≫ 

Ruski sveštenik pružio drugu šansu za život Viktoriji i Vladimiru: Izgubili bebu, pobegli iz Mariupolja

Viktorija je bila u porodilištu u Mariupolju, kada je bolnica bombardovana. Uspeli su da je spasu, ali ne i njenog nerođenog sina

  • 0

Viktorija Šiškina stiskala je ruku svog supruga Vladimira dok se prisećala šta su izgubili u Ukrajini i horora sa kojim sada moraju da žive.

Pre četiri meseca pripremali su se za rođenje njihovog prvog deteta. Sada sede u stanu u centru Sankt Peterburga u Rusiji, postali su izbeglice. Pobegli su iz Mariupolja, lučkog grada pod kontrolom Rusije.

- Planirali smo puno stvari u budućnosti, renovirali smo stan - rekla je Šiškina (30).

Sada nikada ne žele da se vrate nazad.

Kažu da bi znali gde se vraćaju i da bi uvek bili uplašeni. CNN se sa parom susreo u drugom najvećem gradu u Rusiji, zajedno sa ruskim sveštenikom Grigorijem Vajtenkom, koji im pomaže i daje im drugu šansu za život. Dao im je sklonište, hranu i obezbedio im je buduću negu. Sveštenik procenjuje da su on i njegova grupa volontera pomogli hiljadama ukrajinskih izbeglica otkako je počeo sukob.

Kada su ruske trupe ušle u Ukrajinu, Šiškina se odmarala u porodilištu u Mariupolju, dok je beba rasla u njoj. Prethodnu trudnoću izgubila je u 21. nedelji, rekla je za CNN, a bilo je veoma teško da ostane drugi put trudna. Seća se da je bila na mirnom odeljenju punom trdunica koje je trebalo da se porodice, kada je bomba pogodila bolnicu.

Porodilište u Mariupolju u bolnici broj 3 bombardovano je 9. marta, poginulo je četvoro ljudi, dok su mnogi povređeni. Ukrajinske vlasti optužile su ruske snage da su bacile bombe na bolnicu iz vazduha. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su ukrajinske trupe koristile bolnicu kao sklonište i da su pacijenti i osoblje otišli.

Bilo kako, to je u potpunosti promenilo život Viktoriji i Vladimiru.

Znala je da mora da vrišti, kako bi održala i najmanju nadu da će je neko čuti i pronaći ispod ruševina. Spasena je i odvedena u drugu bolnicu, gde su doktori uspeli da joj spasu život. Ali ne i njenog nerođenog sina.

- Uradili su carski rez, svuda je bilo panike, ali su rekli da moraju da me spasu. Videli su da dete ne daje znakove života, probali su sa reanimacijom ali bezuspešno - rekla je Šiškina.

- Ko god da je izazvao eksploziju, ja sam primila direktan udarac u stomak, pravo u moju bebu, a oni nisu uspeli da ga spasu - rekla je ona za CNN.

Kada joj je bilo malo bolje, pokušala je da pošalje poruke porodici, ne znajući da li su i dalje u Mariupolju ili uopšte živi. Neki su otišli, ali njen suprug Vladimir nije bio sa njima.

Povređen je dan nakon napada na bolnicu i završio je na lečenju 112 km dalje u Donjecku. Njegovo stanje se pogoršalo i morali su da mu amputiraju nogu.

Tamo je Viktorija najzad uspela da ga pronađe, a ubrzo je stigla i pomoć od pravoslavnog sveštenika Vajtenka.

Vajtenko je kontaktirao par kada je na društvenim mrežama video Viktorijin apel za pomoć. Obezbedio im je prevoz do Sankt Peterburga i platio smeštaj, medicinsku negu i druge potrepštine.

- Ono što mi možemo da uradimo, bar na trenutak, jeste da ih uhvatimo za ruku, pogledamo ih u oči, nasmejemo se i kažemo da će sve biti u redu i da su spaseni - rekao je sveštenik za CNN.

Ukrajinci koji dolaze u Rusiju dobijaju sklonište u izbegličkom centru i 10.000 rubalja, kao i dozvolu da ostanu godinu dana.

Vajtenko se oslanja na donacije kako bi platio sve tropkove oko izbeglica, uključujući i preseljenje mnogih u EU. Rekao je da novac dobija od ruskih bolnica, firmi, biznismena i običnih ljudi.

Sveštenik je rekao da se ne plaši da govori otvoreno o svom protivljenju akciji Rusije u Ukrajini , rekavši da se jedino plaši Boga.

Što se tiče mladog para iz Ukrajine, Vajtenko je rekao da imaju šansu da započnu novi život, obezbedio im je karte do Nemačke i smeštaj.

Vladimir bi trebalo da dobije i protezu u bolnici u Bavarskoj.

Dok im je sveštenik pomagao da ubace stvari u automobil, Viktorija je rekla da su nervozni, ali uzbuđeni.

- Možda se plašimo nepoznatog, ali naša očekivanja su pozitivna, znamo da će sve biti bolje - rekla je Viktorija.

Video: Ukrajinske vlasti tvrde: Snimak navodno bombardovanog porodilišta u Mariupolju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA