≫ 

Još jedna odluka koja će uzdrmati Ameriku: Bajden potpisao zakon o strožoj kontroli kupovine oružja

Predlog zakona u Senatu izglasan sa 65 prema 33 glasa

  • 7
Džozef Bajden

Foto: Tanjug/AP

Predsednik Džo Bajden potpisao je u subotu prvi veliki savezni zakon kojim se uvodi stroža kontrola kupovine i posedovanja oružja u SAD, najznačajniji zakon o vatrenom oružju usvojen decenijama unazad.

- Ako Bog da, to će spasiti mnogo života - rekao je Bajden dok je završavao potpisivanje zakona, prenosi CNN.

Zakon je došao na dnevni red nakon nedavnih masovnih pucnjava u osnovnoj školi u Uvaldeu u Teksasu i supermarketu u Bufalu u Njujorku koji se nalazio u pretežno crnačkom naselju. Dvostranačka grupa pregovarača počela je da radi u Senatu i predstavila zakonodavni tekst u utorak. Predlog zakona objavili su republikanski senatori Džon Kornin iz Teksasa i Tom Tilis iz Severne Karoline i demokratski senator Kris Marfi iz Konektikata i Kirsten Sinema iz Arizone.

Predlog zakona u Senatu, izglasan juče sa 65 prema 33 glasa.

- Ovaj dvopartijski zakon će pomoći u zaštiti Amerikanaca. Deca u školama i zajednicama će biti bezbednija zbog njega. Predstavnički dom treba odmah da glasa o ovom zakonu i da mi ga pošalje na potvrđivanje - poručio je predsednik Džozef Bajden posle glasanja.

Mera uključuje milione dolara za mentalno zdravlje, bezbednost u školama, programe intervencija u kriznim situacijama i podsticaje za države da uključe dosije maloletnika u Nacionalni sistem trenutne provere kriminalne prošlosti.

Paket predstavlja najznačajnije novo savezno zakonodavstvo za rešavanje nasilja u vezi sa oružjem od istekle desetogodišnje zabrane jurišnog oružja iz 1994. godine, iako ne uspeva da zabrani svako oružje.

Postizanje dvostranačkog sporazuma o glavnom zakonu o oružju bilo je notorno teško za zakonodavce poslednjih godina, čak i suočenima sa nebrojenim masovnim pucnjavama širom zemlje.

Demokrate su posebno požurile da proslave dvopartijski sporazum o oružju, pošto je akcija za rešavanje nasilja nad oružjem glavni prioritet za stranku.

Video: Bajden: Putin je ratni zločinac, nanosi pustoš Ukrajini

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DRagutin

    25. jun 2022 | 16:14

    Neće se zaustaviti stradanje nevinih samo će se pojačati nekontrolisana prodaja oružja na crno...

  • Lale

    25. jun 2022 | 16:09

    Uskoro krecu sami da se rokaju od besa..

  • Super Brundo

    25. jun 2022 | 16:27

    To je uvod u potpunu zabranu posedovanja oruzja za licnu bezbednost iako je garantovano Ustavom.Naoruzan covek nije rob.To je slobodan covek a to se ne svidja Svabu.Kriminalce je ionako bas briga jer oruzje je njihovo sredstvo za rad.Uvek ce da ga imaju bilo ono legalno ili ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA