≫ 

Muževi ubili dve sestre u Pakistanu: Zadavljene su i upucane "u ime časti"

Žene su zadavljene i upucane nakon što su prevarene da otputuju u Gudžarat u Pakistanu gde su odbile da podele vizu sa svojim muževima, sa kojima su bile u srodstvu i prinudnom braku

  • 3
Aneesa Abbas, Arooj Abbas Foto: Twitter

Dve sestre sa dvojnim, pakistanskim i španskim državljanstvomm, navodno su ubili njihovi muževi, ujak i brat u takozvanom "ubistvu iz časti" dan nakon što su prevarene da otputuju u Pakistan.

Anesa Abas (24) i Aroj Abas (21) zadavljene su i upucane iz vatrenog oružja u petak nakon što su sa majkom Azrom Bibi stigli u istočnjački grad Gujrat. Sestre su u Pakistan došle pod pritiskom da pomognu svojim muževima, za koje su bile prinuđene da se udaju prošle godine, da bi podnele zahtev za supružničke vize, kako bi oni mogli da putuju u Evropu.

Navodno su Anesa i Aroj ubijene kada su odbile da pomognu. Obe žene želele su da se razvedu od svojih muževa, koji su im pritom bili rođaci, kako bi se ponovo udale u Španiji.

- Istrage su potvrdile da su obe sestre ubijene "u ime časti" - rekao je istražni policajac Muhamed Aktar.

Policija je saopštila da su muževi žena, Hasan Aurengzeb i Atik Hanif, njihov ujak Hanif Goga i njihov brat Šehrijar Abas, uhapšeni i da su priznali ubistvo. U vezi sa napadom uhapšena su i još dva muškarca.

Članovi porodica u Pakistanu svake godine ubiju stotine žena u takozvanim ubistvima iz časti zbog kršenja konzervativnih normi koje regulišu odnose žena, uprkos tome što je zakon iz 2016. okončao rupe u zakonu koji su krivcima omogućili da slobodno hodaju pod okriljem navodnog patrijarhalnog društva.

Ranije te godine, ubistvo žene poznate kao "pakistanska Kim Kardašijan", od strane njenog brata Vasema Azima izazvalo je nacionalni gnev i zahteve za izmenama ovih zakona. Azim je osuđen na doživotni zatvor, ali je oslobođen u februaru ove godine nakon što su ga roditelji pomilovali.

Afrika koronavirus Žene u Pakistanu / Foto: Tanjug/AP

Samar Minala, aktivista za ljudska prava, rekao je da je ovo još jedno brutalno ubistvo nevinih devojčica koje su odgajane u drugoj kulturi koja vrednuje osnovna ljudska prava, a koju njihove porodice tretiraju kao nežive predmete.

Prema pakistanskoj komisiji za ljudska prava, nezavisnoj grupi, prošle godine je u zemlji prijavljeno više od 470 slučajeva "ubistava iz časti". Nije neuobičajeno da roditelji sa dvojnim državljanstvom primoravaju svoje ćerke da se udaju za rođake u Pakistanu kako bi obezbedili evropske vize.

Izveštaj o prinudnim brakovima, koji je objavila vlada Ujedinjenog Kraljevstva 2020. godine, otkrio je da je skoro 40 odsto slučajeva uključivalo britanske građane koji su odvedeni u Pakistan da se venčaju protivno njihovoj želji.

Tokom 2016. godine, Samia Shahid, britanska pakistanska kozmetičarka iz Bredforda na severu Engleske, silovana je i ubijena kada se vratila u okrug Dželum nakon što se udala za čoveka izvan porodice. Prethodno je napustila svog prvog muža, prvog rođaka iz njihovog sela u Pakistanu. Zbog njenog ubistva uhapšeni su njen bivši muž i otac. Šest godina kasnije, slučaj je i dalje u toku.

Video: Roditelji zakopavaju decu u pesak jer veruju da će se tako izlečiti od raznih stanja

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    26. maj 2022 | 07:40

    Sta reci - bolesnici...

  • Lazar

    26. maj 2022 | 08:06

    Divljaci

  • Гаргамел

    26. maj 2022 | 10:16

    Оваквих је из дана у дан све више на тлу ЕУ а грађане плаше са РФ. Док се грађани ЕУ освесте, биће касно!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA