Zašto trenutna situacija u Ukrajini izgleda povoljno za Ruse: Ima li Moskva razlog za radovanje?

U Lisičansku i mnogim gradovima koji se nalaze duž fronta koji se proteže kroz pet regiona, Ukrajinci bi mogli da se suoči sa istim scenariom kao u Severodonjecku, gde su pod bombama napustili položaje.

  • 10
Ukrajina, rat u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Ruske snage, moglo bi se reći, imaju "najsjajniji" period, otkako je počela invazija na Ukrajinu pre četiri meseca. Ukrajinska odbrana gotovo da je uništena u regionu Luganska, učvrstili su kontrolu pojasa na jugu, unapredili su logistiku i komandnu strukturu i smanjili su efikasnost ukrajinskih dronova za napad.

Tokom prošle sedmice Rusi su "nagrađeni" za svoje intenzivno, moglo bi se reći i nemilosrdno bombardovanje delova regiona Luganska u kojima su bile ukrajinske snage. Na kraju su i zvanično predali Severodonjeck i izgubili teritoriju južno od Lisičanska.

Lider samoproklamovane Luganske Narodne Republike, Leonid Pasečnik, predvideo je prošlog petka da će ruske snage u potpunosti okružiti Lisičansk u roku od dva, tri dana. Do sada nisu, ali je grad u neposrednoj opasnosti.

Ruske snage su pojačale napade na region Donjecka i malo su bliži pojasu industrijskih gradova u regionu koji se nalaze južno od Slavjanska, preko Kramatorska do Kostjantinjivke.

U Lisičansku i mnogim gradovima koji se nalaze duž fronta koji se proteže kroz pet regiona, Ukrajinci bi mogli da se suoči sa istim scenariom kao u Severodonjecku, gde su pod bombama napustili položaje.

Jednostavno, nije ostalo ništa što bi moglo da se brani, piše CNN.

Dilema za ukrajinsku vojsku bila je da li ostati posvećen odbrani Lisičanska, uz rizik da ostanu bez trupa i oružja ako grad bude pod opsadom, i da li će ukrajinske vlasti narediti povlačenje do novih linija odbrane.

Ukoliko to bude slučaj, mogu li jedinice koje se sada nalaze u "džepu" teritorije koju drži Ukrajina da se povuku a da ne budu desetkovane? Veliki delovi autoputa od Lisičanska do Bahmuta su zatrpani olupinama, a ruske jedinice se približavaju samom Bahmutu.

Izgleda da Rusi ne napreduju mnogo od Izjuma ka Slovjansku, iako neprekidno pokušavaju da probiju ukrajinske linije. Iako je takva situacija, ukrajinski zvaničnici upozorili su u nedelju da se ruske trupe okupljaju severno od Slovjanska.

Ruska vojska brzo može da mobiliše bataljon taktičkih grupa, koje se nalaze tik preko granice... Ipak, neki ruski vojni blogeri nisu optimistični.

Jurij Kotjenok veruje da ruske snage nemaju dovoljno vojnika da okruže utvrđene gradove poput Slovjanska i Kramatorska.

Dugoročno gledano, najbolja nada Ukrajinacima je da, kako budu rasporedili više zapadnog naoružanja sposobnog da uništi rusku artiljeriju, raketne sisteme i komandna mesta daleko iza linija fronta, mogu postepeno da smanje deficit vatrene moći.

Ipak, oružje poput raketnog sistema HIMARS, koji ima domet od 70 kilometara, zahteva višenedeljnu obuku. A u Donbasu je to previše vremena, uzimajući u obzir pritisak koji ukrajinske snage trenutno trpe.

Pritisak je sve veći jer su mnoge jedinice koje su prebačene u region najiskusnije koje Ukrajina ima. One su istrošene samim intenzitetom ruskog bombardovanja i nije ih lako zameniti.

Takođe, ukrajinska je u borbi ostala bez određenog naoružanja koje je "isterano" na liniju fronta.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdilo je prošle nedelje da su uništili neke od američkih haubica M777. Ruska ofanziva takođe je naučila iz grešaka koje su napravljene tokom početne i neuspešne akcije ka Kijevu.

Protivvazdušna odbrana, uglavnom S-300, raspoređena je da obezbedi široko, a ne lokalno područje, čineći ukrajinske dronove za napad manje efikasnim. CNN ističe i da je anegdota što je čini da je na društvenim mrežama sada sve manje snimaka koji prikazuju ukrajinske borbene avione u akciji.

Rusija postavlja nove komandante

Dolazi i do reorganizacije u ruskoj liniji komandovanja. Postavljeni su novi komandanti u južnim i centralnim jedinicama koje su angažovane u Ukrajini pod opštim rukovodstvom zamenika ministra odbrane Genadija Židka.

Institut za proučavanje rata saopštio je da "ruska vrhovna komanda reorganizuje i restrukturira vojnu komandu kako bi bolje organizovala operacije u Ukrajini.“

Možda nije slučajno da je prva prijavljena poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua i viših komandanata snagama uključenim u "specijalnoj vojnoj operaciji" došla u trenutku kada se činilo da "plima ide u korist Rusije". Pobeda ima hiljadu očeva, ali poraz je siroče.

Ukrajina, rat u Ukrajini Šojgu obišao ruske trupe u Ukrajini Foto: Tanjug/AP

Rob Li, analitičar ruske vojske na Kraljevskom koledžu u Londonu, primetio je da je Židko sedeo pored Šojgua na sastancima tokom njegove posete. Li je podsetio da Rusija očigledno "nije imala generalnog komandanta u početnoj fazi (u martu), kršeći princip jedinstva komandovanja".

Ono što je velika nepoznanica jeste da li će ruski napredak u potiskivanju ukrajinski odbrambenih trupa u Donjecku okuražiti Ruse i podstaći ih na dalju ekspanziju rata, koji bi bio daleko izvan "specijalne vojne operacije", možda pokušaj da se održi zamah sve do reke Dnjepar, koja u suštini deli Ukrajinu na dva dela.

To bi bio najgori mogući scenario za Ukrajince i za sada deluje kao teška ostvariva opcija.

Ukrajinske snage i dalje brane nekih 12.000 kvadratnih kilometara samo u Donjecku.

Uprkos preokretima poslednjih nedelja, još uvek postoji mnogo dokaza da Rusi takođe trpe velike pritiske i gubitke. Zapadni zvaničnici veruju da su neke bataljonske taktičke grupe rekonstituisane. I možda postoji srebrna linija za Ukrajinu na njenom bojnom polju - oni se zalažu za ubrzano dopremanje oružja sa Zapada baš u trenutku kada se lideri G7 sastaju.

Jedan od svetskih lidera koji najviše podržava ukrajinskog predsednika - britanski premijer Boris Džonson, svestan je rizika od "zamora Ukrajine" jer se čini da se bojno polje okreće u korist Rusije.

- Prvih nekoliko nedelja i meseci ukrajinskog otpora karakterisalo je ogromno globalno jedinstvo i ogroman talas podrške ukrajinskom narodu - rekao je on na početku samita G7.

- Ključno je da se ovakva situacija održi dugoročno. Ponašanje Rusije i zverstva koja Putin čini ne smeju se normalizovati u očima sveta - rekao je predsednik SAD Džo Bajden.

Bajden je rekao da "treba da ostanemo zajedno".

- Putin je nekako računao od početka da će NATO i G7 da se raziđu, ali nismo i nećemo - rekao je Bajden.

Bar za sada nema naznaka da će bilo koja strana "trepnuti", ako ni zbog čega drugog, onda zbog toga što je toliko toga u igri.

Hal Brands je u tekstu za Foreign Affairs rekao je da je "sukob i naglasio i produbio fundamentalni globalni raskol danas – sukob između naprednih demokratija koje su posvećene postojećem međunarodnom poretku i evroazijskih autokratija koje pokušavaju da ga sruše".

Ali za Putina, ovaj rat izbora je veliki deo egzistencijalne borbe protiv hegemonije SAD. Institut za proučavanje rata zaključuje da Kremlj "namerava da vodi dugotrajni sukob u Ukrajini i da nastoji da unapredi napore mobilizacije da podrži dugoročne vojne i političke ciljeve u okupiranim oblastima Ukrajine“.

Video: Ukrajinka preko Telegrafa sa suzama u očima šalje najvažniju poruku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Madajte

    27. jun 2022 | 11:35

    Kako to povoljno kada Putin umire,a sankcije zdrobise Rusiju?!!!!!!

  • M-48

    27. jun 2022 | 12:10

    Ne mogu da verujem?! CNN doživeo preobražaj i od pisanja o herojskim podvizima Ukrajinske vojske i Putinovoj bolesti i smrti, počeli da pišu o skoroj kapitulaciji Američke politike u Ukrajini. Čekam još šta će da kaže BBC pa da častim.

  • Nanko

    27. jun 2022 | 11:59

    Pukli ste... Samo to jos ne znate.. Rusija je najjača sila na svetu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA