≫ 

Nazivaju ga "đavolji advokat", zastupao Janukoviča: Ko brani ruskog vojnika optuženog za ratni zločin?

Advokat Viktor Ovsiannikov o odbrani 21-godišnjeg komandanta tenka koji je okrivljen da je pucao i ubio nenaoružanog civila

  • 1
Vadim Shishimarin Foto: Profimedia/AFP/Yasuyoshi CHIBA

Odbrana ruskog vojnika optuženog za ratni zločin u Ukrajini nije lak zadatak, ali je ukrajinski advokat Viktor Ovsjanikov, kojeg u Ukrajini nazivaju "đavolji advokat", nepokolebljiv.

- Pre svega, branim ličnost, a ne zločin. Pokušavam da dokažem da su postupci mog optuženog pogrešno kvalifikovani. Na sudijama je da odluče. Ja samo radim svoj posao. Moja porodica, prijatelji i kolege me podržavaju. Oni znaju da neko to mora da uradi. Ali ima i drugih ljudi koji su me 'pozvali' da idem u Moskvu ili Donbas - rekao je 43-godišnji ukrajinski advokat u nedelju uoči presude na suđenju 21-godišnjem komandantu tenka Vadimu Šišimarinu, koji se već izjasnio da je kriv za ubistvo nenaoružanog civila krajem februara i da mu je žao što je to učinio. 

Tužioci su bili zaprepašćeni u petak kada je Ovsjanikov zatražio od sudija u sudnici u Kijevu da oslobode Šišimarina uprkos njegovom priznanju krivice, na osnovu toga što je izvršio naređenje. Ukrajinski tužilac Andrij Sinjuk rekao je da se uputstvo za otvaranje vatre ne može smatrati vojnim naređenjem i stoga ne štiti Šišimarina od odgovornosti.

Okrivljeni Šišimarin dolazi iz Ust Ilinska u jugoistočnoj Irkutskoj oblasti Rusije i bio je komandant tenkovske divizije Kantemirovskaja 28. februara, na dan kada je 62-godišnji Oleksandar Šelipov poginuo u selu Čupahivka.

Tužioci kažu da je grupa ruskih vojnika pucala na civilno vozilo nakon što je njihov konvoj napao ukrajinske snage, a zatim je ukrala automobil i odvezla ga. Kasnije su naišli na nenaoružanu žrtvu, koja je razgovarala telefonom nekoliko desetina metara od svoje kuće.

Jedan od muškaraca u automobilu rekao je Šišimarinu da "ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniocima“, navode tužioci. Mladi Rus je otvorio vatru kroz prozor automobila i oborio Šelipova.

Ovo nije prvo suđenje Ovsjanikovu koje je izazvalo medijsku pažnju i koje ukrajinski mediji smatraju kontraverznim. Advokat je još 2014. godine branio bivšeg predsednika Viktora Janukoviča kojeg podržava Rusija, koji je na kraju proglašen krivim za veleizdaju i osuđen u odsustvu na 13 godina zatvora zbog pokušaja da se uguši prozapadna pobuna.

Ovsjanikov tvrdi da su mu ljudi, otkako je prihvatio zadatak da brani Šišimarina, postavljali isto pitanje: „Kako možete da branite ratnog zločinca?“

- Tako sam umoran od objašnjavanja da u Ukrajini samo sud može da prizna nekoga kao zločinca. A, koliko ja znam, za mog optuženog trenutno nema presude.

Ovo je suđenje bez presedana u Ukrajini, i kako navodi Guardian, vlast se brzo kreće i pokušava da sprovede pravdu dok sukob traje. Ukrajinski generalni tužilac Irina Venediktova rekla je da priprema više od 40 predmeta za suđenja za ratne zločine.

Ukrajina je traženje pravde za zločine koje su počinile ruske trupe postavila kao prioritet, zbog čega državni tužioci prikupljaju dokaze o navodnim ratnim zločinima čak i na područjima borbe ili su prošarana minama, a presuda od ponedeljka se smatra javnim testom nezavisnosti ukrajinskog pravosudnog sistema.

- Naravno, to je prilično važan test i postoji još jači pritisak društva na sudije da ga proglase krivim. Moj prvi utisak o Šišimarinu bio je o običnoj osobi, baš kao vi ili ja. Moj drugi utisak, kada sam počeo da radim sa njim, je da je počeo da shvata šta je urađeno. Jedina stvar koju sada želi je da se vrati kući. Imam utisak da on ovo doživljava kao neku vrstu sna. Ponekad mi ga je žao - opisao je advokat svoj odnos sa okrivljenim.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MILE

    23. maj 2022 | 06:42

    Da li je taj nacistički sud procesuirao i našao dokaze za monstruozne zločine njihovih nacista koji su na medijima prikazani.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA