≫ 

Šangaj proglasio pobedu nad koronom, Peking ublažava mere: Deca se vraćaju na nastavu

Dva velika grada bila su među nekoliko gradova u Kini koji su uveli ograničenja kako bi zaustavili širenje omikron varijante kovida-19 od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomesečni karantin na celoj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna

  • 0
Kina, kovid, korona virus Foto: Tanjug/AP

Pekinška komisija za obrazovanje saopštila je danas da svi učenici osnovnih i srednjih škola u kineskoj prestonici mogu da se vrate individualnoj nastavi od ponedeljka. Vlasti Šangaja proglasile su pobedu nad ovim virusom pošto u tom gradu, prvi put u poslednja dva meseca, nije bilo prijavljenih slučajeva.

Dva velika grada bila su među nekoliko gradova u Kini koji su uveli ograničenja kako bi zaustavili širenje omikron varijante kovida-19 od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomesečni karantin na celoj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna, prenosi Rojters.

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida-19, a učenicima viših razreda srednjih škola bilo je dozvoljeno da se vrate u učionice drugog juna, preneo je Tanjug.

U Šangaju, u kom je prvog juna ukunut dvomesečni karantin, danas nije prijavljen nijedan novi lokalni slučaj, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, navodi Rojters.

U tom gradu od 25 miliona stanovnika nastaviće se masovno PCR testiranje svakog vikenda do kraja jula, a obedovanje u zatvorenom je i dalje zabranjeno u većem delu grada.

Predsednik Komunističke partije Šangaja Li Chiang izjavio je na otvaranju gradskog partijskog kongresa u subotu da su gradske vlasti „pobedile u ratu za odbranu Šangaja od kovida-19 primenom uputstava kineskog predsednika Si Ðinpinga i da su odluke Pekinga o prevenciji epidemije „potpuno efikasne“.

Video: Peking opet zatvoren posle pojave novog, mutanta korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA