≫ 

Putin naredio povećanje penzija i minimalnih plata za 10 odsto: Princ Čarls posetio izbeglice u Rumuniji

* Mađarska uvodi vanredno stanje zbog rata u Ukrajini * Turska potvrdila sastanak sa Švedskom i Finskom * Kijev: Pronađeno 200 tela u ruševinama zgrade u Mariupolju * Kanada: 20.000 komada artiljerijske municije za Ukrajinu

  • 24
Ukrajina rat blog

Foto: Tanjug/AP

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 91. dan.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je rekao juče da postoji realna pretnja da će Ukrajina napraviti nuklearno oružje kao i platformi za njihovu upotrebu.

On je takođe rekao da je Zapad ignorisao predloge Rusije o "neširenju NATO-a" i da je bezbednosna situacija u istočnoj Evropi značajno loša.

Šojgu je dodao da Rusija "usporava tempo" specijalne operacije u Ukrajini zbog evakuacije stanovništva.

Ukrajinske vlasti saopštile su juče da su radnici koji su kopali po ruševinama stambene zgrade u Mariupolju navodno su pronašli 200 tela u podrumu. Tela su bila u stanju raspadanja, rekao je savetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrjuščenko. Za sada nije jasno kada su tela otkrivena.

Mađarski premijer Viktor Orban proglasio je vanredno stanje odmah nakon što je postavljena njegova nova vlada.

Nekoliko sati nakon što je parlament usvojio amandman na Ustav, kojim se sukob, rat ili humanitarna katastrofa u susednoj zemlji određuju kao razlozi za donošenje takve mere, Orban je rekao da rat u Ukrajini predstavlja opasnost za Mađarsku, fizičku bezbednost njenih građana, zalihe energije i finansijsku bezbednost porodica i ekonomije.

Vlada će svoje prve mere u okviru vanrednog stanja objaviti danas, rekao je Orban.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova potvrdilo je da će se turski zvaničnici danas sastati sa švedskom i finskom delegacijom u Ankari kako bi razgovarali o kandidaturama dve nordijske zemlje za NATO.

Iz časa u čas:

23:20 Princ Čarls se sastao sa izbeglicama u Rumuniji

Princ Čarls se danas u Bukureštu u Rumuniji sastao sa izbeglicama i razgovarao sa njima o "košmarnoj" situaciji u Ukrajini.

Njemu se pridružila daleka rođaka Margareta, glava rumunske kraljevske porodice, u nenajavljenom obilasku centra za donacije.

- Pun sam divljenja prema ukrajinskom narodu" - rekao je princ Čarls.

22:55 Rusija: SZO i MKCK da nastave isporuke lekova u DNR

Rusija je pozvala Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) i Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) da nastave redovne isporuke lekova životno ugroženim pacijentima u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici, izjavio je danas general-pukovnik Mihail Mizincev, načelnik ruskog Nacionalnog centra za upravljanje odbranom.

- Pozivamo Svetsku zdravstvenu organizaciju i Međunarodni komitet Crvenog krsta kao organizacije koje koordiniraju aktivnosti u oblasti zdravstvene i medicinske pomoći stanovništvu u ugroženim zonama da nastave sa redovnim isporukama lekova u Donbas - rekao je Mizincev, prenosi TAS S.

21:44 Rusija: Otvaramo dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru.

Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od 3 milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora.

Mizincev je rekao da je u šest luka: Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni, 70 stranih brodova iz 16 država i dalje blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.

20:57 Kalin: Sankcije NATO protiv Turske čine NATO slabijim

Sankcije protiv Turske na snabdevanje proizvodima odbrambene industrije čine NATO slabijim, izjavio je danas portparol predsednika Turkse Ibrahim Kalin.

- Zahtevali smo od Švedske i Finske da se odmah ukinu ograničenja na uvoz proizvoda odbrambene industrije i videli smo njihov pozitivan stav prema ukidanju sankcija sektoru odbrane. To je ključno, jer mislimo da nije u redu da saveznici nameću embargo jedni drugima. To samo slabi savez i čini naše neprijatelje zadovoljnima - rekao je Kalin na konferenciji za novinare u Ankari, prenosi TAS S.

On je dodao da je Ankara tokom razgovora sa delegacijama kandidata za članstvo u NATO, Finske i Švedske, primetila pozitivan stav prema ukidanju embarga na izvoz oružja.

19:32 Švajcarska će zapleniti imovinu saradnika bivšeg ukrajinskog predsednika povezanog sa Rusijom

Švajcarska vlada će zapleniti imovinu u vrednosti od više od 100 miliona švajcarskih franaka od saradnika bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča.

Zaplena se odnosi na imovinu Jurija Ivanjuščenka i njegove porodice koja je zamrznuta nakon ukrajinske revolucije 2014, navodi se u saopštenju, naglašavajući da taj potez nije povezan sa sankcijama koje je Bern uveo Rusima ove godine.

Janukovič je svrgnut 2014. godine, u onome što je postalo poznato kao revolucija na Majdanu, koja je udaljila Ukrajinu od ruske sfere uticaja.

Neki stručnjaci kažu da je svrgavanje Janukoviča bilo ključno za rusku aneksiju Krima i da je na kraju dovelo do "invazije".

18:28 Putin naredio povećanje penzija i minimalnih plata za 10 odsto

Predsednik Rusije Vladimir Putin naredio je danas povećanje penzija i minimalne plate za 10 odsto kako bi ublažio posledice inflacije, negirajući da su svi ekonomski problemi u zemlji povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom od blizu 18 odsto zabeleženom prošlog meseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. godina biti "teška" za rusku ekonomiju.

- Kada kažem "teška", to ne znači da su sve ove poteškoće povezane sa specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini - rekao je Putin na video sastanku Državnog saveta, prenosi Rojters.

Putin je naglasio da je inflacija u Rusiji uporediva sa onom u zemljama Severne Amerike i Evrope.

- Ako pogledate strukturu njihovih ekonomija inflacija kod njih je čak i veća od naše - rekao je Putin ignorišući činjenicu da je rastuća inflacija u zapadnim ekonomijama delimično direktna posledica ruskog napada na Ukrajinu, koji je podstakao rast cena energenata i hrane širom sveta.

17:23 U Hersonu i Zaporožju prvi zahtevi za rusko državljanstvo

U Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti počelo je formiranje centara za izdavanje ruskih pasoša po pojednostavljenoj proceduri, a prvi građani već su se prijavili.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je ranije danas dekret kojim se pojednostavljuje proces izdavanja ruskog državljanstva žiteljima ukrajinskih oblasti Hersona i Zaporožja.

- Zaporoška oblast je počela pripreme za izdavanje ruskih pasoša, preciziraju se spiskovi ljudi, priprema se infrastruktura i zaposleni za izdavanje dokumenata - izjavio je član glavnog saveta vojno-civilne administracije regiona Vladimir Rogov.

16:53 Putin ponovo u javnosti

16:34 Članovi Vagner grupe optuženi za ubistva civila u Ukrajini

Dva navodna borca Vagner grupe iz Belorusije optužena su za ubistvo civila u blizini Kijeva, što ih čini prvim međunarodnim plaćenicima koji su suočeni sa optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Ukrajinski tužioci su u utorak kasno objavili imena i fotografije osam muškaraca traženih zbog navodnih ratnih zločina – uključujući ubistvo i mučenje – u selu Motižin. Veruje se da se nekoliko njih borilo u Siriji.

Kažu da su petorica ruski vojnici, jedan je ruski plaćenik iz grupe Vagner, a poslednja dva su beloruski plaćenici.

16:00 Budanov: Biće preokreta u avgustu

Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, rekao je u intervjuu za ukrajinsku Pravdu, da će se u avgustu dogoditi "prekretnica u sukobu", a veruje da će "aktivna faza sukoba biti gotova do kraja godine".

– Recimo to ovako - do avgusta količina naoružanja koja se isporučuje Ukrajini dostići će, da tako kažem, značajne količine. Morate shvatiti da od trenutka objave isporuke oružja postoje sledeće faze. Prvi je ulazak oružja u zemlju, drugi je nabavka ovog oružja, a tek u trećoj fazi je početak njegove upotrebe. Za sve je potrebno neko vreme. Stoga, nažalost, do avgusta, količina naoružanja koja je potrebna trupama neće biti u značajnijim količinama. Od avgusta će sve ovo biti u vojnim jedinicama i aktivno će se koristiti u neprijateljstvima. Zato će početi prekretnica. Jer sada nam katastrofalno nedostaje teškog naoružanja - rekao je Budanov u intervjuu, u kojem je pričao i o Vladimiru Putinu.

On očekuje da će aktivna faza sukoba biti gotova do kraja godine.

- Aktivna faza je aktivno vođenje neprijateljstava. To su bitke otprilike istog nivoa koje se vode sada, kada čitava naselja prelaze iz ruke u ruku. Ova aktivna faza trebalo bi da bude značajno smanjena do kraja godine. Svešće se skoro na nulu - veruje Budanov.

15:23 "Italijanski mirovni plan je fantazija"

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da je italijanski mirovni plan za Ukrajinu „fantazija“.

- Ne možete jednom rukom snabdevati Ukrajinu oružjem, a drugom smišljati planove za mirno rešavanje situacije - rekla je Zaharova.

U utorak je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da Moskva još nije videla italijanski mirovni plan, ali da se nada da će ga dobiti diplomatskim kanalima.

- Ako se nadaju da će se Ruska Federacija uhvatiti bilo koji zapadni plan, onda nisu mnogo razumeli - poručila je danas Zaharova.

14:08 Rusi osnivaju tribunal za borce iz Azovstala

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da će biti osnovan tribunal za vojnike iz Azovstala. kako navode "svi koji su počinili ratne zločine će biti kažnjeni".

13:57 Pobednici Evrovizije na aukciji prodaju trofej

13:39 Šreder: Odbio sam ponudu Gasproma

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder napisao je na svom LinkedIn profilu da je odbio ponudu Gasproma da se pridruži njegovom nadzornom odboru, što je naizgled u suprotnosti sa najavom ruske gasne kompanije da je bivši kancelar zvanično nominovan za tu funkciju.

- Odbio sam nominaciju za nadzorni odbor Gasproma pre izvesnog vremena - navodi se u objavi Šredera i dodaje da je to i saopštio kompaniji..

Gasprom je u utorak objavio da je Šreder zvanično nominovan za mesto u komitetu.

12:55 "Slovačka je sledeća"

Slovački premijer izdao je oštro upozorenje tokom panela na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu o budućnosti njegove zemlje ako Rusija pobedi Ukrajinu.

- Ako Ukrajina ne uspe, sledeća je Slovačka - rekao je premijer Eduard Heger drugim liderima EU i poslovnim liderima.

11:56 Sijarto: Šesti paket sankcija Rusiji samo uz saglasnost svih

Ministar spoljnih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto rekao je danas da bi šesti paket sankcija EU prema Rusiji, ukoliko bude prihvaćen, za Mađarsku značio onemogućavanje snabdevanja energijom, te dodao da bi taj paket mogao da bude donet samo uz saglasnost svih članica.

- Mi smatramo da je na snazi prethodna odluka EK, koja uzima u obzir potrebe pojedinih zemalja. Međutim da se sada stavi na dnevni red na samitu iduće nedelje onda bi to značilo težak atak, i dovelo bi u tešku situaciju i jedinstveni nastup EU. Čekamo predlog Komisije - rekao je on.

Sijarto je dodao da Mađarska smatra da bi trebalo naći odgovarajuće rešenje za kompleksan problem sa kojim se suočava ta država.

11:43 Peskov: U zapadnim medijima dominira rusofilija

Portparol Kremnlja Dmitrij Peskov kritikovao je danas zapadne medije rekavši da u njima nedostaju objektivne informacije o situaciji u Ukrajini.

- U medijima preovladava rusofilija koja nije zasnovana na objektivnom izveštavanju - rekao je Peskov.

On je dodao da je malo medija koji izveštavaju objektivno, ali da ih Kremlj primećuje i prati.

11:28 Putin će danas u Moskvi posetiti ranjene vojnike specijalne vojne operacije 

Putin će danas u vojnoj bolnici u Moskvi posetiti ranjene vojnike koji su učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

- On će ih posetiti i razgovaraće sa njima. On je to uradio više puta ukoliko se sećate - rekao je Peskov.

11:05 Litvanija šalje Ukrajini 20 oklopnih vozila

Litvanija će poslati 20 oklopnih vozila američke proizvodnje M113 Ukrajini, kao i vojne kamione i vozila za deminiranje, saopštilo je danas ministarstvo odbrane iz Vilnjusa.

- Koordinisana pomoć od nas i saveznika je odlučujući faktor za ukrajinsku pobedu - rekao je ministar odbrane Arvidas Anusauskas

Ukupna vrednost pošiljke vozila vredna je 15,5 miliona evra, a prethodno, Litvanija je poslala vojnu pomoć Kijevu vrednu 100 miliona evra, dodaje ministarstvo

10:28 Strašno upozorenje Soroša: Civilizacija možda neće preživeti Putinov rat

09:36 Zaporožje ponovo meta napada

Ukrajinski zvaničnici izvestili su o ruskim raketnim napadima na istočno-centralni Dnjepropetrovsk i jugoistočni region Zaporožja u sredu, uzrokujući veliku štetu u gradu Zaporožju.

Ruska vojska je u sredu lansirala četiri krstareće rakete u Zaporožju, navodi se u saopštenju Regionalnog saveta Zaporožja. Jedan projektil je oborila gradska protivvazdušna odbrana.

Zvaničnici prenose da je poginula najmanje jedna osoba poginula, a da su tri povređene, kao i da su oštećene 62 zgrade u stambenim delovima grada.

U odvojenom saopštenju u sredu, Valentin Rezničenko, šef regionalne vojne administracije Dnjepropetrovsk, rekao je da je tokom noći bilo stalnih alarma za vazdušne napade.

- Neprijatelj je jutros ispalio tri projektila na Krivi Rog. Pogođeno je industrijsko preduzeće. Teška su razaranja. Pojašnjavamo informacije o nastradalima - rekao je Rezničenko.

09:33 Peking: Patroliranje sa Rusijom jača saradnju dve zemlje

Zajedničke patrole kineskog i ruskog vazduhoplovstva žele da povećaju međuvojnu saradnju između dve zemlje, saopštilo je danas kinesko ministarstvo odbrane.

- Ovakve strateške patrole su organizovane da se testira i podigne nivo interakcije između dve zemlje, da se ojača obostrano poverenje i pojača praktična saradnja - ističe kineska strana nakon manevara koji su izvele ruske i kineske vazduhoplovne snage iznad Japanskog mora i Istočnog kineskog mora.

U izjavi se pojašnjava da Kina i Rusija izvode zajedničke patrole ove vrste četvrti put od 2019. godine.

- Akcije nisu usmerene protiv treće strane i nisu povezane sa trenutnom međunarodnom i regionalnom situacijom - dodaje se.

09:02 Lavov gađan sa Crnog mora

Maksim Kozicki, guverner Lavova u zapadnoj Ukrajini, izveštava da su tokom noći bila dva upozorenja o vazdušnom napadu, uključujući jedno koje je izazvalo „dok je neprijatelj lansirao projektile iz Crnog mora“, ali kaže da se „pretnje nisu ostvarile. U Lavovskoj oblasti je sve mirno.

08:50 Zelenski ponovio na Davosu da će da pregovara samo sa Putinom 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ponovo je jutros govorio na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu. Rojters prenosi da je publici ponovio da je voljan da razgovara samo direktno sa Vladimirom Putinom, a ne preko posrednika. On je dodao da ukoliko ruski predsednik „razume realnost” postoji mogućnost da se nađe diplomatski izlaz iz sukoba.

08:25 Ruska vojska probila ukrajinsku odbranu u Lugansku?

Rodiona Mirošnika, samoproglašeni ambasador Luganske Narodne Republike u Rusiji tvrdi da su ruske snage, zajedno sa ruskom vojskom i borcima iz samoproglašene Donjecke Narodne Republike, probili ukrajinsku odbranu u regionu Luganska.

- Ukrajinska odbrana se ruši. U toku je aktivan juriš na Zolote. Mirovne snage napreduju ka Malorjazancevu, Volčejarovki. Koji deo ukrajinskih vojnih formacija je napustio ova naselja, a koji je ostao, još nije tačno poznato, ali je trend jasno vidljiv - objavio je na Telegramu.

Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

07:33 Hajdaj: Rusi brišu Severodonjeck sa lica zemlje

Ruske trupe napreduju na istoku Ukrajine i napadaju ključne gradove, posebno industrijski grad Severodonjeck, preneo je AFP.

Sergej Hajdaj, guverner istočnog regiona Luganska, rekao je da je Severodonjeck pogođen vazdušnim udarima, raketama, artiljerijom i minobacačem u pokušaju da se učvrsti kontrola nad pokrajinom i krene dalje u Ukrajinu.

- Situacija je veoma teška i, nažalost, samo se pogoršava - rekao je Hajdaj, opisujući ono što je nazvao „ofanzivom punog opsega u svim pravcima“ u video snimku na Telegramu.

- Ruska vojska je odlučila da potpuno uništi Severodonjeck. Oni jednostavno brišu Severodonjeck sa lica zemlje - rekao je on.

Hiljade vojnika poslato je da zauzme oblast Luganska, rekao je Gaidai, dodajući da je bombardovanje Severodonjecka bilo toliko intenzivno da je bilo prekasno da njegovih 15.000 civila napusti. U Moskvi je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu jasno stavio do znanja da se Rusija sprema za dugi rat.

07:00 Ukrajina počela da koristi francuske topove

Ukrajina je već počela da koristi dalekometne topove koje je dobila od francuskih vladinih zvaničnika. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će početkom meseca poslati pošiljku topova Ceaser, koji su opisani kao „adut francuske artiljerije”.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je u utorak uveče podelio novosti od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Rekao je da je oružje dugog dometa postavljeno nakon što su artiljerci prošli dva ili tri sata obuke.

06:55 Zelenski potvrdio da su intezivne borbe u istočnom regionu 

Volodimir Zelenski je upozorio da Moskva pokušava da uništi industrijski region Donbasa usred intenzivnih borbi u istočnom regionu. Ukrajinski predsednik je u noćnom obraćanju u utorak rekao da je „situacija u Donbasu izuzetno teška. Sva preostala snaga ruske armije sada je koncentrisana na ovom regionu”.

06:53 Ruske snage preuzele kontrolu nad tri grada u Donjecku

Ruske snage preuzele su kontrolu nad tri grada u regionu Donjecka, uključujući Svitlodarsk, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko, prenosi Guardian.

Najistočniji deo džepa Donbasa koji drže Ukrajinci, grad Sijerodonjeck na istočnoj obali reke Siverski Donec i njegov blizanac Lisičansk, na zapadnoj obali, postali su ključno bojno polje. Ruske snage su napredovale iz tri pravca da bi ih opkolile.

- Neprijatelj je usredsredio svoje napore na izvođenje ofanzive kako bi opkolio Lisičansk i Sijerodonjeck - rekao je Sergej Hajdaj, guverner provincije Lugansk, gde su ova dva grada među poslednjim teritorijama koje Ukrajina drži. Ukrajinska vojska saopštila je da je odbila devet ruskih napada u utorak u Donbasu, gde su moskovske trupe ubile najmanje 14 civila, koristeći avione, raketne bacače, artiljeriju, tenkove, minobacače i projektile. Rojters nije mogao odmah da proveri informacije.

Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

Video: Anđelina Džoli posetila Ukrajinu: U gradu Lavovu se igrala s decom u jednoj medicinskoj ustanovi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA