≫ 

Komisija UN za ljudska prava: Novinarku Al Džazire ubili Izraelci

Portparolka Kancelarije visokog komesara za ljudska prava (OHĆR) Ravina Šamdasani rekla je da je odeljenje otkrilo da su "pucnji koji su ubili Abu Akle i ranili njenog kolegu Alija Samudija došli od izraelskih bezbednosnih snaga"

  • 2
Shireen Abu Akleh Foto: Tanjug/AP

Izraelske snage ubile su uglednu novinarku Al Džazire Širin Abu Akle 11. maja, saopštila je danas Kancelarija UN za ljudska prava.

Portparolka Kancelarije visokog komesara za ljudska prava (OHĆR) Ravina Šamdasani rekla je da je odeljenje otkrilo da su "pucnji koji su ubili Abu Akle i ranili njenog kolegu Alija Samudija došli od izraelskih bezbednosnih snaga, a ne od neselektivne vatre naoružanih Palestinaca, kako su prvobitno tvrdile izraelske vlasti".

- Duboko je uznemirujuće to što izraelske vlasti nisu sprovele krivičnu istragu - dodala je ona na konferenciji za medije, prenosi BBC.

Šamdasani je rekla da su te informacije stigle od izraelske vojske i palestinskog državnog tužioca.

Ona je dodala da je grupa od četvoro novinara koji su izveštavali o incidentu u Dženinu, skrenuli u jednu ulicu, posle čega je "na njih ispaljeno nekoliko pojedinačnih, naizgled ciljanih metaka iz pravca izraelskih snaga bezbednosti".

- Jedan metak je pogodio Alija Samudija u rame, a drugi je pogodio Abu Aklu u glavu i ona je bila na mestu mrtva.

Ubistvo 51-godišnje palestinsko-američki novinarke Širin Abu Akle, koja je izveštavala o izraelskoj operaciji na okupiranoj Zapadnoj obali, izazvalo je veliki gnev i osudu širom sveta.

Palestinci su za njenu smrt okrivili Izrael, a izraelske vlasti su potom odgovorile da krivica još ne može da bude utvrđena.

Abu Akla, koja je imala zaštitni prsluk sa jasno vidljivom oznakom Preš kao i šlem, ubijena je na putu blizu mesta gde je došlo do okršaja između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista.

Izraelska vojska je saopštila da su njene snage ušle u Dženin da uhapse "osumnjičene za teroriste" posle talasa smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce, od kojih su dva došla iz okruga Dženin.

Očevici su rekli da su smrtonosni hitac ispalile izraelske snage, iako Izrael to osporava.

Video: Veronika ubijena na semaforu: Pištolj pronađen posle 24 godine u dvorištu kriminalca tokom racije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LAZ

    25. jun 2022 | 05:28

    Kakva komisija za ljudska prava UN, kakvi bakraci. Gde je bila ta Komisija i UN 1999. kada je bombardovana Srbija, kada su ubijali nasu decu? Da li su pozvali na osudu NATO I Ameriku? Oni su tu samo da primaju basnoslovne plate na teret naroda sveta.

  • UN su

    25. jun 2022 | 09:39

    Produzena ruka nato fasista

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA