Šef javne bezbednosti Teksasa o masakru: Policija je ubicu mogla da zaustavi za 3 minuta

Mekkrou je reakciju policije opisao kao krajnji neuspeh - optužio je zapovednika da je živote policajaca stavio ispred života dece

  • 0
Teksas Uvalde škola pucnjava Foto: Tanjug/AP

Šef javne bezbednosti Teksasa Stiven Mekrou rekao je pred tamošnjim Senatom da je u Uvaldeu bilo dovoljno policije i da su ubicu mogli da zaustave u roku od tri minuta.

Mekrou je reakciju policije opisao kao krajnji neuspeh. Optužio je zapovednika da je živote policajaca stavio ispred života dece.

Podsetimo, policija je pre ulaska u učionice pred školom čekala više od sat vremena.

"Policajci su imali oružje, deca ga nisu imala"

- Policajci su imali oružje, deca ga nisu imala. Policajci su imali pancire, deca ih nisu imala. Policajci su prošli obuku, a napadač je imao jedan sat, 14 minuta i 8 sekundi, toliko dugo su deca i učitelji čekali da ih neko spasi. Tri minuta nakon što je ubica ušao u zgradu, na terenu je bio dovoljan broj policajaca koji su mogli da ga neutrališu - rekao je Mekrou.

Mnogi roditelji i rodbina izrazili su bes zbog policijskog postupanja u masovnoj pucnjavi, u kojoj je 24. maja u Osnovnoj školi Rob u gradiću Uvaldeu u Teksasu ubijena 21 osoba - 19 učenika i dvoje učitelja.

Danijel Rodrigez, šef policije Uvaldea, tvrdio je da su policajci na napad odgovorili u roku od nekoliko minuta nakon što se dogodio. Međutim, Mekrou je to pobio.

Dokumenti koje su dobili mediji Amerikan-Stejtsmen i KVUE uključuju i snimke unutrašnjosti škole na kojima se vidi kako 18-godišnji napadač ulazi na zadnja vrata u 11:33, odlazi do učionice i odmah puca iz puške. Snimci pokazuju da se tek nakon toga zaključao.

Protesti širom SAD-a

Snimak prikazuje kako 11 policajaca ulazi u školu tri minuta nakon što je napadač prvi put pucao. Pit Aredondo, šef policije školskog okruga, nazvao je Policijsku upravu Uvalde i obavestio da je napadač ispalio mnogo hitaca iz puške AR-15. Rekao je da su policajci slabije naoružani nego 18-godišnjak i da imaju samo pištolje.

Četiri minuta kasnije, u 11:44, kamera je zabeležila još zvukova pucnjave. U 11:52 stigao je prvi balistički štit jer su policajci čekali da krenu u akciju. Još jedan policajac s balističkim štitom stigao je u 12:03, a drugi s balističkim štitom došao je dva minuta kasnije. Tek u 12:46 Aredondo govori članovima taktičkog tima da provale i budu spremni, izvestili su lokalni mediji.

Kašnjenja u reakciji policije bila su u fokusu federalne, državne i lokalne istrage masakra u teksaškoj školi. Roditelji dece besni su jer policija nije pre upala u učionicu iako su učenici četvrtog razreda očajnički zvali u pomoć.

Ovaj masakr motivisao je hiljade ljudi na proteste širom SAD-a da se pridruže skupovima i pozivima da se zakonom ograniči posedovanje oružja. Ove godine je u Sjedinjenim Američkim Državama bilo najmanje 239 masovnih pucnjava, prema podacima neprofitne istraživačke grupe Gun Violence Archive, koja definiše masovnu pucnjavu kao onu u kojoj su pogođene najmanje četiri osobe.

Video: Svedok masakra u školi: Učenica je izašla krvava oko usta i nosa, dečak je plakao za umirućim drugom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA