≫ 

SANA: Sirija odlučila da prizna nezavisnost DNR i LNR

Sirija postaje druga zemlja koja je priznala nezavisnost republika Donbasa, posle Rusije

  • 8
Ukrajina, Rusija, priznanje nezavisnosti Donbasa DNR i LNR, vatromet, slavlje Foto: Tanjug/AP

Sirija je odlučila da prizna nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), koje su najavile nameru da se otcepe od Ukrajine 2014. godine, a Rusija ih je zvanično priznala u februaru.

Sirijska arapska novinska agencija (SANA) objavila je odluku u sredu popodne, pozivajući se na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova u Damasku.

- Otelovljujući zajedničku volju i želju za uspostavljanjem odnosa na svim poljima, Sirijska Arapska Republika je odlučila da prizna nezavisnost i suverenitet Luganske Narodne Republike i Donjecke Narodne Republike - navodi se u izveštaju.

Ove republike, koje zajedno čine region Donbasa, obe su proglasile nezavisnost od Ukrajine 2014. godine, nakon što je državni udar koji je podržavao Zapad svrgnuo demokratski izabranog predsednika Viktora Janukoviča. Kijevska vojska je tada vodila osmogodišnji rat protiv dve republike, sve dok Rusija nije priznala njihovu nezavisnost u februaru, dva dana pre početka vojne operacije Moskve u Ukrajini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA