Avganistanske novinarke su se, ipak, povinovale želji talibana: Program vode pokrivenog lica

Talibanski vrhovni vođa je ranije ovog meseca naredio da žene u javnosti moraju da budu potpuno pokrivene

  • 2
Avganistanska novinarka

Foto: Tanjug/AP

Voditeljke televizijskih kanala u Avganistanu danas su se pojavile na ekranima pokrivenih lica, pokorivši se naredbi talibana kojoj su se dan pre suprotstavile.

Od povratka na vlast talibani su nametnuli ograničenja civilnom društvu, ponajviše ženama, prema rigidnom tumačenju islama.

Talibanski vrhovni vođa je ranije ovog meseca naredio da žene u javnosti moraju da budu potpuno pokrivene, uključujući i lice, savetujući im da to bude tradicionalna burka, dok je ranije bilo dovoljno maramom prekriti samo kosu.

Avganistansko Ministarstvo za promovisanje vrlina i prevenciju poroka naredilo je televizijskim voditeljkama da postupe u skladu s naredbom koja je stupila na snagu.

Međutim, novinarke TOLOnews-a, Shamshad TV-a i 1TV-a u programu su se pojavile uživo otkrivenih lica. Međutim, juče se dogodio preokret i voditeljke na kanalima TOLOnews, Ariana Television, Shamshad TV i 1TV pojavile su se pokrivenih lica sa izuzetkom očiju i čela.

- Odupirale smo se i bile smo protiv nošenja burke - rekla je za agenciju AFP Sonja Niazi, koja radi za TOLOnews.

Ona je zatim dodala da je televizijska kuća trpela velike pritiske.

- Talibani su rekli da voditeljka koja se pojavi na ekranu nepokrivenog lica mora da ode i radi drugi posao - rekla je Sonja za BBC.

To je potvrdio i direktor TOLOnews-a Kpolak Sapai.

- Rekli su nam da moramo to da uradimo. Moramo. Nema drugog rešenja. Zvali su me telefonom. Dakle nije to naš izbor, već prisila - rekao je Sapai.

Mohamad Sadek Akif Mohadži, portparol Ministarstva za promociju vrlina i prevenciju poroka, izjavio je da vlasti nisu prisiljavale voditeljke da napuste svoj posao.

- Srećni smo što su televizijske kuće korektno preuzele svoju odgovornost - rekao je on.

Podsetimo, talibani su prošle nedelje naredili da žene koje rade za vladu dobiju ukoliko kršile talibanski kodeks oblačenja. I muškarcima preti gubitak radnih mesta ako njihove supruge ili ćerke krše talibanske propise.

Video: Zatvaraju se kozmetički saloni u Kabulu: Plakati sa ženskim likom farbaju se u crno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA