Bajden sa liderima Kvada: Svet se nalazi u mračnom času zbog situacije u Ukrajini

Predsednik SAD Džozef Bajden je na početku razgovora sa liderima Kvada - Indija, Australija, Japan, odnosno, kako je rekao "bliskim demokratskim partnerima", osudio ruski napad na Ukrajinu i nazvao ga, ne samo evropskim, već i svetskim pitanjem

  • 2
Džo Bajden grupa Kvad Indija Australija Japan Foto: Tanjug/AP

Četvorica lidera država grupe Kvad, obećala su danas da će raditi zajedno na slobodnom i otvorenom regionu Indo-pacifika i da će se boriti protiv klimatskih promena.

Predsednik SAD Džozef Bajden je na početku razgovora sa liderima Kvada - Indija, Australija, Japan, odnosno, kako je rekao "bliskim demokratskim partnerima", osudio ruski napad na Ukrajinu i nazvao ga, ne samo evropskim, već i svetskim pitanjem, preneo je Rojters.

Svet se nalazi u "mračnom času u našoj zajedničkoj istoriji" ruskom invazijom na Ukrajinu, rekao je američki predsednik Džo Bajden ključnim azijskim saveznicima.

- Rat je sada postao "globalno pitanje" koje naglašava važnost odbrane međunarodnog poretka - rekao je on.

Premijer Japana Fumio Kišida ponovio je da takva stvar ne bi smela da se dogodi u Indo-pacifiku..

- Ruska invazija na Ukrajinu direkno je u suprotnosti principima sadržanim u Povelji UN. Nikada ne bi trebalo da dozvolimo da se sličan incident desi u Info-pacifiku. Od velikog značaja je što četiri zemlje Kvada dele zajedničku viziju slobodnog i otvorenog Indo-pacifika - kazao je Kišida, prenosi agencija Kjodo.

Džo Bajden grupa Kvad Indija Australija Japan Foto: Tanjug/AP

Tajvan nije bio na zvaničnom dnevnom redu sastanka Kvada, ali se očekuje da će biti danas glavna tema, jer je Bajden, kako se navodi, obećao vojnu podršku Tajvanu.

- Ruski napad na Ukrajinu samo ukazuje na značaj osnovnih principa međunarodnog reda, teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Međunarodni zakon, humanitarna prava, moraju se uvek braniti, bez obzira na to gde se krše u svetu - rekao je Bajden.

Premijer Indije tokom govora nije komentarisao Ukrajinu ili Rusiju, što izaziva frustraciju Vašingtona, koji kaže da nedostaje podrške iz Nju Delhija za američke sankcije i osudu ruskog napada na Ukrajinu, navodi agencija.

Novi australijski premijer Entoni Albanizi rekao je danas da su njegovi ciljevi usklađeni sa prioritetima grupe Kvad, rekavši da lideri SAD, Indije i Japana treba da vode borbu protiv klimatskih promena.

- Prioriteti nove australijske vlade su u skladu sa dnevnim redom Kvada, a to je borba protiv klimatskih promena i izgradnja jačeg i otpornijeg regiona Indo-pacifika - kazao je Albanizi.

Video: Ruski projektil pogađa dom kulture: Napad na grad Lozovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA