romni je glasno govorio o svom preziru prema Putinu od početka rata, nazivajući ruskog predsednika u februaru „malim, zlim čovekom divljih očiju“ koji pokušava da Rusiju oblikuje u „imperiju“. On je takođe nazvao proputinovske članove GOP-a „izdajničkim“.

Ruski politikolog Aleksej Fenenko je ove nedelje rekao za „60 minuta“ da je Putinova invazija na Ukrajinu bila „proba“ za veći sukob i da koriste rat da „testiraju i suprotstave se“ NATO naoružanju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chriss23

    22. maj 2022 | 12:40

    A sto ne odete na Beringovo more pa da tamo vidite ko je jaci, nego se ovde je..te preko nasih ledja I novcanika. Usput tamo imate I Severnu Koreju pa lepo svi zajedno da se terate U tri lepe...

  • Baki

    22. maj 2022 | 12:22

    Ma sta kazes

  • Mićko

    22. maj 2022 | 12:41

    Sve je lako na rečima!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA