≫ 

Lavrov preti Zapadu zbog slanja oružja Ukrajini. U Harkovu ubijeno 8 civila, među njima i beba?

* Kadirov preti Poljskoj * U regionu Donjecka ubijeno 150 mališana * Članovi Vagner grupe optuženi za ubistva civila u Ukrajini * Marija Zaharova za italijanski mirovni plan rekla da je "fantazija" * Mađarska uvela vanredno stanje zbog rata u Ukrajini

  • 16
Ukrajina rat blog

Foto-montaža: Tanjug/AP

Činjenice:

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini danas je ušla u 92. dan.

Ruski predsednik Vladimir Putin obišao je juče u vojnoj bolnici u Moskvi vojnike koji su ranjeni tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini. Putin je obećao da će vojnici koji su rizikovali svoje živote tokom specijalne operacije biti nagrađeni.

Putin je ranjene vojnike posetio u pratnji ministra odbrane Sergeja Šojgua i lično razgovarao sa njima. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je ranije da se Putin uvek interesovao za stanje ranjenih a da mu raspored sada omogućava da lično ode i poseti ih.

Putin je juče naredio povećanje penzija i minimalne plate za 10 odsto kako bi ublažio posledice inflacije, negirajući da su svi ekonomski problemi u zemlji povezani sa ratom u Ukrajini.

Sa godišnjom inflacijom od blizu 18 odsto zabeleženom prošlog meseca, lider Kremlja je priznao da će 2022. godina biti "teška" za rusku ekonomiju.

Slovački premijer izdao je oštro upozorenje tokom panela na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu o budućnosti njegove zemlje ako Rusija pobedi Ukrajinu.

- Ako Ukrajina ne uspe, sledeća je Slovačka - rekao je premijer Eduard Heger drugim liderima EU i poslovnim liderima.

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder napisao je na svom LinkedIn profilu da je odbio ponudu Gasproma da se pridruži njegovom nadzornom odboru, što je naizgled u suprotnosti sa najavom ruske gasne kompanije da je bivši kancelar zvanično nominovan za tu funkciju.

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da će biti osnovan tribunal za vojnike iz Azovstala. kako navode "svi koji su počinili ratne zločine će biti kažnjeni".

Kirilo Budanov, načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine, rekao je u intervjuu za ukrajinsku Pravdu, da će se u avgustu dogoditi "prekretnica u sukobu", a veruje da će "aktivna faza sukoba biti gotova do kraja godine".

Dva navodna borca Vagner grupe iz Belorusije optužena su za ubistvo civila u blizini Kijeva, što ih čini prvim međunarodnim plaćenicima koji su suočeni sa optužbama za ratne zločine u Ukrajini.

Iz časa u čas:

00:35 Moskva korigovala koridore za izlazak stranih brodova

Rusija je korigovala rute pomorskih humanitarnih koridora koji će omogućiti stranim brodovima da napuste blokirane ukrajinske luke, uključujući Odesu i Nikolajev, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije Mihail Mizincev.

On je naveo da su u cilju bezbednog izlaska stranih brodova iz luka Odesa, Nikolajev, Černomorsk, Herson, Očakova i Južni na otvoreno more Oružane snage Rusije korigovale trasu humanitarnog koridora, koji od 27. marta funkcioniše u Crnom moru, prenosi Interfaks.

23:51 U Harkovu je ubijeno 8 civila, među kojima i jedna beba?

Ukupan broj poginulih u napadima u gradu Harkovu na severoistoku zemlje danas je navodno porastao na osam, uključujući i petomesečnu bebu, objavio je na Fejsbuku načelnik Nacionalne policije Igor Klimenko.

U Donjecku su ubijena još četiri civila, rekao je regionalni guverner. Još dvoje su poginuli u južnom regionu Mikolajeva.

23:18 Bela kuća: Nema razgovora o ublažavanju sankcija Rusiji zbog žita

Bela kuća je saopštila danas da se ne razgovara o ublažavanju sankcija Rusiji kako bi se regulisao izvoz žitarica.

Predsednik Rusije Vladimir Putin i italijanski premijer Mario Dragi ranije danas su razgovarali o načinima da pomognu u ublažavanju međunarodne krize sa hranom, preneo je Rojters. Kremlj je saopštio da bi to pitanje moglo da se reši samo ako im Zapad ukine sankcije.

22:38 Medvedev: Uslovi Zelenskog za uspostavljanje primirje nisu izvodljivi

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da uslovi koje predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski postavlja za primirje nisu izvodljivi.

- Uslovi koje Zelenski postavlja za primirje su kategorični do idiotizma i u principu neizvodljivi - istakao je Medvedev na Telegramu.

On je kazao da predsednik Ukrajine zahteva da Donbas i Krim ponovo ukrade, kao da nije svestan volje njihovih stanovnika.

Medvedev je rekao i da bi savez Nemačke i Poljske koji eskalira situaciju oko Ukrajine imao koristi ako bi ta zemlja nestala sa mape.

21:54 U Banjaluci će biti otvorena ispostava ruske ambasade

Vlada Rusije prihvatila je predlog Ministarstva inostranih poslova za otvaranje ispostave ruske ambasade u Republici Srpskoj.

Ispostava ambasade biće u Banjaluci, objavljeno je na zvaničnom portalu pravnih informacija, prenosi RIA Novosti.

20:18 Lavrov preti Zapadu: Ovo je ozbiljan korak ka neprihvatljivoj eskalaciji

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi "isporučivanje oružja Ukrajini koje je sposobno da pogodi rusku teritoriju predstavljalo ozbiljan korak ka neprihvatljivoj eskalaciji.

On je zatim dodao da na Zapadu još uvek ima malo razumnih ljudi koji će to shvatiti.

19:35 Stoltenberg: NATO prestaje da posmatra Rusiju kao partnera

U svom novom strateškom konceptu NATO neće posmatrati Rusiju kao partnera, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

- Strateški koncept je najvažniji dokument NATO-a, drugi po važnosti posle našeg osnivačkog akta, Vašingtonskog ugovora - naveo je Stoltenberg u intervjuu za grčki sajt Grisis Kapital.

On je dodao da se o poslednjem strateškom konceptu pregovaralo 2010. godine i da se od tada svet radikalno promenio, te da se Rusija ubuduće ne može nazivati strateškim partnerom NATO-a, kao do sada.

18:36 Putin nakon sastanka sa premijerom Italije: Rešićemo krizu s hranom, ali Zapad da ukine sankcije

17:53 Lukašenko: Formirati operativnu komandu na granici sa Ukrajinom

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da je potrebno da beloruska vojska formira operativnu komandu Južne armije na granici sa Ukrajinom.

- Vreme nas je tako brzo podstaklo da postanemo svesni potrebe da odmah uspostavimo ovu operativnu komandu - naveo je Lukašenko na sastanku u Ministarstvu odbrane.

On je dodao da će ovo biti nova grana beloruske armije, uz već postojeće, Zapadnu i Severozapadnu komandu

17:09 Zelenski: Usvojiti šesti i pripremiti sedmi paket sankcija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski istakao je da je neophodno da se usvoji šesti paket sankcija Evropske unije protiv Ruske Federacije, uključujući embargo na naftu, i da se pripremi sedmi sa još jačim ograničenjima.

- Neophodno je ne samo da se konačno dogovori šesti paket sankcija protiv Ruske Federacije, uključujući embargo na naftu, naftne mešavine i naftne derivate, već i da se pripremi sedmi paket sankcija, sa još jačim merama, kako bi se Rusija sprečila da vrši teror u Ukrajini - izjavio je Zelenski u obraćanju parlamentu Letonije.

On je dodao da je važno procesuirati krivce za ratne zločine protiv Ukrajinaca.

16:01 Ukrajina istražuje 14.000 navodnih ratnih zločina

Glavna ukrajinska tužiteljka rekla je za BBC da istražuje skoro 14.000 slučajeva navodnih ratnih zločina ruskih snaga.

Irina Venediktova kaže da svaki dan dođe između 100 i 200 novih slučajeva.

14:40 U napadu na Harkov stradalo najmanje četvoro ljudi

Najmanje četiri osobe su poginule, a nekoliko je povređeno u ruskom napadu na grad Harkov, saopštio je regionalni guverner Oleg Sinjeubov.

On je apelovao na građane da podhitno potraže sklonište.

13:26 Rusija izvela tajnu operaciju izvlačenja tela iz potonule Moskve?

12:33 Dvojica ruskih vojnika priznala krivicu za ratne zločine

Dva zarobljena ruska vojnika priznala su krivicu za granatiranje grada na istoku Ukrajine u drugom suđenju za ratne zločine.

Aleksandar Bobikin i Aleksandar Ivanov priznali su da su bili deo artiljerijske jedinice koja je gađala mete u Harkovskoj oblasti iz Belgorodske oblasti u Rusiji. Gađanje je uništilo obrazovnu ustanovu u gradu Derhači, rekli su tužioci.

Bobikin i Ivanov zarobljeni su nakon što su prešli granicu i nastavili gađanje, saopštilo je glavno tužilaštvo.

- Potpuno sam kriv za zločine za koje sam optužen. Pucali smo na Ukrajinu iz Rusije - rekao je Bobkin pred sudom

Ivanov je tražio da mu se ne izrekne maksimalna zatvorska kazna, dodajući da se kaje.

Državni tužioci zatražili su da njih dvojica budu osuđeni na 12 godina zatvora zbog kršenja zakona ratovanja. A36

12:30 Soros: Evropa treba da ima živaca, Putin ucenjuje gasom

Pregovaračka pozicija ruskog predsednika Vladimira Putina „nije tako jaka kao što se čini“ i Evropa ima herca protiv njega, kaže milijarder investitor Džordž Soros.

12:14 Peskov: Očekujemo da Kijev prihvati naše zahteve

11:45 Šolc: Rusija neće dobiti rat ni diktirati uslove mira

Nemački kancelar Olaf Šolc poručio je danas da Rusija neće dobiti rat u Ukrajini i istakao da Moskva ne sme da diktira uslove bilo kakvog mira.

- Putin će ozbiljno pregovarati o miru samo ako shvati da ne može da probije odbranu Ukrajine - naveo je Šolc u govoru na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Istakao je da "neće biti diktiranog mira".

- Ukrajina to neće prihvatiti, a nećemo ni mi - upozorio je Šolc.

11:35 Zaharova: Proteraćemo novinare ako Jutjub blokira brifinge

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova upozorila je danas da će novinari iz zapadnih zemalja biti proterani iz Rusije ukoliko Jutjub blokira pristup njenim brifinzima.

Zaharova svake nedelje drži brifinge o aktuelnim temama u vezi sa spoljnom politikom Rusije, koji prenosi Jutjub i druge platforme, podseća Rojters.

11:15 Gruško: SAD prave od NATO svetskog policajca

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško rekao je danas da Vašington pokušava da iskoristi navodnu rusku pretnju Africi kako bi od NATO napravio svetskog policajca.

On je dodao da su globalne ambicije Alijanse dovele do katastrofalnih posledica u Africi i na Bliskom istoku.

10:39 Kadirov preti Poljskoj

09:48 U regionu Donjecka ubijeno 150 mališana

Više od 150 dece je ubijeno u regionu Donjecka otkako je Rusija započela svoje specijalne operacije u Ukrajini, rekao je ukrajinski glavni tužilac.

Brojka je znatno veća nego u bilo kom drugom regionu zemlje. Ukupan broj u zemlji je najmanje 240.

Ove podatke nije bilo moguće proveriti.

09:09 U Donjecku oko 8.000 zatvorenika?

Trenutno se oko 8.000 ukrajinskih ratnih zarobljenika nalazi u samoproglašenim Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici (LNR), i taj broj raste, izjavio je danas diplomatski predstavnik LNR u Rusiji Rodion Mirošnik.

- Ima mnogo ratnih zarobljenika. Naravno da ih je više na teritoriji Donjecke Narodne Republike, ali i mi imamo dosta, i sada ih je ukupno oko 8.000 - naveo je Mirošnik.

Telegraf.rs nije u mogućnosti da proveri ove navode.

08:44 Blinken: Pomoći ćemo Kijevu da procesuira ratne zločine

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je formiranje nove britanske, američke i EU grupe, koja će pomoći ukrajinskom državnom tužiocu da dokumentuje, kako je rekao, ratne zločine i ostale brutalnosti zabeležene u Ukrajini.

- Novi mehanizam, nazvan Savetodavna grupa za zlodela (ACA), pružiće strateške savete i operativnu pomoć Jedinici za ratne zločine pri ukrajinskom tužilaštvu, zakonski konstituisanom organu zaduženom za procesuiranje ratnih zločina i drugih zlodela u Ukrajini - kazao je Blinken, preneo je CNN.

On je naveo da, iako SAD i njeni saveznici podržavaju niz međunarodnih napora da se pred lice pravde izvedu odgovorni za zlodela, ukrajinsko tužilaštvo će igrati ključnu ulogu u osiguravanju da lica odgovorna za ratne zločine i ostala zlodela budu izvedena na sud.

08:07 Ukrajina prenosi: Napad na više od 40 gradova u Donbasu, pet žrtava

Najmanje pet civila je poginulo, a 12 je ranjeno u napadu ruskih snaga na više od 40 gradova u Donbasu, tvrdi ukrajinska vojska.

- Okupatori su granatirali više od 40 gradova u Donjeckoj i Luganskoj oblasti i uništili ili oštetili 47 civilnih objekata, uključujući 38 kuća i jednu školu. Pet civila je poginulo u granatiranju, a 12 je ranjeno - navele su ukrajinske oružane snage na Fejsbuku.

U saopštenju se navodi da je odbijeno 10 napada, a da su uništena četiri tenka i četiri drona. Tvrdi se i da su ubijena 62 neprijateljska vojnika.

Telegraf.rs nije u mogućnosti da nezavisno potvrdi ove izveštaje sa ratišta.

07:52 Britansko ministarstvo odbrane: Ruske elitne jedinice pretrpele su značajne gubitke

Ruske elitne jedinice pretrpele su značajne gubitke, kaže Ministarstvo odbrane Neuspeh Rusije da predvidi otpor Ukrajine i naknadno samozadovoljstvo ruskih komandanata doveli su do značajnih gubitaka u mnogim elitnijim jedinicama Rusije, navodi britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem ažuriranju obaveštajnih podataka o ratu.

07:38 Ruski vojnik koji se vratio iz zarobljeništva u Ukrajini: Uglavnom smo gledali u zid ispred sebe 

Ruski vojnik koji je 45 dana držan kao ratni zarobljenik u Ukrajini pre nego što mu je dozvoljeno da se vrati kući, ispričao je da je njegov um i telo uzeo danak u zatočeništvu. U razgovoru za Gardijan, vojnik iz Sibira je rekao da je prošao vrlo malo vojne obuke i da je bio šokiran kada mu je rečeno da njegova jedinica ide u Ukrajinu.

Kada je uhvaćen, rekao je da nije fizički povređen, ali da je pretrpeo psihičke muke od ukrajinskih zarobljenika.

- Stalno su nam govorili da je Rusija gotova, da pripadamo dnu društva. Pretili bi da će nas izgladnjivati. Svakodnevna dosada je bila najteža stvar. Da smo imali sreće, dobili bismo nešto nasumično da pročitamo. Ponekad nam puštaju da gledamo ukrajinsku propagandu na televiziji. Većinom dana samo bismo zurili u zidove ispred sebe - rekao je.

07:19 Zelenski kritikovao Henrija Kisindžera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski oštro je kritikovao bivšeg američkog državnog sekretara Henrija Kisindžera, koji je predložio da bi mirovni pregovori trebalo da budu usmereni ka stvaranju granica duž "linije razdvajanja" u Donbasu, koje su postojale uoči ruskog napada na Ukrajinu.

Zelenski je u sredu odgovorio da "bez obzira na to šta radi ruska država, uvek će neko doći i reći: ''hajde da uzmemo u obzir i njihove interese''".

- Ove godine u Davosu, ponovo sam čuo to.. Rusija je to uradila celoj Evropi. Međutim, na primer, u Davosu, gospodin Kisindžer izlazi iz duboke prošlosti i kaže da bi deo Ukrajine trebalo dati Rusiji - kazao je Zelenski.

07:10 Rusija otvara dva koridora za izlazak stranih brodova iz luka

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da otvara dva pomorska humanitarna koridora za izlazak stranih brodova iz luka na Crnom i Azovskom moru. Koridori će biti otvoreni svakog dana od 8 do 19 sati po moskovskom vremenu, saopštio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Naveo je da će u Crnom moru za izlazak iz luka Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni biti otvoren koridor u dužini od 80 milja i širini od tri milje, u pravcu jugozapada od teritorijalnog mora Ukrajine, prenosi Interfaks.

U Azovskom moru biće otvoren koridor za isplovljavanje brodova iz luke Marijupolj dužine 115 milja i širine dve milje u pravcu Crnog mora. Mizincev je rekao da je u šest luka - Herson, Nikolajev, Černomorsk, Očakov, Odesa i Južni blokirano 70 stranih brodova iz 16 država i dalje je blokirano. Prema njegovim navodima, zbog opasnosti od ukrajinskih mina brodovi ne mogu da isplove.

Zapadne zemlje tvrde da ruska vojska blokira ukrajinske luke i da zbog toga brodovi koji prevoze žitarice ne mogu da isplove, dok Moskva, s druge strane, navodi da su luke minirane i da postoji opasnost za brodove.

Video: Ukrajinski vojnici evakuisani iz Azovstala: Autobusima sprovedeni u grad blizu Donjecka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Supermen

    26. maj 2022 | 09:12

    Mogla bi Rusija malo da naoruza Severnu Koreju ,Iran, Siriju,Venecuelu...

  • Nikolas

    26. maj 2022 | 19:48

    NATO ZELI DA POBEDI RUSIJU U UKRAJINI I ZATO CE RAT JOS POTRAJATI A GLAD SE SIRITI EVROPOM I SVETOM!!!!

  • Patriota

    26. maj 2022 | 17:03

    Koliko je to poginulo Ukrajinaca ako istražuju 14000 zločina?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA