Francuski ministar optužen za silovanje odbija da se povuče: Tvrdi da je zbog poremećaja nesposoban za napad

Damijen Aba poriče sve optužbe za silovanje i odbija da se povuče iz Vlade sa mesta ministra solidarnosti, gde je imenovan u petak

  • 1
Damien Abad, Damijen Abad Foto: Tanjug/AP

Član novoformirane francuske vlade koji se suočava sa optužbama za silovanje, oštro negira optužbe i insistira na tome da neće da se povuče.

Damijen Aba (42), imenovan za ministra solidarnosti, bio je primoran da da izjavu nakon što su ga dve žene optužile za silovanje 2010. i 2011. godine.

Abad, koji je u petak imenovan za člana nove vlade Emanuela Makrona, pati od poremećaja zvanog artrogripoza koji pogađa njegove udove i za koji je rekao da ga čini nesposobnim za seksualni napad.

- Najvećom snagom osporavam optužbe protiv mene. Svi seksualni odnosi koje sam imao u životu su uvek bili dobrovoljni. Ove optužbe su duboko ranive za mene i moju pratnju - rekao je Abad.

Novi ministar tvrdi da je uvek izbegavao da priča o svom invaliditetu i da je sada prinuđen da to uradi kako bi se odbranio, pa čak i detaljno pričao o intimnim stvarima kako bi objasnio da dela za koja je optužen nije mogao da izvrši.

- Moje dostojanstvo i integritet su napadnuti. Ponavljam snažno, nikada u životu nisam silovao nijednu ženu. Javno se baviti ovim temama za mene je izuzetno bolno, tako da ću se sada koncentrisati na svoj posao ministra - izjavio je.

Upitan da li će se povući, Aba je dodao: "Da li nevin čovek treba da podnese ostavku? Ne verujem".

Optužbe je objavio istraživački sajt Mediapart. Jedna od žena je rekla da je otišla na večeru sa Abom u oktobru 2010, popila čašu šampanjca i probudila se u hotelskoj sobi u donjem vešu sa Abom. Druga žena, navodno nepoznata prvoj, rekla je da je provela jedno veče sa njim 2011. godine i da je u početku pristala na seks, ali ga je potom zamolila da prestane, što je rekla da nije uradio.

Ona je prvi put otišla u policiju 2012. godine, ali je rekla da nije u stanju da završi formalnu žalbu koja je konačno uložena 2017. Istraga je kasnije zatvorena, a detektivi su se pozvali na nedostatak dokaza.

Nova premijerka Francuske Elizabet Born rekla je da nije bila upoznata sa optužbama kada je Aba imenovan.

- Biću vrlo jasna: sve ove teme uznemiravanja, seksualnog napada ne mogu da prođu nekažnjeno i moramo da nastavimo da delujemo kako bi žene koje su žrtve napada i uznemiravanja, mogle slobodno da govore - rekla je i dodala da će njena vlada snositi posledice imenovanja Aba, "ako bude novih elemenata i ako se otvori novi slučaj".

Još jedan ministar nove francuske vlade je svojevremeno ispitivan povodom navodnog silovanja. Ministra unutrašnjih poslova Francuske Žeralda Darmanina, koji je takođe imenovan u petak, istražitelji su ispitivali 2020. godine zbog navoda o silovanju, seksualnom uznemiravanju i zloupotrebi poverenja. Darmanin je tada rekao za AFP da je razgovarao sa sudijama za prekršaje "na sopstveni zahtev".

Jedna žena je optužila Darmanina da ju je silovao 2009. godine, ali je on uvek snažno negirao te navode i insistirao da je seks bio sporazuman. On je protiv žene pokrenuo tužbu za klevetu.

Video: Makron se zahvalio glasačima ispred Ajfelove kule

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA