≫ 

Koji je bio motiv ubice, zašto ga policija nije zaustavila? Pitanja koja muče svet nakon krvoprolića u Teksasu

Najznačajnija su - šta je motiv ovog gnusnog zločina i da li je policija Teksasa efikasno reagovala

  • 1
Teksas Uvalde škola pucnjava Foto: Tanjug/AP

Oči nacije uprte su u mali grad Juvaldi u Teksasu, gde je 18-godišnji naoružani napadač Salvador Ramos u utorak pucao i ubio 19 učenika i dve nastavnice u Osnovnoj školi Rob. Policajci su pucali u tinejdžera nakon što je izvršio masakr, ali istraga se nastavlja - šta je to što je navelo Ramosa da otvori vatru u školi i kako takvo nasilje može da se spreči u budućnosti. Lokalni organi za sprovođenje zakona su takođe pod lupom zbog svog odgovora na ovaj napad.

Ovo su šest ključnih pitanja o užasnom incidentu, na koja još uvek nema odgovora, prema Independentu.

Koji su bili motivi Salvadora Ramosa?

Prošlo je manje od tri dana otkako je Ramos izvršio napad u Osnovnoj školi Rob, a policija i dalje radi na utvrđivanju motiva masakra.

Istraga, koju su vodili teksaški rendžeri, uz pomoć federalnih agenata iz FBI i Biroa za alkohol, duvan, vatreno oružje i eksplozive, podelila je naloge za pretres i prikupila telefonske i druge evidencije. Inspektori takođe rade na tome da stupe u kontakt sa Ramosovim rođacima i pronađu oružje korišćeno u pucnjavi.

Do sada nema informacija o mogućem motivu, niti ima naznaka da je Ramos iza sebe ostavio opširan manifest ili dnevnik, na način na koji je to, recimo, učinio optuženi napadač iz supermarketa u Bafalu, Pejton Gendron.

Teksas Uvalde škola pucnjava napadač Salvador Ramos Salvador Ramos / Foto: Društvene mreže

Do sada se pojavilo malo informacija o tome da je Ramos bio usamljen i žrtva maltretiranja, da se često svađao sa majkom i na kraju preselio da živi kod bake i dede. Utvđeno je i da je često igrao nasilne video igrice, kao i da se na društvenim mrežama razmetao oružjem koje je kupio i da je strancima na društvenom mrežama poslao poruku o svom planu da ubije baku i izvrši napad u osnovnoj školi.

Zašto policija nije ranije zaustavila Salvadora Ramosa?

Zvaničnici Teksasa pohvalili su hrabrost policije koja se suočila sa strelcem, nakon što je tim visoko obučenih agenata granične patrole na kraju provalio u školsku zgradu u kojoj je Ramos bio sakriven i upucao tinejdžera.

Ali kako na površinu isplivava sve više detalja o reakciji policije na pucnjavu u školi, mnogi se pitaju da li su možda mogli da sprečw tragediju ovih razmera, s obzirom da im je trebalo između 40 minuta i sat vremena da se angažuju i zaustave Ramosa, dok je on ubijao decu koja su se krila po učionicama.

Čini se, prema informacijama da je policija, izgleda, više puta naišla na Ramosa pre nego što je on uopšte ušao u osnovnu školu Rob. Zvaničnici su prvobitno rekli da je "naišao" na školskog policajca ispred škole, iako su postojali suprotni izveštaji o tome da li su oni tada razmenili vatru. Na konferenciji za novinare koja je održana u četvrtak, teksaško Odeljenje za javnu bezbednost je negiralo ove navode, tvrdeći da je Ramos "u početku nesmetano ušao".

- Ni sa kim se nije suočio. Nakon što je utrčao unutra, pucao je na dvojicu policajaca iz Uvaldea koji su se nalazili ispred zgrade i oni su povređeni - rekao je ranije portparol teksaške policije.

Odeljenje za javnu bezbednost je u četvrtak dodalo i da su ga, kada je Ramos ušao unutra, policajci jurili, ali da su pali nazad nakon što su pucali iz vatrenog oružja. Tada su zatražili podršku, započeli evakuaciju i pokušavali bezuspešne pregovore sa naoružanim tinejdžerom.

Ramos je ostao u školi dovoljno dugo, a dok je on još uvek bio tamo, zabrinuti roditelji su se okupili ispred škole i zahtevali od policije da preduzme nešto i spasi decu.

Havijer Kazares, čija je ćerka Džeklin ubijena u pucnjavi, rekao je za AP da je pojurio do škole kada je čuo vesti o napadu. Rekao je da su se roditelji toliko razbesneli zbog očigledne pasivnosti policije, pa je čak razmišljao o tome da okupi grupu prolaznika i da sam uđe u zgradu.

- Hajde samo da požurimo jer policajci nisu činili ništa. Moglo je više da se uradi. Bili su nepripremljeni - izjavio je on.

Kako je Salvador Ramos uspeo da uđe u školu i da se zabarikadira unutra?

Prema hronologiji događaja, Ramos je oko 11.30, stigao u Osnovnu školu Rob u kamionu koji je ukrao od bake i dede i slupao se ispred škole. Odatle se popeo na ogradu i uspeo da uđe u školsku zgradu. Ramos se tada "zabarikadirao" u učionici, u kojoj je kasnije pobio decu.

Policija kaže da još istražuje da li je, (i ako jeste, onda, zašto) je učionica u koju je ušao bila otključana.

- Saznaćemo koliko god možemo zašto je škola bila otključana i da li je bila otključana - rekao je oficir Odeljenja za javnu bezbednost na konferenciji.

Čak i kada je elitni tim komandosa granične patrole poznat kao Bortac stigao na lice mesta, nisu bili u mogućnosti da provale u učionicu zbog čeličnih vrata, izveštava The Wall Street Journal. Na kraju su uspeli da uđu unutra kada su od školskog domara dobili ključ od učionice.

Da li su postojali znaci upozorenja koji su trebali da spreče Ramosa da se dočepa oružja?

Teksas ima neke od najlabavijih propisa o oružju u celoj zemlji, a čini se da je Ramos imao zakonsko pravo da kupi pušku koju je koristio u masakru, uprkos brojnim indikacijama prijatelja i porodice da je bio "agresivni mladić koji se razmeće oružjem".

On je legalno kupio dve puške AR-15 ubrzo nakon što je napunio 18 godina. U Teksasu je potpuno legalno nositi takve puške u javnosti bez ikakve posebne dozvole.

U najboljem slučaju, ove kupovine su mogle da budu deponovane u ATF (Biro za alkohol, duvan, oružje i eksploziv) bazi podataka za praćenje, a to se dešava samo u slučaju kada se kupi više komada jurišnog oružja - u blizini američke granice. Policija je saopštila da Ramos nije imao dosije ili probleme sa mentalnim zdravljem sa kojima su vlasti bile upoznate - pre pucnjave.

Hoće li Kongres ili države konačno da usvoje zakon o kontroli oružja?

Posle brojnih masovnih pucnjava u SAD, još nije jasno da li članovi Kongresa ili zakonodavnog tela u Teksasu imaju želju da donesu bilo kakve efikasne mere u vezi sa kontrolom oružja.

Sa Senatom koje je opredeljeno pola- pola, i nespremnošću umerenih demokrata da ukinu filibustere, svi zakoni o oružju na saveznom nivou morali bi da budu dvopartijski, a mnogi republikanci se protive čak i najnominalnijim pokušajima da se reguliše vatreno oružje.

Ipak, lider manjine u Senatu Mič Mekonel rekao je da poziva svog kolegu republikanca Džona Kornina iz Teksasa da radi sa demokratama i pronađe dvopartijsko rešenje po pitanju oružja.

- Ohrabrio sam ga da razgovara sa senatorima i drugima koji su zainteresovani da pokušaju da postignu cilj koji je direktno povezan na ovaj problemom. Nadam se da ćemo da dođemo do dvopartijskog rešenja - rekao je Mekonel za CNN.

U Teksasu, guverner Greg Abot je rekao da oružje nije problem, već da je problem mentalno zdravlje. Obećao je da će razmotriti više ulaganja u medicinsku negu.

- Dozvola punoletnih osoba da u Teksus kupe oružje na snazi je više od 60 godina, a da ipak tokom tih 60 godina nismo imali ovakav slučaj. Jedna stvar koja se suštinski promenila je status mentalnog zdravlja u našim zajednicama. Ono što ja znam je da mi kao država i kao društvo moramo bolje da radimo sa mentalnim zdravljem. Svako ko ubije nekog drugog ima problem sa mentalnim zdravljem, tačka - smatra Abot.

Šta sledi?

Policija će nastaviti da vrši pretrese, intervjue, tragove oružja i da pregleda bezbednosne snimke. Državna policija Teksasa takođe istražuje reakciju policije na samu pucnjavu, usred zabrinutosti da policajci nisu reagovali dovoljno brzo da spasu decu od masakra u osnovnoj školi Rob, gde je prošlo skoro sat vremena pre nego što je policija upucala revolveraša Salvadora Ramosa.

Video: Potresan video roditelja koji čekaju da prikupe decu nakon masovne pucnjave školi u Teksasu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA