Sin britanske poslanice se bori u Ukrajini: Spasio kolegu dobrovoljca dok su bili pod vatrom

Ben Grant je stigao u Ukrajinu u martu, a rekao je da je prebačen da volontira nakon što je video snimak ruskog bombardovanja kuće u kojoj se čuje kako dete vrišti

  • 11
Ukrajina, ukrajinska vojska, vojnik, tenkovi, artiljerija, naoružanje Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

Dramatični video snimci pokazuju kako se sin poslanice Torijevaca bori u Ukrajini, uključujući napad na ruski transporter i spasavanje ranjenog druga, piše Sky News.

Sin konzervativne poslanice Helen Grant ispričao je kako je pomogao u spasavanju britanskog borca dobrovoljca u Ukrajini dok su bili pod jakom ruskom paljbom, nakon što je ranjen od nagazne mine.

Ben Grant je stigao u Ukrajinu u martu, kada je za The Guardian rekao da je prebačen da volontira nakon što je video snimak ruskog bombardovanja kuće u kojoj se čuje kako dete vrišti. Rekao je da je otišao a da nije rekao svojoj majci da ide.

Dramatični video snimak, koji je objavio The Daily Telegraph, prati 30-godišnjaka, koji je veteran Avganistana i bivši kraljevski marinac, kako viče: "Moramo da se krećemo sada ili ćemo umreti!".

U međuvremenu, on i drugi su odvukli bivšeg čuvara grenadira Dina Artura na sigurno nakon ruske zasede u šumi severno od Harkova ranije ovog meseca.

- Nikada u životu nisam doživeo tako nešto - ispričao je.

On je rekao da veruje da su ih bespilotne letelice uočile ranije i da su Rusi postavili svoje linije tako da je, kada su ušli, "izbila masovna paljba".

- Bio sam prestravljen, ali podstaknut da ostvarim svoj najvažniji cilj, koji je tada bio da izvučem njega i moj tim iz opasnosti. Ono što je bilo toliko strašno je to što sam bio toliko ograničen pokušajem da nosim nekoga, kada ne mogu da podignem oružje, dok su iznad glave jurišni helikopteri, a tenkovi pucaju kroz šumu. Bilo je nestvarno, nikada u životu nisam doživeo tako nešto - dodao je.

On je rekao da je njegova jedinica od 15 britanskih i američkih dobrovoljaca i dva ukrajinska prevodioca pripremala napad na metu koju drže Rusi ranije ovog meseca.

Video snimak, snimljen kamerom na kacigi, pokazuje kako pokušavaju da tretiraju Arturovu nogu podvezom i zavojem. Čuju se kako mu govore: "Moraš da pokušaš da hodaš ili ćemo umreti, druže".

Artur je izgubio deo donjeg levog lista nakon što je kleknuo na minu, ali je sada u bolnici u Kijevu gde su mu lekari spasli nogu.

Grupa je navodno bila deo ukrajinske kontraofanzive za potiskivanje ruskih trupa iz Harkova.

Artur (42) iz ​​Stouk-on-Trenta, u Stafordširu, rekao je da je u "neprijatnim bolovima", dodajući da je imao sreće što je pobegao živ.

- Ova vrsta drugarstva se stvara samo u ovakvim situacijama - rekao je on.

Vlada je savetovala sve Britance da ne putuju u Ukrajinu, dok je Ben Volas, ministar odbrane, upozorio britanske vojnike da bi mogli biti krivično gonjeni zbog dezerterstva ako odu u Ukrajinu da se bore.

The Guardian je kontaktirao Helen Grant i Forin ofis za komentar.

Video: Ukrajinci tvrde da su uništili dva ruska broda: Bajraktar dejstvovao kod Zmijskog ostrva

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • рагнер

    28. maj 2022 | 15:18

    Добровољци? Пси рата се то зове!

  • Boki

    28. maj 2022 | 15:57

    Vratice se on ubrzo ali vodoravno...

  • Гаргамел

    28. maj 2022 | 16:13

    Очекујем веома брзо његов снимак али на руској телевизији😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA