≫ 

Tajna atentata na slavnu voditeljku za čije ubistvo su sumnjičili i Srbe: Ubijena je greškom?

Džil Dando navodno su zamenili za drugu plavušu

  • 2
Džil Dando Foto: Profimedia

Poznata voditeljka BBC-a, Džil Dando, ubijena je 1999. godine na pragu svoje kuće u Londonu. Svojevremeno su sumnjičili da su u njenu likvidaciju bili uključeni i Srbi, međutim ubistvo ove poznate 37-godišnjakinje i dalje je nerasvetljeno.

Dando je samo nekoliko godina pre ubistva tražila od svojih šefova da pokrenu istragu o pedofilskom lancu unutar te kuće. Međutim, najnovije informacije sada pokazuju da je ubica Džil Dando možda slučajno zamenio za drugu novinarku BBC-ja, koja je bila prava meta atentata, sugerišu zapanjujući dokumenti koji su podneseni pariškom sudu.

Naime, strani mediji tvrde da je francuski modni mogul Gerald Marie, koji ima višestruke optužbe za seksualne napade, unajmio ruskog ubicu da ubije novinarku Lisu Brinkvort nakon što je na svom tajnom zadatku razotkrila njegovu agenciju. Moguće je da je ubica zamenio Dando za pravu metu s obzirom na to da zapanjujuće liče, kako izgledom, tako i zanimanjem, a takođe su i živele u istom delu Londona, tvrde advokati, prenosi Jutarnji.

Takođe dodaju i da je Alan Farting, verenik ubijene Džil, bio lekar Lise Brinkvort.

Gerald Marie (72), bivši šef modne agencije Elite, pod istragom je zbog navodnih seksualnih napada i silovanja najmanje 11 žena. Među njima je i Brinkvort (55), koja tvrdi da ju je seksualno napastovao 1998, dok je radila na tajnom zadatku s novinarom Donalom Mekintajerom kako bi za BBC razotkrila seksualne zločine u modnoj industriji.

Međutim, zbog postojeće francuske zastare, prijave za seksualno zlostavljanje moguće je prijaviti u roku od 20 godina. Advokat Lise Brinkvort navode da se to ne treba primenjivati u njenom slučaju zbog svih tih godina straha za njenu sigurnost.

Naime, bivšu novinarku BBC-a držali su godinama u sigurnim kućama nakon razotkrivanja seks skandala i navode da ju je kompanija obeshrabrila da preduzme pravni postupak protiv Geralda Marieja.

U sudskim dokumentima advokati se pozivaju na razgovor kojem je svedočio bivši izvršni direktor Elite-a Omar Harfuš, u kojem je Marie naredio pripadniku ruske mafije da se "pozabavi problemom".

- Ubrzo nakon toga novinarka BBC-a Džil Dando ubijena je u aprilu 1999. Zaista, ove dve novinarke bile su u tridesetima, bile su plavuše s istim crtama lica, iste visine i sličnog stasa. Živele su blizu jedna drugoj i poznavale iste ljude, uključujući supruga Džil Dando - stoji u dokumentima francuske advokatske kuće "Bourdon Associes".

U istim dokumentima takođe se navodi da je istraživačkom novinaru Filipu Beriju izvor rekao da se Marie hvalio 1999. da je platio gangsterima da zastraše radnika BBC-a.

Osim dokumenata podnesenih sudu u Parizu, jedan od partnera prestižne britanske advokatske kuće pisao je pravnom direktoru BBC-a Niku Vilkoksu, povlačeći istu vezu u septembru 2021.

U porukama se navodi da je Harfuš učestvovao u razgovoru 1999. u kojem je član ruske mafije zamoljen da ubije Brinkvort i on je pristao. Dokazi su prosleđeni Skotland Jardu, koji je rekao da će istražiti nove informacije koje bi mogle da pomognu istrazi.

Marie se na kraju uspešno nagodio sa BBC-jem 2001. godine, nakon što ih je tužio za odštetu od 1,7 miliona funti zbog dokumentarca koji je bio deo serijala 'MacIntyre Undercover'.

Kao deo nagodbe, BBC je pristao da više neće emitovati dokumentarac. Nije poznato kada će pariški tužitelj doneti odluku o tome može li se suditi Marieu za ovaj zločin.

Brutalno ubistvo BBC-eve novinarke i dalje je jedan od najzloglasnijih nerešenih zločina u Ujedinjenom Kraljevstvu u poslednjih 20 godina. Jedan od komšijoa pronašao je njeno beživotno telo ispred kuće u Londonu, a muškarac po imenu Beri Džordž proglašen je krivim za njeno ubistvo 2001. Proveo je sedam godina u zatvoru pre nego što je oslobođen 2008. godine.

Bivši prijatelj i kolega Džil Dando ispričao je novinarima Daily Stara da je ona saznala da su velike zvezde BBC-ja upletene u pedofilski lanac u vreme dok je to bila najdublje čuvana tajna. Dokumente o tome predala je svojim šefovima, ali sve je zataškano. Tek dvadesetak godina kasnije, na videlo izlaze delovi mučne priče. Imena su, kaže prijatelj ubijene voditeljke, bila "iznenađujuće bitna".

Džil Dando skupila je dosije o pedofilskom lancu, ali ona nije bila novinar istraživač nego voditeljka i očekivala je od nadređenih da istraže strašne optužbe. Umesto toga, sve je zataškano. Tek nakon smrti voditelja BBC-a Džimija Sevila u javnost su izašle informacije o zlostavljanju dece i pedofiliji, a 2012. je pokrenuta policijska istraga.

Više od 200 osoba svedočilo je o lancu zločina dugom četiri decenije. Broj žrtava popeo se gotovo na 600, a smatra se da je za 450 odgovoran Sevil. Ubistvo Džil Dando nikada nije rasvetljeno, a među ostalim se nagađalo da ga je naručio Slobodan Milošević jer je Džil Dando u svojim emisijama bila oštra prema njemu.

Video: Pucanj koji je promenio srpsku košarku: 19 godina od atentata na Harisa Brkića!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihajlo

    27. jun 2022 | 12:57

    Ko zna koliko pedofila upravlja svetom...

  • Перагеније

    27. jun 2022 | 15:44

    Хехе, ЗАКАСНИЛО... Сада сви лако читају преваре... Педофили су тамо моћна "мањина".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA