≫ 

Zli serijski ubica sa osmehom uživa posle 46 godina: Dobio dan da se prošeta centrom Dablina

Džon Šo, zatvorenik sa najdužim stažom u Irskoj, u zatvoru je od 1976. godine zbog otmice, silovanja, mučenja i ubistva Elizabet Planket (22) i Meri Dafi (24)

  • 0
Arbour Hill zatvor, Dablin, Irska Foto: Profimedia/Alamy/noel bennett / Alamy

Serijski ubica Džon Šo viđen je kako se smeši dok napušta zatvor prvi put posle skoro 50 godina. Varvarski silovatelj i ubica, koji se nalazi iza rešetaka još od 1976. godine, dobio je dan da istraži centar Dablina, piše Irish Mirror.

Šo, 75-godišnji osuđenik na doživotnu kaznu – koji je izvršio monstruozne zločine sa saučesnikom Džefrijem Evansom – napustio je udoban zatvor Arbor Hil prošlog vikenda. Otišao je na jedan dan u irsku prestonicu, u pratnji dvojice zatvorskih službenika u civilu.

Ubica je u zatvoru skoro 50 godina zbog otmice, silovanja, mučenja i ubistva Elizabet Planket (22) i Meri Dafi (24).

Ovo je njegov prvi kontakt sa spoljnim svetom izvan zidina u više od 46 godina, što ga čini irskim zatvorenikom sa najdužim stažom iza zatvorskih kapija.

On je pre nekoliko godina dobio pravo na dvodnevno godišnje privremeno puštanje na slobodu uz pratnju, ali mu nije bilo dozvoljeno da izađe na osnovu toga da i dalje predstavlja opasnost za žene. Međutim, nakon nove sudske odluke, Šo je izašao iz zatvorskog kruga prošle nedelje ujutru i proveo dan šetajući gradom.

Odeven u crne pantalone, belu košulju, ljubičastu kravatu i sako, opušteni Šo se cerio dok je izlazio iz zatvora i ulazio u beli automobil parkiran ispred. Svojim bezbrižnim izgledom na ulici, lako je mogao da "prođe" kao bezopasni penzioner koji luta gradom tokom sunčanog nedeljnog popodneva.

Izvor je za Sunday Mirror rekao je da se serijski ubica radovao svom izlasku.

- On nema porodicu ni prijatelje u Irskoj, pa je želeo da ode da prošeta centrom Dablina i da svrati na kafu u kafić. Siguran sam da bi ljudi koji su sedeli preko puta njega pretpostavili da je on samo starac sa svoja dva odrasla unuka. Malo su znali da gledaju u lice jednog od najopasnijih silovatelja i ubica koje je zemlja ikada videla - rekao je izvor.

Šo koji je viđen samo jednom ranije, 2017. godine, kada je izašao iz zatvora zbog zakazanog pregleda u bolnici, verovatno će umreti u zatvoru zbog težine svojih zločina. On je upoznao Džefrija Evansa u engleskom zatvoru gde su skovali svoju jezivu zaveru da otmu, muče, siluju i ubiju žene. Karijerni kriminalci iz Lankašira napustili su Veliku Britaniju i putovali po Irskoj u leto 1976. rešivši da ubiju jednu ženu nedeljno.

Šou i Evansu su izrečene doživotne kazne u februaru 1978. Evans je proveo skoro četiri godine u komi u bolnici u Dablinu i umro je od sepse 2012.

Komisija za reviziju kazne tokom 2016. godine je primetila kako je Šo "veoma frustriran" što nije dobio nijedan dan da napusti zatvor za 38 godina provedenih iza rešetaka.

U njihovom izveštaju se dodaje da nema porodicu u Irskoj i da je imao samo jednu porodičnu posetu tokom izdržavanja cele kazne. Izvor je rekao da je zatvorski veteran Šo, koji radi na reciklaži računarskih delova iza rešetaka, mrzovoljni zatvorenik koji ne komunicira ni sa kim.

- Osim kada radi, većinu svog vremena provodi u ćeliji sa svojim ljubimcem papagajem po imenu Džefri, nazvanom po njegovom pokojnom prijatelju ubici. Dugo se mislilo da on nikada neće ugledati svetlost dana nakon svojih mučnih zločina, ali mu je dato zeleno svetlo da ima dva dana privremenog puštanja na slobodu. Bilo je nekoliko prilika kada je trebalo da bude pušten, ali zbog pandemije datumi su se pomerali. Želeo je da prošeta gradom i upravo je to dobio. Sve vreme je sa sobom imao zatvorske službenike koji su pažljivo pratili svaki njegov pokret. Vratio se u zatvor te večeri i izgleda da je zaista uživao u svom ukusu slobode. Zašto ne bi? To je prvi put da je van zatvora u više od četiri decenije - ispričao je izvor.

Oteli Elizabet dok je hodala mračnim putem

Šo i Evans su se suočili sa ekstradicijom nazad u Veliku Britaniju, gde su bili traženi zbog silovanja kada su započeli svoju mučnu seriju ubistava. Nasilje i njihovi zločini šokirali su naciju.

Zli par je oteo Elizabet Planket dok je hodala mračnim putem nakon što je napustila McDaniel’s pab u Britasu. Nakon što je mlada žena ušla u automobil, dvojica muškaraca su je nasilno napali, udarili je i odvukli na zadnje sedište. Elizabet je žestoko pretučena pre nego što su je odveli u šumu u Kasltimonu i silovali. Tada je zadavljena.

- Razgovarali smo o devojkama i Džef je rekao da će pokupiti mladu žensku i poigrati se sa njom. Hteo je malu žensku. Skinuli smo odeću sa nje. Vezali smo kosilicu oko njenog tela konopcem - pričao je kasnije Šo kako je par odveslao do mora i bacio telo svoje žrtve u more.

Dana 26. septembra 1976. Šo je pratio Meri Dafi koja je radila kao kuvarica, dok se vraćala kući sa svoje u Kaslbaru, Ko Majo. Toliko ju je udario pesnicom u lice da su joj proteze popucale u ustima.

Evans je zatim dovezao njihov ukradeni Ford Cortina pored njih i Šo ju je stavio u auto. Tada su joj vezali ruke i naizmenično silovali u zadnjem delu vozila pre nego što su stigli u Balinahinč. Dafi je držana u zarobljena u šatoru koji su muškarci podigli i gde su je kontinuirano silovali.

Šo joj je kasnije dao neke tablete i stavio jastuk iz opljačkanog automobila preko glave pre nego što joj je stavio ruke oko vrata i ubio je. Odbacili su njeno telo tako što su joj vezali betonski blok za noge, čekić za struk i mali blok za telo i bacili je u jezero Lok Ajnah (Lough Inagh).

Kasnije, kada su uhapšeni, par je priznao svoj zločin i odveo policiju na mesta gde su činili zverstva. Na putu ka zatvoru Mauntdžoj u Dablinu nakon što je optužen, Šo se nagnuo i priznao detektivu Garde Geriju O'Kerolu kako je par planirao da "radi jednu nedeljno".

Sud je kasnije čuo kako je Šo rekao jednom stražaru da nije želeo to da uradi.

- Džef me je naterao da to uradim. Bože pomozi mi. Đavo me je naterao da to uradim. Drži ga dalje od mene - navodno je zavapio Šo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA