Majmunske boginje registrovalo 20 zemalja u kojima to nije uobičajeno: SZO apeluje na povećan nadzor

Majmunske boginje, blaga virusna infekcija, endemska je u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji

  • 0
Majmunske boginje, monkey pox virus Foto: Pixabay, Profimedia/Alamy/Fernando Astasio / Alamy

OKO 200 potvrđenih i više od 100 sumnjivih slučajeva zaraze majmunskim boginjama do sada je otkriveno izvan zemalja u kojima se obično šire, izjavila je danas viši epidemiolog Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Maria Van Kerkove.

Govoreći na onlajn brifingu, Kerkove je rekla da su slučajevi majmunskih boginja do sada otkriveni u više od 20 neendemskih zemalja, dodajući da SZO očekuje da će se brojke povećati, preneo je Rojters.

- Očekujemo da će biti otkriveno još slučajeva. Tražimo od zemalja da povećaju nadzor. Ovo je situacija koja se može obuzdati. Biće teško, ali to je situacija koja se može obuzdati u neendemskim zemljama - istakla je ona.

Majmunske boginje, blaga virusna infekcija, endemska je u afričkim zemljama Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Demokratskoj Republici Kongo i Nigeriji.

Smatra se da soj koji cirkuliše širom sveta ima stopu smrtnosti od oko jedan odsto, iako su dostupne efikasne vakcine i lečenje.

Video: Sve o majmunskim boginjama: Zašto je vekovima stara bolest obavijena velom misterije?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA