NATO zvanično pozvao Finsku i Švedsku da postanu članice alijanse

U dokumentu se ističe da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbedniji

  • 3
Finska Švedska NATO Zastave

Foto-ilustracija: Shutterstock

NATO je zvanično pozvao Švedsku i Finsku da postanu članice te vojne alijanse, navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavljeno danas na samitu NATO u Madridu.

- Danas smo odlučili da pozovemo Finsku i Švedsku da postanu članice NATO-a i dogovorili se da potpišemo Protokole o pristupanju - navodi se u saopštenju.

U dokumentu se ističe da će pristupanjem Švedske i Finske te zemlje biti bezbednije, NATO jači, a evro-atlantski region bezbedniji.

Rusija, koja je do sada bila označena kao saveznik, u saopštenju je opisana kao "najznačajnija i direktna pretnja bezbednosti saveznika".

Navodi se i da je NATO obećao da nastavi da pruža pomoć Ukrajini i usaglasio paket pomoći za modernizaciju odbrambenog sektora te zemlje, prenosi Rojters.

Dodaje se da je Alijansa odlučila i da značajno ojača sopstvenu odbranu i odvraćanje.

U dokumentu stoji da su se saveznici obavezali da rasporede dodatne robustne snage visoke pripravnosti na istočnom krilu.

Ranije danas, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da je nakon poziva "potreban proces ratifikacije u 30 parlamenata i da za to uvek treba neko vreme", ali  da takođe "očekujem da će to ići prilično brzo, jer su saveznici spremni da pokušaju da se taj proces ratifikacije desi što je brže moguće".

Video: Putin doneo odluku: Snage za nuklearno odvraćanje u posebnom režimu pripravnosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA