≫ 

Meksički državljani optuženi za "kamion smrti": Tela migranta nađena u prikolici

Bilbao i Mendez optuženi su i za posedovanje vatrenog oružja prilikom ilegalnog boravka u SAD

  • 0
Tragedija u Americi, 46 leševa pronađeno u prikolici Foto: Profimedia

Dvojica meksičkih državljana, Huan Francisko D''Luna-Bilbao i Huan Klaudio D''Luna-Mendez, optuženi su pred američkim saveznim sudom za smrt najmanje 51 migranta, koji su nastradali nakon što su ostavljeni u prikolici kamiona bez klime na velikoj vrućini u San Antoniju, u Teksasu.

Migranti su bili zarobljeni u vreloj prikolici kamiona koji je pronađen napušten, saopštile su vlasti, a 39 muškaraca i 12 žena, od kojih većinu čine državljani Meksika, otkriveni su u ponedeljak u industrijskoj zoni na periferiji San Antonija u Teksasu, oko 250 kilometara severno od granice između SAD i Meksika.

Bilbao i Mendez optuženi su i za posedovanje vatrenog oružja prilikom ilegalnog boravka u SAD, navedeno je u sudskim dokumentima, prenosi Rojters.

Reuters navodi da su istražitelji pratili kamion do adrese u San Antoniju, gde su uhapsili dvojicu muškaraca, a treći osumnjičeni, opisan kao američki državljanin koji je upravljao kamionom, takođe je priveden i očekivalo se da će biti podignuta optužnica, ali se od utorka uveče nalazi u bolnici.

Taj incident označava najveći gubitak života u vezi sa krijumčarenjem migranata u istoriji SAD, izjavio je Krejg Larabi, specijalni agent američke imigracione i carinske službe (ICE).

Kamion je ostao parkiran pored železničkih šina, a temperatura vazduha je bila 39,4 stepena Celzijusa.

Lokalne vlasti su saopštile da u kamionu nisu pronašle vodu, ni sredstva za klimatizaciju.

- To je tragedija koja se ne može objasniti - izjavio je gradonačelnik San Antonija Ron Nirenberg za MSNBC, napominjući da njegova zajednica zavisi od migranata usled nedostatka radne snage, navodi Rojters.

Američki predsednik Džozef Bajden je u utorak incident nazvao „užasavajućim i srceparajućim“.

- Iskorišćavanje ranjivih pojedinaca zbog profita je sramotno - istakao je Bajden i obećao da će suzbiti više kriminalnih švercerskih organizacija koje ostvaruju milijarde dolara prihoda od krijumčarenja migranata, prenosi Rojters.

Video: Snimak sa lica mesta: Horor u Americi, tela 46 ljudi pronađena u prikolici, među žrtvama ima i dece

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA