≫ 

Zelenski se obratio povodom tromesečnih sukoba u Ukrajini: Teška situacija u Donbasu

Situacija u Donbasu je izuzetno teška. Sva preostala snaga ruske vojske sada je koncentrisana na ovaj region - izjavio je predsednik Ukrajine tokom noćnog obraćanja

  • 25
Volodimir Zelenski Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski je u utorak održao video obraćanje povodom tromesečne godišnjice invazije na Ukrajinu i rekao da je sposobnost zemlje da se odupre Rusiji bila iznenađenje i izvor inspiracije za ostatak sveta.

- Uvek moramo da pamtimo da smo preživeli ova tri meseca zahvaljujući desetinama i hiljadama podviga onih koji su branili državu. I to po cenu desetina hiljada života ukrajinskih muškaraca i žena koje su pobili okupatori. Večan spomen svima koji su dali živote za Ukrajinu - rekao je Zelenski.

Zelenski je potom ismejao tvrdnju ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da Rusija namerno usporava ofanzivu na Ukrajinu kako bi civilima dala vremena da se evakuišu.

- Posle tri meseca traženja objašnjenja zašto nisu uspeli da razbiju Ukrajinu za tri dana, nisu došli ni do čega boljeg nego da kažu da su to navodno planirali - rekao je.

Zatim je govorio o pogoršanju situacije u regionu Donbasa i pozvao strane vlade da nastave da pružaju vojnu podršku u vidu naoružanja i opreme, rekavši da je to „najbolja investicija u održavanje stabilnosti u svetu“. Ukrajinski predsednik je rekao da Moskva nastoji da uništi industrijski region Donbasa.

- Situacija u Donbasu je izuzetno teška. Sva preostala snaga ruske vojske sada je koncentrisana na ovaj region. Okupatori žele da unište sve tamo  - rekao je Zelenski u kasnom obraćanju u utorak.

Video: Zelenski posetio ranjenu tinejdžerku u bolnici, ona mu otkrila da je postao TikTok zvezda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kale

    25. maj 2022 | 08:47

    Ovaj covek se pogubio skroz, na njegovom kraju sudice mu narod, dzabe propaganda

  • panjov

    25. maj 2022 | 07:56

    Dokle će on misliti da je zaštitnik Evrope... Kada će shvatiti da ih koriste na putu ka Rusiji i radi slabljenja Rusije i Kine? To Evropljani rade oduvek... Do skoro su im Srbi bili potrebni da im budu graničari i vode ratove za njih dok smo im trebali, a to su nam vratili tako što su nas 3 puta bombardovali, ponizili i odgurnuli kao smeće. Pa zar on stvarno misli da Engleze boli njihova nesreća... pa oni u svemu vide samo profit i kontrolu. Zar stvarno misli da Englezi saosećaju sa njima - to su bre protestanti sa željom da upravljaju i kontrolišu se... briga njih za neke tamo daleko pravoslavne slovene što ginu!! Biće im dobri dok vide svoj interes u njima a onda će ih oni dotući. Ako je pametan da se što pre otarasi gamadi sa zapada i da se okrene razgovoru i dogovoru sa njima bliskim bratskim narodom. Mada imam jak osećaj da je i njega briga za taj narod i da ih i on koristi za neke svoje sramne ciljeve i dilove - ili je ucenjen ili je lud! Pa zar ne čuje da mu Evropa kaže da su im se magacini ispraznili.

  • 😳

    25. maj 2022 | 07:30

    NATO u blato

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA