≫ 

Usvojen zakon o strožoj kontroli kupovine oružja: Poslat Bajdenu na potpisivanje

Paket predstavlja najznačajnije novo savezno zakonodavstvo za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem od istekle desetogodišnje zabrane jurišnog oružja iz 1994. godine

  • 1
Džo Bajden Tanjug/AP

Predstavnički dom usvojio je dvopartijski paket o kontroli oružja u petak popodne i poslao ga na sto predsednika Džoa Bajdena.

U glasanju od 234 prema 193, uz pomoć 14 republikanaca, Predstavnički dom je sledio vođstvo Senata u davanju zelenog svetla za ovaj zakon - najznačajniji zakon o vatrenom oružju usvojen decenijama unazad.

Dobio je 65 prema 33 glasa u američkom Senatu u četvrtak kasno uveče, nakon mesec dana pregovora koji su na kraju pronašli kompromis o jednom od najspornijih političkih pitanja u zemlji.

Usvojen je nakon što je 15 republikanaca, uključujući lidera manjine u Senatu Miča Mekonela, ignorisalo zahtev bivšeg predsednika Donalda Trampa da glasaju protiv.

Sada kada je Predstavnički dom odobrio tu meru, ona će ići predsedniku Džou Bajdenu na potpisivanje zakona, označavajući značajan dvostranački prodor u jednom od najspornijih političkih pitanja u Vašingtonu. Senat je usvojio zakon na glasanju u četvrtak kasno uveče.

Bajden kreće u Nemačku, a zatim u Španiju u subotu rano ujutru na sastanke G7 i NATO-a i verovatno će potpisati zakon pre nego što ode.

Mera uključuje milione dolara za mentalno zdravlje, bezbednost u školama, programe intervencija u kriznim situacijama i podsticaje za države da uključe dosije maloletnika u Nacionalni sistem trenutne provere kriminalne prošlosti.

Paket predstavlja najznačajnije novo savezno zakonodavstvo za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem od istekle desetogodišnje zabrane jurišnog oružja iz 1994. godine, iako ne uspeva da zabrani svako oružje.

Postizanje dvostranačkog sporazuma o glavnom zakonu o oružju bilo je notorno teško za zakonodavce poslednjih godina, čak i suočenima sa nebrojenim masovnim pucnjavama širom zemlje.

Demokrate su posebno požurile da proslave dvopartijski sporazum o oružju, pošto je akcija za rešavanje nasilja nad oružjem glavni prioritet za stranku.

Međutim, današnje usvajanje zakona je zasenjeno vestima da je Vrhovni sud poništio Ro protiv Vejda, smatrajući da više ne postoji savezno ustavno pravo na abortus.

Video: Šta naši sugrađani misle o donošenju zakona o zabrani abortusa i ko bi trebalo da se za to pita?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA