≫ 

Toplotni talasi rangiraće se kao uragani, dobijaće čak i imena: Ova zemlja kreće prva sa novim projektom

Novi sistem uvodi tri kategorije za ekstremne vrućine, u rasponu od najniže, u kategoriji 1, do najteže, u kategoriji 3, uzimajući u obzir različite promenljive prilikom rangiranja događaja, uključujući dnevne i noćne temperature, vlažnost i očekivani zdravstveni uticaj na stanovnike grada

  • 0
Španija, vrućina, vreli talas Foto: Tanjug/AP

Sevilja je ove nedelje i zvanično pokrenula pilot-projekt za rangiranje i imenovanje toplotnih talasa, na isti način na koji se to radi kad su u pitanju uragani.

To je prvi grad na svetu koji je implementirao takav program, koji kreće upravo na vreme da rangira toplotne talase još jedne rekordno vrele sezone. Španija se, naime, nedelja bori sa ekstremnim temperaturama, a snažan toplotni talas prošlog meseca doveo je do porasta temperatura širom južnog dela zemlje, na nekim mestima izmereno je više od celog stepena iznad proseka za to doba godine.

Grad Haen oborio je rekord za maj od 40 stepeni. Još jedan toplotni talas zahvatio je Španiju i druge delove Evrope prošle sedmice, a temperature su u nekim gradovima ponovno porasle i preko 40 stepeni Celzijusa.

Prema španskoj meteorološkoj službi, prve dve nedelje juna bile su dosada najtoplije zabeležene u Španiji, prenosi Slobodna Dalmacija. Vrućina je i neobično rana za sezonu i neobično uporna, istakli su meteorolozi. Naime, poslednji toplotni talas trajao je oko devet dana.

Dobra stvar u rešavanju ekstremne vrućine je to što se, za razliku od uragana, poplava i sličnog, nešto u tom pogledu može učiniti, rekla je Keti Bugman MekLeod, direktorka Centra za otpornost "Adrienne Arsht Rockefeller Foundation Atlantskog veća" (Arsht-Rock).

Šta se dešava kada krenu ekstremne vrućine?

Sevilja je svoje planove za novi program objavila u oktobru prošle godine. U mesecima nakon toga partnerske organizacije radile su sa naučnicima i drugim savetnicima na razvoju metodologije za imenovanje i rangiranje toplotnih talasa.

Novi sistem uvodi tri kategorije za ekstremne vrućine, u rasponu od najniže, u kategoriji 1, do najteže, u kategoriji 3, uzimajući u obzir različite promenljive prilikom rangiranja događaja, uključujući dnevne i noćne temperature, vlažnost i očekivani zdravstveni uticaj na stanovnike grada.

Svaki nivo pokreće javne usluge, uključujući vremenska upozorenja i javnozdravstvene informativne kampanje; predviđa se i otvaranje centara za hlađenje, kao i slanje zdravstvenih timova da provere zdravstvenog statusa visokorizičnih članove populacije.

Toplotnim talasima koji dostignu kategoriju 3 biće dodijeljena imena. Pilot-program već je odredio popis od pet imena koja će se dodiliti ove sezone, i to, za razliku od načina imenovanja uragana, obrnutim abecednim redom: Zoi, Jago, Ksenija, Venkeslao i Vega (Zoe, Yago, Xenia, Wenceslao i Vega). Počeće se sa sledećim toplotnim talasom, na koji, po svemu sudeći, neće morati dugo da se čeka.

Sevilja je prvi grad u svetu koji je implementirao sistem imenovanja i rangiranja, ali i drugi gradovi ulažu slične napore, takođe u saradnji s Arsht-Rockom.

Atina, prestolnica Grčke, najavila je istog dana inicijativu za kategorizaciju toplotnih talasa, takođe na tri nivoa, ali ne planira da dodaje komponentu imenovanja, ali sistem rangiranja uključivaće komponente hitnog odgovora, slično kao program u Sevilji.

Nekoliko američkih gradova takođe je pokrenulo pilot-programe za rangiranje – Los Anđeles, Milvoki, Majami i Kanzas Siti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA