Amerikanka, kojoj je odbijen abortus na Malti, odlazi u Španiju na prekid trudnoće

Lekari su odbili potvrditi da je sposobna za putovanje, no par je sve organizovao preko svog putničkog osiguranja te je Prudente dobila dopuštenje da odleti na špansko ostrvo Majorku

  • 2
Jay Weeldreyer Andrea Prudente

Foto: Jay Weeldreyer

Amerikanki kojoj je odbijen zahtev za pobačajem na Malti nakon što je osetila simptome spontanog pobačaja, dopušteno je da otputuje u Španiju i prekine trudnoću tamo, rekla je njena advokatica.

Andrea Prudente (38), koja je bila 16 nedelja trudna i na odmoru na Malti sa svojim partnerom Džejom Veldrejerom, pre nedelju dana je osetila simptome spontanog pobačaja.

Primljena je u bolnicu zbog jakog krvarenja u 16. nedelji trudnoće. Beba je bila dobro, ali je žena izgubila plodnu vodu dan ili dva kasnije. Novi pregledi pokazali su da se posteljica delimično odvojila od maternice, ali srce je i dalje kucalo.

Rečeno im je da dođu za 48 sati. Treći pregled potvrdio je da je plodna voda otišla i da beba neće preživeti, iako joj je srce i dalje kucalo, rekao je Veldrejer. Usled brige za zdravlje trudnice, par je zatražio pobačaj kad je postalo jasno da trudnoća više nije održiva. Međutim, pobačaj je odbijen jer Malta ne dopušta pobačaj pod bilo kojim okolnostima.

Jay Weeldreyer Andrea Prudente

Foto: Jay Weeldreyer

 

Lekari su odbili potvrditi da je sposobna za putovanje, no par je sve organizovao preko svog putničkog osiguranja te je Prudente dobila dopuštenje da odleti na špansko ostrvo Majorku.

- Osiguravajuća firma je organizovala prevoz na Majorku. Andrea se sama odjavila jer je zdravstveni savet Malte bio da ostane pod nadzorom - rekla je advokatica para Lara Dimitrijević.

- Andrea prolazi kroz psihički teško razdoblje. No ovde na Malti ruke lekara su zavezane pošto bi prema zakonu počinili zločin da prekinu trudnoću - rekla je.

Par bi trebalo kasnije danas da ode avionskom hitnom pomoći. Malta je jedina EU zemlja koja u potpunosti zabranjuje pobačaj. Ministarstvo zdravlja nije komentarisalo slučaj.

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Laki

    23. jun 2022 | 18:04

    Bolesno ostrvo sa nenormalnim ljudima! Gej brakovi odobreni, legalizovana marihuana, a pobacaj nije dozvoljen ni u kakvom slucaju strasna diskriminacija zena! Bio video i nikad vise!

  • Pajko

    23. jun 2022 | 16:54

    Bas su lepi. Stera sto je odbijena

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA