≫ 

Ispovest nastavnice koja je preživela masakr u Teksasu: "Šaputala sam deci da će sve biti u redu"

- Godinama smo vežbali za ovaj dan, ali znali su da ovo nije vežba. Znali smo da moramo biti tihi ili ćemo se odati   rekla je nastavnica, misleći na vežbe za slučaj napada koje su postale obavezni deo obrazovnog programa u SAD

  • 0
Teksas Uvalde škola pucnjava

Foto: Tanjug/AP

Zbog duge istorije incidenata i napada vatrenim oružjem u američkim školama, tamošnji đaci prolaze kroz obuke kako bi znali šta da rade ako do toga dođe. Kada se napadač zabarikadirao u učionici đaka četvrtog razreda u Uvaldeu u Teksasu, i počeo da puca, svi su znali da nije vežba. Nastavnici su zaključali vrata učionica i čekali policiju. Jedna od učiteljica kaže da je nemoćno slušala krike dece. Bilo je to najdužih 35 minuta u mom životu, rekla je ona.

Najmanje 19 učenika i dva nastavnika su ubijeni u pucnjavi u osnovnoj školi u gradu Juvalde, u američkoj saveznoj državi Teksas. Osumnjičeni osamnaestogodišnjak je ubijen.

Jedna od nastavnica koje su bile u školi u tom momentu, pristala je da govori za ameriki sajt En-Bi-Si pod uslovom da joj ime ne bude objavljeno, jer su lokalne vlasti tražile od osoblja da ne govori sa reporterima, prenosi RTS

U trenutku napada njeni đaci su gledali "Diznijev" film, kao deo proslave kraja školske godine. Kada je čula pucnjavu u holu znala je o čemu se radi. Viknula je deci da se sakriju ispod stolova i zaključala vrata.

- Godinama smo vežbali za ovaj dan -  rekla je nastavnica, misleći na vežbe za slučaj napada koje su postale obavezni deo obrazovnog programa u SAD:

- Znali su da ovo nije vežba. Znali smo da moramo biti tihi ili ćemo se odati.

Kaže da su slušali krike dece s drugog kraja hola, znajući da ne mogu da pomognu.

- Pokušavala sam da ostanem smirena i jaka zbog njih. Bilo je to najdužih 35 minuta u mom životu -  rekla je nastavnica.

Neki od đaka počeli su da plače i pozvala ih je da joj priđu:

- Šaputala sam im. Pokušavala sam da im, bez reči, dam do znanja da je sve u redu, da će sve biti u redu.

Policija je u nekom trenutku prišla učionici spolja i razbila prozore. Nastavnica je pozvala đake da stanu u red i pomogla im da izađu kroz prozor.

- Nakon što je i poslednje dete izašlo, okrenula sam se za sobom da proverim da li su svi izašli - navela je ona:

- Naša deca ovo nisu zaslužila. Bili su voljeni, ne samo od strane svojih porodica, već i od svoje porodice u školi - zaključila je nastavnica.

Masakr u osnovnoj školi u Uvaldeu otpočeo je u 11.30. Pre toga, napadač je pucao u svoju baku, pobegao sa mesta zločina, seo u automobil i zakucao se u obližnju zgradu. U školu je ušao na zadnji ulaz. Ubijen u razmeni vatre s taktičkom jedinicom policije.

Video: Potresan video roditelja koji čekaju da prikupe decu nakon masovne pucnjave školi u Teksasu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA