≫ 

U Donbasu se vode najžustrije borbe u Evropi od Drugog svetskog rata: Zašto je ova pobeda tako važna Putinu?

Nedeljama su ruske snage bombardovale Severodonjeck i Lisičansk, a ukrajinske snage su se povukle iz Limana. Oni su takođe probili odbranu kod Popasne i ugrožavaju ključne ukrajinske magistralne rute i linije snabdevanja, posebno puteve od Lisičanska do Bahmuta i glavni autoput od Slavjanska do Bahmuta

  • 0
Putin, Rusija Ukrajina zastava, rat Ilustracija: Telegraf/Tanjug/AP

Nakon što je odustao od zauzimanja dva najveća grada u Ukrajini, Kijeva i Harkova, ruski predsednik Vladimir Putin je svoje ratne ambicije fokusirao na istok te zemlje, u kom pretežno živi stanovništvo koje govori ruski jezik - region Donbas.

Postizanje ciljeva u Donbasu je, prema analitičaru BBC-a, najmanje što Putinu treba kako bi prekinuo operaciju u Ukrajini i proglasio da je ona uspešno završena. Ruske snage već kontrolišu veći deo južne Ukrajine, a vlasti u Kijevu su u više navrata rekli da je bitka za Donbas najveća na evropskom tlu još od Drugog svetskog rata.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenbski, uprkos teškoj situaciji, nastavlja da bodri narod, a u više navrata je i istakao da će se "vojska boriti za svaki centimetar zemlje".

Šta je Donbas?

Kada ruski lider govori o Donbasu, on ne misli samo na oblast u Ukrajini koja je poznata po proizvodnji uglja i čelika. On često ističe dva velika istočna regiona Donjeck i Lugansk koji se protežu od Mariupolja na jugu, pa sve do severne granice sa Rusijom.

Stanovništvo u Donbasu pretežno govori ruskim jezikom, a nakon što je Moskva anetktirala Krim 2014. godine, njihove snage uspele su da zauzmu više od trećine ukrajineske teritorije na istoku u ratu, koji se, ako je suditi po nedavnim dešavanjima, nikada nije ni završio.

Separatisti koje podržava Rusija stvorili su dve takozvane narodne republike, čiju nezavisnost niko sem Rusije nije proznao. Iako se u Lugansku i Donjecku pretežno govori ruski, čini se da ovi regioni više nisu proruski orjentisani, piše BBC.

Jedna anketa koja je sprevedena u Ukrajini u maju ove godine, pokazale je da 82 odsto ispitanika koji žive na teritoriji Rusije od početka sukoba u toj zemlji ima negativan stav prema Moskvi.

Mesec dana nakon početka sukoba, Rusija je smanjila svoje ambicije da zauzme glavni grad Kijev i umesto toga pomerila fokus na Donbas. Do kraja marta tvrdila je da je kontrolisala 93odsto teritorije Luganska i 54 odsto Donjecka.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je u aprilu izjavio da su ruske snage počele bitku za Donbas i da su se ukrajinske snage dugo pripremale za nju. Rusija je daleko od toga da pokori celu oblast, mada ako zauzme dva velika grada Severodonjeck i Lisičansk, uspeli bi da zauzmu ceo Lugansk.

Zašto Putin želi da kontroliše Donbas?

Neposredno pre nego što je pokrenuo rat, predsednik Putin je priznao Lugansk i Donjeck kao nezavisne od Ukrajine, a ne samo ograničene države koje su stvorili separatisti koje podržava Moskva.On je više puta iznosio govorio da je Ukrajina izvršila genocid na istoku. Tamošnji sukob je od 2014. godine odneo više od 14.000 života,od čega su tri četvrtine bili borci, a linija sukoba od 420 kilometara nije se značajno promenila posle 2015. godine.

Pošto je neuspeh Rusije da zauzme Kijev postao jasan, ona je skrenula pažnju na "postizanje glavnog cilja, a to je oslobođenje Donbasa".

Verovatno bi sledeći korak Moskve mogao da bude aneksija Donbasa i drugih susednih područja, baš kao što je učinjeno sa Krimom nakon referenduma 2014. godine.

Američki zvaničnici veruju da je aneksija ovig delova u planu, a lider Donjecka Denis Pušilin je rekao da će referendumi imati smisla kada ruske snage završe zauzimanje oba regiona.

Iako bi Zapad ovaj referendum smatrao nameštenim, on smatra da je rezultata glasanja i više nego očigledan.

Koja je Putinova strategija?

Ruska vojska napreduje u Lugansku, Donjecku i u oblastima na jugu, preuzimajući kontrolu nad regionom Herson, severno i zapadno od Krima, kao i delom Zaporožja. Rusija je već obezbedila kopneni koridor od Krima do ruske granice zauzimanjem Mariupolja i ima kontrolu nad vodosnabdevanjem Krima, kao i najvećom elektranom u Evropi.

Mnogi se zato pitaju, da li bi pobeda u Donbasu bila dovoljna za Vladimira Putina?

Niko ne može da zna šta on misli i kakav odnos ima sa svojim komandantima, kaže stručnjak Sem Kreni-Evans iz Kraljevskog instituta. Ali ako Rusija bude uspešna u Lugansku i Donjecku, on veruje da će Rusija proceniti stanje ukrajinskih snaga i odlučiti o daljim koracima.

- Ako Rusi budu osećali da su u stanju da ostvare više od svojih trenutnih ciljeva, pretpostavljam da će pokušati i da ih ostvare - kaže Evans.

Rukovodstvo u Moskvi, uključujući i sekretara Saveta bezbednosti Nikolaja Patruševa, jasno su stavili do znanja da ne jure za rokovima i da su spremni za dugotrajan rat.

Ako budu uspešni u Donbasu, možda imaju planove za proširenje osvajanja na jugu. Ruske trupe ispalile su projektile na veliki grad Zaporožje, a predsednik Putin je potpisao dekret kojim se građanima u oblastima juga pod ruskom okupacijom olakšava dobijanje ruskih pasoša.

Jedan ruski general je sugerisao da je cilj osvajanje ukrajinske obale Crnog mora na zapadu iza Odese, ali za sada to izgleda kao nedosanjani san.

Kako napreduju ruske snage?

Nedeljama su ruske snage bombardovale Severodonjeck i Lisičansk, a ukrajinske snage su se povukle iz Limana. Oni su takođe probili odbranu kod Popasne i ugrožavaju ključne ukrajinske magistralne rute i linije snabdevanja, posebno puteve od Lisičanska do Bahmuta i glavni autoput od Slavjanska do Bahmuta.

Bitka za Lugansk je ušla u odlučujuću fazu, kaže načelnik regionalne vojne administracije Sergej Hajdaj.

Marina Agafonova (27) uspela je da pobegne iz porodičnog doma u Lisičansku nekoliko nedelja ranije.

- Napali su bolnice i stambene zgrade - rekla je ona.

Još jedna meta Rusa je i Slavjansk, grad od 125.000 stanovnika. Međutim, strani zvaničnici tvrde da je napredak Rusije spor i da im polako ponestaje visokoprecizno oružje.

- Ovo je velika teritorija i treba je kontrolisati. Mislim da ne treba da podcenjujemo geografski položaj ovih gradova - kaže Trejsi German profesorka bezbednosti sa Kraljevskog koledža u Londonu.

Rusi su već uspeli da blogiraju veći deo železničkog saobraćaja na istoku. Upravo su vozovi bili najefikasniji način za evakuaciju civila, ali i transport ukrajinskog naoružanja.

Linije koje vode u region Donbas su prekinute i idu samo do stanice Pokrovska.

Haidai je ubeđen da je Putin rešen da zauzme Lugansk bez obzira na cenu koju bi mogao da plati.

Može li ukrajinska vojska da izdrži?

Na početku sukoba u Ukrajini, deset brigada sa najbolje obučenim vojnicima poslato je na istok zemlje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski otkrio je ove nedelje da između 50 i 100 vojnika gine svakoga dana u odbrani svoje zemlje. Ako je sudeći po ovim brojkama čini se da je veliki broj i onih koji su u sukobu povređeni.

Stručnjak sa Kraljevskog Instituta u Londonu kaže da neke od ovih brigada verovatno više nisu borbeno efikasne.

- Teško je proceniti u kakvom je stanju ukrajinska vojska na istoku. Ukoliko su podaci koje je izgovorio Zelenski zaista tačni, to bi moglo da bude veoma problematično - kaže Evans.

Američki zvaničnici procenjuju da su na istoku delovale oko 93 ruske bataljonske taktičke grupe, od kojih svaka ima između 700 i 900 ljudi. Ali i oni su pretrpeli velike gubitke. Njihove jedinice se sastoje od ljudi regrutovanih iz lokalnih separatističkih oblasti, kao i od šire ruske vojske.

Analitičar Majkl Kofman kaže da vojni balans u ratu sveukupno ide u korist Ukrajine, zbog dostupnosti ljudstva i pristupa zapadnoj vojnoj podršci, ali u Donbasu je prerano govoriti kako će se rat odvijati.

- Ukrajina može kratkoročno da izgubi teritoriju, ali se Rusija suočava sa velikim problemima u održavanju svojih vojnih napora na dugi rok ili zadržavanju osvojenih teritorija - rekao je on.

Zato Ukrajina poziva svoje zapadne saveznike da ubrzaju isporuke teškog naoružanja, uključujući i artiljeriju velikog dometa.

Video: Aerodrom u Rostovu stopirao letove zbog stanja u Donbasu: Prazni terminali izgledaju sablasno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA