Saudijski prestolonaslednik u Turskoj prvi put od ubistva Kašogija: Sa Erdoganom o punoj normalizaciji odnosa

Veze između Ankare i Rijada narušene su nakon što su saudijski agenti ubili novinara Kašogija i raskomadali njegovo telo 2018. u konzulatu kraljevine u Istanbulu, za šta je Erdogan u to vreme okrivio "najviše nivoe" saudijskih vlasti

  • 1
Redžep Tajip Erdogan Muhamed bin Salman Foto: Tanjug/AP

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman dolazi danas u zvaničnu posetu Ankari, prvi put posle nekoliko godina, na razgovore sa turskim predsednikom Režepom Tajipom Erdoganom, koji treba da doprinesu potpunoj normalizaciji narušenim odnosima dve države nakon ubistva novinara Džamala Kašogija.

U aprilu je Erdogan posetio u Saudijsku Arabiju, nakon višemesečnih napora da se poprave odnosi između regionalnih sila, uključujući odustajanje od suđenja za ubistvo saudijskog novinara u Istanbulu 2018., prenosi Rojters.

On je tom prilikom održao sastanak sa princom Muhamedom, na kome je otvorena mogućnost saudijskih investicija za pomoć rasterećenju turske ekonomije.

Erdogan je prošle nedelje najavio da će on i princ Muhamed, koji je faktički vladar Saudijske Arabije, tokom razgovora u Ankari razmotriti "do kog mnogo višeg nivoa" mogu da se podignu odnosi dve zemlje, navodi britanska agencija.

Očekuje se da će ova poseta predstavljati "početak nove ere" i doneti "punu normalizaciju i vraćanje na period pre krize", rekao je Rojtersu visoki turski zvaničnik pod uslovom da ostane anoniman.

Zvaničnik je saopštio da će se pregovarati o pomoći u obnavljanju smanjenih deviznih rezervi Turske , a tokom posete princa Muhameda biće potpisani sporazumi o energetici, ekonomiji i bezbednosti, kao i da se razmatra i plan da saudijski fondovi uđu na tržišta kapitala u Turskoj.

Princ Muhamed je na svojoj prvoj turneji van regiona Zaliva posle više od tri godine, koja uključuje i posetu Jordanu, navodi Rojters.

Jamal Khashoggi, Džamal Kašogi , verenica, ubistvo, sud u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

Veze između Ankare i Rijada narušene su nakon što su saudijski agenti ubili novinara Kašogija i raskomadali njegovo telo 2018. u konzulatu kraljevine u Istanbulu, za šta je Erdogan u to vreme okrivio "najviše nivoe" saudijskih vlasti.

Ankara je od tada prekinula svaku kritiku i zaustavila suđenje za ubistvo u aprilu, prenevši slučaj Rijadu što je potez koji su osudile organizacije za ljudska prava i turske opozicione stranke, navodi Rojters.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA